用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?
樓主: ABC-DAD
go

"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 17-4-26 18:19
所以都唔怪得啲細路唔識揀書,無論中/英,其實選擇真係唔多。
我一上博客來就會顛咗,不過有好多冇得previ ...
其實木棉樹counter都勁多好書, 不過我唔鐘意佢唔找零頭俾我, 好似呃我錢咁, 所以從來無幫襯佢。

有次同幼稚園同學仔去台灣旅行, C6打聽定酒店旁間7仔分店, 同阿女出發前瘋狂買書。去到台北, 未check in兩隻嘢就去咗7仔抬咗箱書返酒店, D同學仔家長以為我哋買咩手信, 一打開全部書嚟, 嚇咗佢哋一跳。

little_yolky 發表於 17-4-26 17:54
死囉, 我肯定我比世伯年青好多, 我亦估計我比你年青, 我居然用世伯同一個方法教阿女們, 好老土啊!!!!! :hor ...

我仔鍾意西遊記,三國,歷史故事架,押韻的詩詞佢都好快背上口,我無特別培養佢這些地方,只係見佢接受同喜歡,比佢睇下,講下佢聽。
我都係由佢BB開始攞書仔講故事佢聽,留意佢鍾意那些類型就搵多些比佢睇,無特別研究點先有系統有效果。

little_yolky  我都係咁上下。  發表於 17-4-27 12:01

little_yolky 發表於 17-4-26 18:39
其實木棉樹counter都勁多好書, 不過我唔鐘意佢唔找零頭俾我, 好似呃我錢咁, 所以從來無幫襯佢。

...

我地都係咁,上年同阿仔跟學校去台灣service trip,一知道酒店位置,就即係揾附近有冇7仔,訂咗一箱書
今年到依家都唔見博客來有免運費,我諗博客來經過幾次經驗,可能唔敢再搞

little_yolky    發表於 17-4-27 12:01

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky  邊個叫好揀唔揀,揀D咁悶啫!呢類教做好孩子既書,我家一本都無。  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 25 分鐘前

我 cheap law ,成日諗住係library 借唔洗買,但講真低 level 的真是睇一兩次就唔再睇,借是make sense d。

仲有你地有冇發覺一些中文picture books 好大本但d字細細粒,仲要頗多筆畫。

little_yolky  是嗎?唔覺細粒字喎。  發表於 17-4-27 12:02
bobbob  反而有啲初階橋樑書啲字大大隻,幾好睇  發表於 17-4-27 11:11

ANChan59 發表於 17-4-26 17:12
我幾年前都说过,閱讀認識很多生字,手上有很多兵,但我們做將帥才能調兵遣詞,單靠閱讀是絕對不足夠!
...
同意,台灣書這方面也不錯,一些書後有較高思的問題比家長和小朋友討論,只self reading 的隨時走寶

MrBeast 發表於 17-4-26 18:50
回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky  邊個叫好揀唔揀,揀D咁悶啫!呢類教做好孩子既書,我家一本都無。  ...

係吖,所以好多中文picture book我一攞上手就放底咗,我睇到都唔想講。仲有好多時呢類書啲字體都係好淺色,其實唔啱細路睇

S-Kwok 發表於 17-4-26 19:09
係吖,所以好多中文picture book我一攞上手就放底咗,我睇到都唔想講。仲有好多時呢類書啲字體都係好淺色 ...
有d就字和背景差不多色。真是想唔到個作者/編輯諗乜

MrBeast 發表於 17-4-26 18:50
我 cheap law ,成日諗住係library 借唔洗買,但講真低 level 的真是睇一兩次就唔再睇,借是make sense d。
我屋企都唔興買,尤其我無弟妹,又睇得快,買要洗好多錢 又佔地方

回覆 bobbob 的帖子

我都找緊類似英文書Jane blonde series 的中文書給我傢小孩,暫時未有發現。

bobbob  雖然未睇過呢個series,但如果搵到都話我聽  發表於 17-4-27 11:08

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-4-26 18:39

...
我哋去台灣嘅指定動作係去誠品睇辦,跟住上金石堂或博客來落單

little_yolky  咁誠品咪好慘  發表於 17-4-27 12:04

MrBeast 發表於 17-4-26 19:25
有d就字和背景差不多色。真是想唔到個作者/編輯諗乜
拿, 咁就真係唔關作者事, 係編輯同designer既問題嚟。

講到揀picture book, 我真係識條鐵咩, 叫我揀古文就話識啫, 所以二寶學前既picture book, 全部係由C6包辦, 無他既, 因為佢雖然唔多聰明, 但係幾十歲人仲好童真, 所以知道咩書小朋友鐘意, 再加上佢以前讀過圖書館管理, 所以可能係咁, 知道咩書好, 真係本本都幾好睇的。不過價錢就......

little_yolky 發表於 17-4-27 12:07
拿, 咁就真係唔關作者事, 係編輯同designer既問題嚟。
你真係要當面讚下老公,我都要一段時間才worked out 如何㨂兒書。
係呢,請教一下古文又應點揀呢?for beginners obviously.

MrBeast 發表於 17-4-27 14:21
你真係要當面讚下老公,我都要一段時間才worked out 如何㨂兒書。
係呢,請教一下古文又應點揀呢?for begi ...
我見到佢個樣, 真係好難發自內心咁讚佢............

如果係俾小朋友, 睇你想要乜先。可以有好多方面唔同既方法。因為你個小朋友已經大喇, 有主見喇, 唔鐘意會走, 所以大家認為「悶」既係行唔通。最好搵一D絕詩, 得4句, 但又押韻, 讀起嚟好似唱歌仔, 你又可以解釋詩背後既意境俾佢聽。

不過, 如果只睇一本, 其實我都係主張先睇論語, 依家都有出兒童版, 又有公仔, 又有白話解釋, 好易明白。當然係要背原文。少少咁背。其實依家三字經同弟子規都有出兒童版, 好多畫同解釋, 小朋友應該接受到。不過, 當然要家長陪住一齊睇。

我家兩件因為早接解, 所以易辦好多, 今個暑假, 我會同佢睇蒙學。响屋企櫃桶底找到本蒙學線裝書, 內容好好, 大女快睇咗一下, 話好好睇, 好有趣咁。另外, 再進階少少, 出咗一套小學生學古文, 有幾本書的, 阿女早讀堂會主動攞去睇, 所以應該高小學生都會覺得有趣。

IloveJJ 發表於 17-4-27 16:55
可以俾深圳書城地址我嗎?是在地鐵附近嗎?
我暑假會去,差不多20年未去過內地,驚唔識搵。
...
我都好多年冇去
http://travel.ulifestyle.com.hk/DetailSpot.php?id=ADkRZREgA3U

little_yolky 發表於 17-4-27 16:21
我見到佢個樣, 真係好難發自內心咁讚佢............

如果係俾小朋友, 睇你想要乜先。可以有好多方面唔同既 ...

大至上之前諗的方向和你的建議相近,剛借了三本書:
3字經,衰左
唐詩,山水畫好靚,仲有CD,不過pth,都諗住要伴吟
古文(~120p),做緊furniture

我估都係要威迫利秀當教科書咁伴讀,問題是有不少字我自己都唔識讀

回覆 IloveJJ 的帖子

你地都知我中文差又多別字,早幾年有朋友問,我信口開河答叫佢搭地鐵去「青春宮」,最後好彩佢都搵到
‹ 上一主題|下一主題