用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?
樓主: ABC-DAD
go

"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?   [複製鏈接]

MC1128 發表於 17-4-26 15:37
青田是很有心的出版社

出版的系列圖書, 由幼稚園開始睇, 其實相當不錯, 內容有趣得嚟, 插圖又幾靚, 但在E ...

當年我對ort/ost並不認識,只是kg book list,我初初kid 佢仲覺超低B,但因小朋友學習上問題,我才發現它原來很有系統,故事又吸引,嘗試過找類似的中文書,包括我會讀,真的找不到

MC1128 發表於 17-4-24 22:24
原意是想同你討論華文小說的題材, 想不到勾起你一番心事。

看中文書,台灣是好的開始!

單以香港的中文書作比較,就會以偏概全。

我自少由千字文,幼學詩,三字經開始。因為家父親自放,特別是千字文,他解釋文中歷史枚故事,典故及成語,變成不是唸口簧!還有認得千字文的文字,很多徃後的閱讀就得心應手!

有見及此,我外判古文由家父教兒子及書法,保留一點點文化修養!

HaYi  一定要由好細開始先可以順利接收..  發表於 17-4-26 18:19
licpd  你仔太順攤啦,千字文都肯讀。我女threw it out of the window!  發表於 17-4-26 17:10
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-4-26 16:40

是的, 所以, 我說"華文"創作/著作, 以免只局限香港出版的刊物。資訊發達, 無論實體書、電子書; 付費或線上免費閱讀, 中港台的中文素材選擇多元化

中文作品的題材一點也不窄, 可供閱讀/學習的類型千變萬化, 運用及取材才重要

當然, 孩子最後能否兼收並蓄, 很多因素影響, 不只是素材的問題

shadeslayer 發表於 17-4-26 12:59
I don't know what is there to disagree about.

I am saying in terms of the availability of good chil ...

講到香港的書局, 極同意你講, 真係令人氣結, 童書來來去去都係四大名著, 翻炒翻炒再翻炒, 我都覺得好無聊。但係去到台灣 & 大陸 & 日本既書局, 真係有感人哋市場夠大, 好多好多童書。所以, 小二時阿女已經唔願行香港各大書局, 不過佢好鐘意去讀書人, 但讀書人又唔係專供零售, 我哋又潔癖唔想去圖書館, 所以只好一有機會分批入貨了。

不過, 話時話, 英文書真係勁貴, 好似ORT薄切切6本要二三百蚊, 真係勁唔抵。佢依家本老鼠日記, 唔知乜事書局只有精裝本, 又係勁貴, 呃人買個硬皮唔知做乜, 又嘥地方, 又重, 最憎精裝書。

另一方面, 你話英文書好多選擇, 其實在於我家同你選擇中文書一樣, 我哋都覺得無乜選擇, 因為本本都唔識睇。R字頭果位名作家D書太深, 阿女唔明, usborne D level書又睇得七七八八, 好彩仲有本老鼠日記頂住一下, 下一步我都唔知睇乜了。又好彩今年學校個readings介紹咗個oxford worm系列, 我上amazon買咗幾本, 希望頂到個暑假。你揀中文書既心情就如同我揀英文書既心情一樣。

MC1128 發表於 17-4-26 16:50
是的, 所以, 我說"華文"創作/著作, 以免只局限香港出版的刊物。資訊發達, 無論實體書、電子書; 付費或線上 ...

我幾年前都说过,閱讀認識很多生字,手上有很多兵,但我們做將帥才能調兵遣詞,單靠閱讀是絕對不足夠!

licpd  想請教調兵遣詞是說運用在作文嗎?  發表於 17-4-27 14:50
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 17-4-26 13:52

但總有點 lost in translation.  有英文原著一定不看譯 ...
Yes ! 十分讚成, 自從阿女看得懂橋樑書以後, 我都無買繪本俾佢哋睇, 雖然台灣D翻譯都唔錯, 但可以揀當然係揀原文。

我不會用遺傳,我傾向用傳承,如果是傳承,心態不同了,層次不同了,結果會有明顕分別。

bobbob 發表於 17-4-26 12:46
中文書我仔都算早讀,佢k2已經睇君偉上小學嗰類橋樑書,但無以為繼,小學開始唔肯主動睇中文書,可能人大咗 ...
呢個世界無順攤既細路。我由佢坐得穩開始, 晚晚棉乾絮濕咁講D古典名著故仔佢哋聽, 加上我講故事既技能, 佢哋有乜理由會抗拒古書? 你小朋友都唔差丫, 英文好嘛, 正如我兩個英文差, 好難做到真正雙軌發展的, 除非父母係真正既bilingual, 而且兩種語文基礎都好好。

K2睇君偉上小學我覺得是太早了, K2不是適合睇橋樑書既年紀, 你唔好介意, 純個人意見而已。

MC1128 發表於 17-4-26 15:37
青田是很有心的出版社

出版的系列圖書, 由幼稚園開始睇, 其實相當不錯, 內容有趣得嚟, 插圖又幾靚, 但在E ...

... 再說,in our case,正正因為母語是中,沒刻意去培訓(ok, admit係有重英輕中),這並不代表什麼也沒做,由5歲左右開始伴讀中文書,經過一年時間還沒足夠的詞彙量看bridge books,之後只能默默耕耘,total 花了兩至三年時間才能self read。當然每個小朋友是獨特,其他人可能會快d,但若有較好的糸統書籍,可能香港整體的閱讀氣氛和能力會提升,interestingly,其實香港學生閱讀能力不差,但理解就較遜

licpd  讚成多點選擇。可能繁題字是少好多  發表於 17-4-26 17:39
MC1128  你努力親子同行最重要  發表於 17-4-26 17:37

little_yolky 發表於 17-4-26 17:07
...書真係勁貴, 好似ORT薄切切6本要二三百蚊, 真係勁唔抵。佢依家本老鼠日記, 唔知乜事書局只有精裝本, 又係勁貴, 呃人買個硬皮唔知做乜, 又嘥地方, 又重, 最憎精裝書。

土地問題,早前去深圳書城買 套songbird phonics,都好經濟

little_yolky  書展英文書都係得八折.....  發表於 17-4-26 17:57

ANChan59 發表於 17-4-26 16:40

死囉, 我肯定我比世伯年青好多, 我亦估計我比你年青, 我居然用世伯同一個方法教阿女們, 好老土啊!!!!!
不過, 點解你唔自己教, 要麻煩世伯幾十歲仲要教細路。其實, 我真係勁唔明白, 點解咁多家長都覺得小朋友對古代典籍會抗拒, 但又覺得英文書好有趣, 英文係外語啊, 好難學啊。中國古代故事好有趣啊, 我兩個小朋友都好鐘意聽/睇, 就算阿細鐘意恐龍同科學書, 但佢都鐘意歷史書, 又鐘意背絕詩。古代詩歌押韻, 好似唱歌仔咁好好聽。_

licpd  可能有基因這囘事  發表於 17-4-26 17:58

ANChan59 發表於 17-4-26 17:16
我不會用遺傳,我傾向用傳承,如果是傳承,心態不同了,層次不同了,結果會有明顕分別。
...
同意遺傳只是關生理事,  可能指小朋友天生理解文字的能力. 但能力的後天培養是傳承, 可能指是有否刻意營造氛圍,
即如果家中有濃厚的閱讀氛圍, 無論是中是英, 小朋友都會易上手.
以前我家買的主要是英文書, 中文書多數去圖書館借,  但自從想大仔加強中文之後, 亦會引入中文書, 多了氛圍及引導, 多多少少都會比之前好些.

MrBeast 發表於 17-4-26 17:26
... 再說,in our case,正正因為母語是中,沒刻意去培訓(ok, admit係有重英輕中),這並不代表什麼也沒 ...
5歲開始伴讀, 一年想開花結果...........有D貪心喎 我六七個月大開始伴讀, 都要二年班至可以完全獨立看書。二年班係講緊六歲喎。

不過, 香港讀書風氣唔好, 真係因為聯合物流旗下書局D書唔太吸引, 你見到..........都唔想睇。唔可以好方便咁買到好質素既書, 當然係會阻礙閱讀既風氣, 唔係個個家長好似我兩老咁得閑周圍搵書, 讓小朋友在家中已經被好書包圍住。這個跟是否有系統無直接關係, 只係一般書局書既質素太差而已。

little_yolky 發表於 17-4-26 17:54
死囉, 我肯定我比世伯年青好多, 我亦估計我比你年青, 我居然用世伯同一個方法教阿女們, 好老土啊!!!!! :hor ...

當時經常出差,所以沒有辦法自己教!

後來工作上許可,就自己教番。

我不去評論其他人對語文的看法及做法。

我説說自己當年就什麼學制,兩文三語都紏結一段時間,最後選擇了本地幼稚園,小學中學,就是希望孩子兩文三語多线發展,不讓他偏愛單一語文,父母走偏了,孩子一定受影響,長大了,改不了!

little_yolky 發表於 17-4-26 17:54
死囉, 我肯定我比世伯年青好多, 我亦估計我比你年青, 我居然用世伯同一個方法教阿女們, 好老土啊!!!!! :hor ...
要看到好睇的中文故事先要built up 一定的詞彙量,之前的兒書係超悶,center around 如何做好孩子、等等

little_yolky  邊個叫好揀唔揀,揀D咁悶啫!呢類教做好孩子既書,我家一本都無。  發表於 17-4-26 18:10

ANChan59 發表於 17-4-26 18:04
當時經常出差,所以沒有辦法自己教!

後來工作上許可,就自己教番。
我都好後悔當年無俾IS幼稚園兩個女學, 我無乜錢, 但都應該節依縮食, 佢哋兩個D英文真係差強人意 我已經儘量請菲傭同電視只可以睇英語節目, 但係自己英文差教唔到, 應該俾佢哋上國際幼稚園的。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-4-26 17:20
呢個世界無順攤既細路。我由佢坐得穩開始, 晚晚棉乾絮濕咁講D古典名著故仔佢哋聽, 加上我講故事既技能, 佢 ...
你由坐得穩就伴讀四大名著,斷估早讀過我仔啦。
講咗咁耐,究竟有無中文書題材內容適合小學生又唔太低B,主角又係差唔多年紀?

little_yolky  BTW,我無伴讀四大名著,我唔鐘意水滸傳,好悶。三國係佢哋自己睇的。  發表於 17-4-26 18:34
little_yolky  不過你囝囝唔係P3嗎?應該都仲係好低B喎。  發表於 17-4-26 18:33
little_yolky  我女鐘意愛情小說,唔多啱你仔。等我返去問下C6先。  發表於 17-4-26 18:33

little_yolky 發表於 17-4-26 18:03
5歲開始伴讀, 一年想開花結果...........有D貪心喎 我六七個月大開始伴讀, 都要二年班至可以 ...
人性是貪心的
感覺上和英文相比,once master 到phonics ,英閱讀能力是linearly 上升(尤其是ort),父母和小朋友都好快見到效,中文呢,睇左成年都仲有好多字唔識/記得,做成挫敗感

little_yolky  只不過短短一年而已......................  發表於 17-4-26 18:35

我自己覺得可能是受儒家思想影響, 中文讀物好多是由"有冇"教育性出發, 作者如是, 家長的選擇亦是.  雖說教育娛樂并重, 總有點說教的影子, 反而英文讀物作者未必有相同包袱,  如RD 的作品基本上只是重娛樂性, 內容可能不得到中國父母的認同, 但 有時D小朋友都好精, 由佢睇, 佢自自然然去選擇冇負擔的當消遣書, 所以好多例子如冇guiding, 小朋友真係會先自選英文書.

little_yolky 發表於 17-4-26 18:03
5歲開始伴讀, 一年想開花結果...........有D貪心喎 我六七個月大開始伴讀, 都要二年班至可以 ...

所以都唔怪得啲細路唔識揀書,無論中/英,其實選擇真係唔多。
我一上博客來就會顛咗,不過有好多冇得preview, 揀書時都會有難度。
每年書展,我就比較鍾意去讀書人
‹ 上一主題|下一主題