用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?
樓主: ABC-DAD
go

"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?   [複製鏈接]

回覆 MC1128 的帖子

他們三個都沒有看過曹文軒,我不認識。陳郁如,見網友有介紹他的”修煉”,但我也不認識。龍應台,我看過她數本書,她是一個很理性的人。

YanKanMom 發表於 17-4-25 16:39

他們三個都沒有看過。曹文軒,我不認識。陳郁如,見網友有介紹他的”修煉”,但我也不 ...
龍應台理性? 寫論政文章是

但她以媽媽身份寫的, 很母性呀

MC1128 發表於 17-4-25 16:42
龍應台理性? 寫論政文章是

但她以媽媽身份寫的, 很母性呀

都係寫她與孩子間的書很有母性但仍看到她理性的一面即那些關係之中理性的分析

YanKanMom 發表於 17-4-25 16:39

他們三個都沒有看過。曹文軒,我不認識。陳郁如,見網友有介紹他的”修煉”,但我也不 ...
我介紹十二歲女兒看修煉( 與書中女主角同齡), 她喜歡, 咁厚本書都無抗拒

我睇埋一份, 覺得可以, 台灣很多名人推介, 稱之為東方哈利波特, 我覺得有點誇, 但書中貫注的東方元素都幾好, 有助孩子認識一點歷史文化, 趣味性高

同陳比, 曹文軒的題材有點艱澀, 但文學性較高

YanKanMom  謝謝資料, 有機會或找來看看.  發表於 17-4-25 16:50

shadeslayer 發表於 17-4-24 19:12
ORT 好的地方不是文學性, 係吸引到小孩看書, 不知不覺愛上和學會讀書。中國幼童故事題材較…說教, 慘, 貧 ...
死啦, 點解好似去咗外星咁既??????????????

shadeslayer 發表於 17-4-24 13:33
無咁系統,就係用中文書學習中文,比英文不足之處。
學中文係學母語, 學英文係學外語, 所以要比較有系統, 但母語容易掌握, 到達某一程度就可以隨心所欲, 就不需要再分level了。

不過, 我好少俾小朋友睇香港作家或香港書局, 我哋鐘意台灣書多D, 佢哋唔同出版社有幾個系列既橋樑書, 好多好多好多故事書, 唔同作家唔同題材, 男仔女仔鐘意主題乜都有, 可能係因為佢哋市場夠大。大陸書其實都好, 不過我無俾佢哋睇簡體字, 所以幫我唔到。如果只係逛商務、三聯、中華, 當然想跳海。

MC1128  同意, 學習外語與母語的方法, 是兩回事  發表於 17-4-25 17:25

little_yolky 發表於 17-4-25 17:15
學中文係學母語, 學英文係學外語, 所以要比較有系統, 但母語容易掌握, 到達某一程度就可以隨心所欲, 就不需 ...

我講的係如何從孩子小時候培養閱讀興趣, 吸引孩子看書, 父母伴讀等。這些不分外語唔外語, 题材好就吸引孩子, 分級好就容易發展出自己讀的能力, 亦方便伴讀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-4-25 17:15
學中文係學母語, 學英文係學外語, 所以要比較有系統, 但母語容易掌握, 到達某一程度就可以隨心所欲, 就不需 ...

點解唔俾囡女睇簡體字?

little_yolky  會撈亂。  發表於 17-4-26 11:18

回覆 shadeslayer 的帖子

Agree. Even guilo learns english by reading graded books.  Chinese graded books have very limited selections it seems.

無論母或外語,萬是起頭難,有糸統可比小朋友個head start,有fd 讀isf,第一樣學是pth拼音,和有graded reading ,讓學生能拼讀書本,不過父母起初都是要v involved.

shadeslayer 發表於 17-4-25 19:33
我講的係如何從孩子小時候培養閱讀興趣, 吸引孩子看書, 父母伴讀等。這些不分外語唔外語, 题材好就吸引孩 ...
孩子小時候伴讀的書就更多了, 雖然大部份係翻譯本, 但因為畫好靚, 小朋友勁鐘意, 同埋, BB時伴讀, 小朋友得個聽字, 理鬼得佢文筆好唔好, 係唔係翻譯, 所以仲多揀。另外, 講下西遊記、封神榜等等既故仔, 好吸引(當然要父母講故仔功力吸引), 天馬行空。到幼稚園, 就可以睇下青田等等書, 認下字(雖然我大女係睇西遊記認字的), 到咁上下, 認到一定既字量, 就可以有一些比橋樑書淺少少既書, 或繪本。基本上按步就班, 小二可以看到橋樑書應該是沒有問題了。而且, 橋樑書都有一D淺D, 一D多字D, 父母可以按程度選擇。

我兩個都好鐘意聽故仔, 所以細細個時同佢哋講三字經、弟子規、西遊記等等既書, 佢哋好鐘意。另外, 我覺得要小孩子喜歡看書好簡單, 父母經常看書, 小朋友就會有樣學樣了, 並不需要書吸唔吸引, 看書對於佢哋來說就好像呼吸一樣自然。我也沒有刻意培養佢哋兩個看書, 甚至看歷史書, 但佢哋自自然然就看了。其實, 我內心係明白點解佢哋唔鐘意睇英文書的, 因為我同C6好少看英文書, 行書局都係去中文書架多, 所以小朋友喜歡中文是再自然不過的事情。

MrBeast 發表於 17-4-26 06:50
無論母或外語,萬是起頭難,有糸統可比小朋友個head start,有fd 讀isf,第一樣學是pth拼音,和有graded re ...
是嗎? 正如我上面講, 學母語就好像呼吸一樣自然的事, 起初並沒有要小朋友看, 因為只係幾個月大既BB仔, 看下看下, 到幼稚園就自自然然會看一些簡單的, 到小學又自自然然看多一些字的。一切都是這麼自然。

little_yolky 發表於 17-4-26 11:45
是嗎? 正如我上面講, 學母語就好像呼吸一樣自然的事, 起初並沒有要小朋友看, 因為只係幾個月大既BB仔, 看下 ...
同意,母語同外語唔同,所以中文冇咁有系統既系列,影響唔大,英文有系統,幫助好大,所以我地好幸福,亦因為咁,所以我係先中後英,之前講過,呢個係一個原因。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-4-26 11:33
孩子小時候伴讀的書就更多了, 雖然大部份係翻譯本, 但因為畫好靚, 小朋友勁鐘意, 同埋, BB時伴讀, 小朋友得 ...
唔係個個好似你2個女咁易話為㗎,鍾意睇啲四大名著同古文,我仔睇唔明古籍,四大名著同歷史故事又嫌不合時宜。我想搵本充滿幻想唔太幼稚得嚟唔講咁多情情塔塔或死人冧樓嘅小說,重點係細路做主角,但真係搵唔到。

bobbob 發表於 17-4-26 12:34
唔係個個好似你2個女咁易話為㗎,鍾意睇啲四大名著同古文,我仔睇唔明古籍,四大名著同歷史故事又嫌不合時 ...
細路做主角係指幾細?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 17-4-26 12:20
同意,母語同外語唔同,所以中文冇咁有系統既系列,影響唔大,英文有系統,幫助好大,所以我地好幸福,亦因 ...
中文書我仔都算早讀,佢k2已經睇君偉上小學嗰類橋樑書,但無以為繼,小學開始唔肯主動睇中文書,可能人大咗,中文橋樑書題材唔啱合尺,轉投英文小說懷抱。

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 17-4-26 12:45
細路做主角係指幾細?
最好15、6歲樓下

bobbob 發表於 17-4-26 12:34
唔係個個好似你2個女咁易話為㗎,鍾意睇啲四大名著同古文,我仔睇唔明古籍,四大名著同歷史故事又嫌不合時 ...

"牧羊少年奇幻之旅"
這本書應該幾符合你想要的,不過對像是青少年,都有講到少男少女單純感情。
‹ 上一主題|下一主題