用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?
樓主: ABC-DAD
go

"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?  

wan_sosin 發表於 17-4-24 14:09

不過,ORT並不能同金庸,Harry Potter,並排,尤其金庸, ...

ORT 好的地方不是文學性, 係吸引到小孩看書, 不知不覺愛上和學會讀書。中國幼童故事題材較…說教, 慘, 貧窮, 苦難, 罪…等等。不利吸引年幼孩子。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-24 19:12
ORT 好的地方不是文學性, 係吸引到小孩看書, 不知不覺愛上和學會讀書。中國幼童故事題材較…說教, 慘, 貧 ...

這樣說我也認同!英文童書,較易找到純生活性,沒有太多說教的書。如小朋友喜歡ORT,去看是好的,只是不需過於當成教材。
每個小朋友的學習都不太一樣,只要有興趣看書,就是好事!

回覆 shadeslayer 的帖子

咁又係!我發現其實係題材問題,所以我好容易偏向睇英文小說,其實如果係翻譯小說,我都睇到津津有味,唔會抗拒。
因為以前英文考班第一,所以學校畀左個中華書局 $100 書券我。因為就快到期,所以我去書局睇下,嘗試的起心甘,睇下中文書,唔好「偏食」。我一行到去中文小說果度,一望,好多都係 d 過分言情嘅小說,多數講男女主角卿卿我我,望埋個封面更加完全冇曬興趣。我比較鍾意睇歷史、推理懸疑、自傳、報導文學,可以探討人性、黑暗、歷史等等,所以我會鍾意睇 狼圖騰、琅琊榜、安娜·卡列尼娜、姊姊的守護者呢類。外國好多呢類嘅書,好多作家名聽都未聽過,問人同上網都搵唔到佢資料,但係寫嘅書真係好好睇。

最後,我焗住買左本電子遊戲改編嘅翻譯小說。

October.  中文書可以睇下錢鍾書的《圍城》,我有個從不睇小說既朋友都由頭到尾睇完。   發表於 17-4-24 21:24

1998Ruby1998 發表於 17-4-24 20:00

咁又係!我發現其實係題材問題,所以我好容易偏向睇英文小說,其實如果係翻譯小 ...

印象中中文書較「沈重」, 題材變化較少, 幼童書沒有為吸引孩子而設。想像力稍欠。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-4-24 20:00

咁又係!我發現其實係題材問題,所以我好容易偏向睇英文小說,其實如果係翻譯小 ...

請問你看過楊絳,章詒和嗎?

wan_sosin 發表於 17-4-24 19:37
這樣說我也認同!英文童書,較易找到純生活性,沒有太多說教的書。如小朋友喜歡ORT,去看是好的,只是不需 ...
ort lev 5/6+ 有些說教故事的,不過西方的做法較  subtle ,唔會話呢個故事教訓我們⋯
最近看李光福的書,寫法較接近西方

awah112 發表於 17-4-24 20:17
三字經、弟子規
小朋友話悶,幼時冇把握機會洗腦,跟著幾年有排煩

little_yolky  悶?????阿女們聽故仔聽到津津有味喎!!!!!!!!!!!!!!  發表於 17-4-25 17:02

回覆 MC1128 的帖子

睇過少少楊絳,我同楊絳都係鍾意學語言,我都試過翻譯下,不過篇幅太長,我都冇時間可以全情投入。我們仨 感覺唔錯,我鍾意睇呢類。章詒和我聽老師介紹過 往事不如煙 同埋 最後的貴族 ,佢講過一句「我拿起筆,也是在為自己尋找繼續生存的理由和力量,拯救我即將枯萎的心」同埋「一個平淡的詞語,常包藏著無數寒夜裡的心悸。」。我覺得呢兩句好有共鳴,我當初中學上網寫小說,除左興趣,都係未為左等自己讀書唔好讀到崩潰或者迷失自我,有好幾次讀書到到我心灰,覺得我日日咁讀書,到底生命有咩意義,真係有一絲想了結生命,但係一寫小說同埋有人寫評論欣賞我作品,我又覺得生命其實冇咁灰。每一次寫文果陣,每次寫到一 d 熟悉嘅情境,我有諗返自己經歷,有苦有甜,但係苦為多,相比其他同學,我童年唔算多快樂同回憶,所以每次寫都覺得有點悲哀,寫完之後就感覺舒服好多。

回覆 MrBeast 的帖子

我中二個中文老師見我對中文咁抗拒,逼我背三字經,一年背得曬,隔左咁耐,順溜嘅就可以背到「君則敬 臣則忠」,後面講歷史就唔記得曬啦。
不過三字經到大個果陣要寫作文,就好好用,尤其當中有唔少例子,可以寫議論文用,順便做「引經據典」呢個技巧。讀初中中史就更加開心,因為三字經可以提醒歷史時序,幫手溫書。

弟子規就冇咩點背過,只係背左頭一句,不過同樣,中文作文作議論文就非常開心,可以講好多中華文化,兩三句就可以幫你諗到至少一兩百字。

MrBeast  thx   發表於 17-4-24 22:23

1998Ruby1998 發表於 17-4-24 22:10

睇過少少楊絳,我同楊絳都係鍾意學語言,我都試過翻譯下,不過篇幅太長,我都冇時間可 ...

原意是想同你討論華文小說的題材, 想不到勾起你一番心事。

華文文字創作數量非常龐大, 我閱讀英文著作的量一定不及你和我女, 所以, 我不會妄言到底英文作品的創作題材是否比中文闊或窄

中文閱讀量不夠的人, 好容易誤會華文創作的題材不廣

剛好我最近看華文兒童創作, 快看完陳郁如的修煉, 也看了一點曹文軒,下一步想看林世仁

想子女多看中文作品, 可搜索一下台灣的網頁, 看看誠品的童書暢銷書榜, 台灣中文童書創作的出版有系統

沒關係,我就是這樣子,就像 Inside Out,每一件事都有開心和悲哀的一面,我傾向看悲哀一面多。

可能在亞洲作家這個行業不被人追捧,所以我們很少機會看到其他類型的書和作家。我見外國都很多出書網站,而且是免費,人人可用,中文的我真的沒有怎麼見過,有的都是需要付費。
我本來還想找一下香港本土的新作家小說,但是很多都是談政治、戀愛等等,不是不好,但是 not my cup of tea,偶爾找到一兩本,但是香港買書好貴,上網找不到免費看的版本,或是甚至連關於這基本書的資料也找不到。英國買書真的很便宜,一本二手書(保養得很好的話),也只是賣 £ 1-3,新書也不過 £ 5-10,幾天就運到你家門前,買得多就不用付郵費。我在香港買一本普通的英文小說,要 $90 以上,真的有點肉赤,但是二手的很多都是容容爛爛,或是沒有貨,要買書就要等書展,但是書展也不是每一本書都有。

我都想香港網上買書,因為上網可以有更多圖書選擇,用 Paypal 又可以買到台灣書,但係奈何父母對網上購物非常有戒心,初初我話上網 Amazon 買頂冷帽冬天保暖,佢地真係嚇到面都青埋,怕係騙案,日日打電話問我收到頂冷帽未。

1998Ruby1998 發表於 17-4-24 22:45

沒關係,我就是這樣子,就像 Inside Out,每一件事都有開心和悲哀的一面,我傾向看悲 ...

你果然對內地作品無咩認識

內地很多很多作家的作品可免費線上看, 包括余華,莫言等等, 你人在英國, 最方便是線上看

我剛剛搜索到傅雷家書

正在線上看"北京折疊", 內地一位物理學系畢業、經濟學女博士的作品, 去年得到雨果獎, 是科幻題材

內地網上創作是非常非常大量

我少睇中文書,雖然內地創作力好大,但係我想睇香港本土新作家嘅小說,例如 天航 。我講緊嘅唔係余華、莫言,果 d 好容易搵到,你有冇呢排新出嘅作家推介?我想睇下時下年輕作家會出咩類型嘅作品,但係我眼見好多都係唔啱口味。
不過我唔係太鍾意科幻同埋愛情題材,範圍就收窄好多。

高興

回覆樓主:

如果講全世界中文書, 全世界英文書, 好難講。

原來係講小孩學語言, 家長帶幼童行香港書店, 提高阅讀興趣好重要。接解到的幼童中文書數量, 題材, 優默, 分级, 專門設計孩子學語文等等英文也較多。中文較「沈重」。

1998Ruby1998 發表於 17-4-24 23:37

我少睇中文書,雖然內地創作力好大,但係我想睇香港本土新作家嘅小說,例如 天航 。我 ...

天航咁年輕的作家, 又要寫得有水準, 唔多。本地寫網絡小說的人相對年輕, 但暢銷的題材是奇情、恐怖, 我就無興趣。

其實, 我之前在另一個post提及的陳浩基、黃碧雲、鍾曉陽、陳曉蕾, 你又會否嘗試看? 無興趣唔緊要, 但未看過, 不宜隨便月旦

除小說, 也可看看散文、雜文

黎駿浩, 喇沙畢業生, 後赴耶魯讀哲學、劍橋讀法律, 現在港實習大律師, 他多年來寫專欄博客, 全部網上可找到, 他的年齡、留學生背景與你近似, 可以看看他的思考分析、留學生活點滴

MC1128 發表於 17-4-25 16:15
天航咁年輕的作家, 又要寫得有水準, 唔多。本地寫網絡小說的人相對年輕, 但暢銷的題材是奇情、恐怖, 我就無 ...

你提及的作者,自己倒有看過楊絳、黃碧雲、鍾曉陽、黎駿浩。但我相信我初中的孩子不會喜歡看囉,阿囡中三喜歡看君比及杏林子,阿囝中一不大看中文書但肯看金庸。學校中文閱書報告迫他揀小思或杏林子的書看,他看了小半本杏林子應付了功課但就無動機看完它囉。

YanKanMom 發表於 17-4-25 16:28
你提及的作者,自己倒有看過楊絳、黃碧雲、鍾曉陽、黎駿浩。但我相信我初中的孩子不會喜歡看囉,阿囡中三 ...
正常呀, 不同年齡層, 不同的個人喜好

找到自己喜歡的書就得, 無話一定要看邊個作家

我自己都少看杏林子

初中生, 看過曹文軒, 陳郁如, 龍應台未?