用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 "對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?
樓主: ABC-DAD
go

"對中文無興趣”是“遺傳”的嗎?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-4-21 21:55
你見的例子有無普遍性先得架。國際學校不少只有香港藉學生。

中文難, 故事書相對沒那麽有趣, 有得選會選中 ...
有無搞錯!中文書燕瘦環肥, 乜書乜主題都有得揀, 深又有淺又有, 都不知幾咁有趣。反而我就唔容易搵到啱程度主題又有興趣既英文書俾阿女了。中文字有形有聲, 好似記公仔咁, 好易入腦, 但英文字就要係咁串生字, 有D仲要無乜法則可言, 識phonics都無用。你叫果隻阿妹溫中默, 兩日搞掂, 叫佢溫英默, 要兩個禮拜。今年英文老師唔知發乜神經, 好遲至派默書範圍, 得個幾禮拜, 搞到C6都忍唔住打電話去學校同英文老師投訴。老師仲話學校標準係一個禮拜前發, C6話:中文咁簡單人哋都學期初俾晒syllabus, 英文咁難得一個禮拜你叫小朋友點溫!好惡咁。

little_yolky 發表於 17-4-24 11:40
有無搞錯!中文書燕瘦環肥, 乜書乜主題都有得揀, 深又有淺又有, 都不知幾咁有趣。反而我就唔容易搵到啱程度 ...
睇完呢個留言,我覺得同遺傳有關喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

1998Ruby1998 發表於 17-4-23 22:02
我覺得遺傳都有機會,興趣愛好先天後天都有影響,聽過性格其實除左後天培養,先天已經斷定一半性格,所以興 ...
小朋友見到人地彈琴,就好想學,見到人地整蛋糕,又想跟住學,係呢段「求學」過程之中,就會搵到自己鍾意 d 咩 <===========佢哋係呢段「求學」過程之中,就會嘥咗阿媽好多錢至啱。

little_yolky 發表於 17-4-24 11:40
有無搞錯!中文書燕瘦環肥, 乜書乜主題都有得揀, 深又有淺又有, 都不知幾咁有趣。反而我就唔容易搵到啱程度 ...

英文故事書分 grade 好細, 大把系列書,只一套 ORT,中文書已沒有如此細分及 popular 的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-24 12:54
英文故事書分 grade 好細, 大把系列書,只一套 ORT,中文書已沒有如此細分及 popular 的。
...

ORT popular的原因,是已經用來當成小朋友學英文的工具,好似唔睇佢唔得咁樣。
我仔就唔多睇ORT, 但佢都會睇有興趣嘅英文書。
中文書無一個系統,但都有好多好睇嘅書。中英文書都好,唔一定要有系統一個系列先叫好。
一級級上,其實變成同教課書差不多

wan_sosin 發表於 17-4-24 13:24

ORT popular的原因,是已經用來當成小朋友學英文的工具, ...

無咁系統,就係用中文書學習中文,比英文不足之處。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-4-24 12:54
...
ORT阿女睇到L1X, 好似內容跳得太多, 太科幻, 又有D英國history背景, 佢唔鐘意。然後睇rainbow magic, 點知睇咗1X本又唔睇, 開頭又話好睇累我買晒成套!依家佢轉行睇老鼠日記fantasy果套, 今次醒目逐本逐本買。

中文書幼稚園時睇青田系列或繪本, 認咗一定既字量就可以睇橋樑書或四大名著兒童版、三字經、弟子規等等既書, 橋樑書有D深D有D淺D, 故事好多唔同主題。睇到二年級基本上小朋友可以自己揀書睇任何佢有興趣既書了, 實在唔駛再分level。

shadeslayer 發表於 17-4-24 13:33
無咁系統,就係用中文書學習中文,比英文不足之處。
好似冇咁有系統,係冇出版商整理一套書啫,其實自己搵或家長推介,都可以拾級而上
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-4-24 13:34
ORT阿女睇到L1X, 好似內容跳得太多, 太科幻, 又有D英國history背景, 佢唔鐘意。然後睇rainbow magic, 點知 ...

同意,唔駛一定要分level.

睇書興趣行先,個個小朋友都睇ORT! 難道真係每個小朋友都鍾意佢嘅故事,興趣咁一致,原來個世界唔會有唔同嘅人。

下下睇書要講對學習嘅效果,我唔否定是有效果,但這並非睇書最大目的。

wan_sosin 發表於 17-4-24 13:46
同意,唔駛一定要分level.

睇書興趣行先,個個小朋友都睇ORT! 難道真係每個小朋友都鍾意佢嘅故事,興趣咁 ...
只可以講,ORT較符合大眾口味,好似金庸呀,harry potter呀,同好多,傳下傳下,就好似一定要睇咁,咁冇可否認係多人鍾意睇既,不過唔係全部人都鍾意,呢個世界冇書係全部人都鍾意

MASAYA 發表於 17-4-24 13:49
只可以講,ORT較符合大眾口味,好似金庸呀,harry potter呀,同好多,傳下傳下,就好似一定要睇咁,咁冇可 ...

啱呀!只係見唔少人當成必讀。
當年愛好日漫的個個去追星矢,我就係唔大興趣,近年才睇下光牙,唔通唔得咩

MASAYA 發表於 17-4-24 13:49
只可以講,ORT較符合大眾口味,好似金庸呀,harry potter呀,同好多,傳下傳下,就好似一定要睇咁,咁冇可 ...

不過,ORT並不能同金庸,Harry Potter,並排,尤其金庸,經典文學作品的價值不同。

喜歡金庸的人,較喜歡睇那一套書都會各有分別。
睇書都係好講個人喜好

little_yolky  其實全庸又唔可以話係經典文學作品既............  發表於 17-4-24 15:15

wan_sosin 發表於 17-4-24 14:09

不過,ORT並不能同金庸,Harry Potter,並排,尤其金庸, ...

little-yolky,
其實我知金庸小說未必談得上文學作品,有人說是,有人說不是,不過我想突出,ORT唔同得一起去比較。

little_yolky 發表於 17-4-24 11:55
小朋友見到人地彈琴,就好想學,見到人地整蛋糕,又想跟住學,係呢段「求學」過程之中,就會搵到自己鍾意 d 咩 <===========佢哋係呢段「求學」過程之中,就會嘥咗阿媽好多錢至啱。
我咩都無興趣  
阿媽好無奈咁好慳錢

1998Ruby1998  話唔定你興趣係搵錢呢! 人一定有一兩個比較專注、沈迷嘅項目,差在幾時搵到。   發表於 17-4-24 16:10

回覆 little_yolky 的帖子

哈哈,咁又唔一定要大量金錢嘅,好多野都係先自學,如果能夠 keep 到興趣,就可以真係去學。我父母都係咁,我學琴都係先自學少少,真係能夠保持倒熱誠先畀我去學。好多時候小朋友都係貪新鮮,其實佢地淺嚐即止。

greentea000  沈迷搵錢   發表於 17-4-24 16:25

1998Ruby1998 發表於 17-4-24 16:08

哈哈,咁又唔一定要大量金錢嘅,好多野都係先自學,如果能夠 keep 到興趣,就可 ...
樂器唔識===>所以要俾錢人哋學游水唔識===>所以要俾錢人哋學
跳舞都唔識===>所以又要俾錢人哋學
唱戲更加唔識====>咁即係又要俾錢人哋學

所以, 父母識多D嘢, 年終可以慳返好多錢, 可惜我兩個乜都唔識。

我見我班同學都係自學跳舞、樂器、唱歌、學韓日文,佢地父母都係咩都唔識,佢地自己上網跟住 d tutorial videos,一邊睇一邊學,自己儲夠錢暑假先去學。尤其係 d 韓星 video,我見學校大部份人都係跟 MV ,一邊睇一邊模仿,又真係跳到有板有眼。如果真係對果樣野有熱誠,自己真係咩方法都會搵辦法去學。 我父母都係咩都唔識,學歷都唔高,語言、唱歌,我大部份知識都係上網得來。不過當然,父母識就真係可以慳返好多錢,不過自己教可能會好勞氣,但係又唔想畀錢搵人教,最終都係頂唔順,出去搵老師,費時激到扯火。

1998Ruby1998 發表於 17-4-24 17:00

我見我班同學都係自學跳舞、樂器、唱歌、學韓日文,佢地父母都係咩都唔識,佢地 ...
我其實有比$出去學,但有時stuck on something 都是找utube幫手

1998Ruby1998  互聯網威力真係好大,有時候求人不如求網絡  發表於 17-4-24 18:18

ort 低level 運用多短high frequency words, 每本introduce 少少生字,我會讀系列看不出有乜structure,漢字基礎5百好d但冇story,培養中文閱讀起初是要較長時間伴讀才行
‹ 上一主題|下一主題