用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾修院學校(中學部)
樓主: xpower
go

瑪利諾修院學校(中學部)

suzuki12 發表於 17-5-9 12:51
係,佢地就係俾空間d學生發展體藝而又係兼顧學業,玩得讀得而出得黎又presentable吹得(好多校外比賽而要 ...

除非學生好自律自覺,其實都好靠家長長期支持(心機/時間/金錢),學校好大程度都只係「坐享其成」

Yanamami 發表於 17-5-9 08:12
直资maybe. 傳統名津唔係~SMCC MCS呢d都係好尋常百姓。

傳統津校都存在架,甚或比好多直資仲明顯,不過,又未去到好誇張啫,始終津校無得揀學生~

suzuki12 發表於 17-5-9 12:53
除非學生好自律自覺,其實都好靠家長長期支持(心機/時間/金錢),學校好大程度都只係「坐享其成」
...

所以用呈分試標準,前中列學生D成績都係鬥到尾,要計埋音樂和視覺藝術,大家D分都係緊既 ~

王家爸爸 發表於 17-5-9 11:54
入去唔難,只要係B1學生,就有機會。只係呢啲學校同林護、鄧顯唔同,一般都比較少功課,又唔谷,所以小朋 ...
小學部升中學部既B1生當然冇問題,但外來生恐怕非一般B1生可輕易考入
MCS奮鬥中        

oldgamesman 發表於 17-5-9 17:44
小學部升中學部既B1生當然冇問題,但外來生恐怕非一般B1生可輕易考入
...
睇你住邊區,如果係九龍城,外來生有大抽獎,只要係B1,所以外來生機會平等。

oldgamesman  我是指外區生,有Jm表示自行位有部份會收返小學部學生,本區乙部位亦十分少   發表於 17-5-10 10:20

suzuki12 發表於 17-5-9 12:53
...

學校又未至於只係「坐享其成」,其實學校最重要既工作係提供一個適合既環境,鼓勵小朋友去發掘同發展自己既天份同興趣。

oldgamesman 發表於 17-5-9 17:44
...
乙部只得11個位,有無人敢搏?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-10 19:51
乙部只得11個位,有無人敢搏?
我相信一定有人搏,smcc更少位都一樣年年有人搏
MCS奮鬥中        

oldgamesman 發表於 17-5-10 20:34
我相信一定有人搏,smcc更少位都一樣年年有人搏
Deleted

有兩個朋友個女(二個係教師)都講話中學部好hea ,hea到想同個女轉校,阿女係小學部讀緊,選校有d心大心細,因為中學部DSE成績很好,心中有conflict

回覆樓主:

道聽途說,小學同中學要求不同,小學教得深,初中可hea 但dse 考得好成績,入医率高。。。

brother4 發表於 17-5-23 22:45
道聽途說,小學同中學要求不同,小學教得深,初中可hea 但dse 考得好成績,入医率高。。。
...
咁hea都可以考到咁好成績???個個都係天才???
MCS奮鬥中        

oldgamesman 發表於 17-5-24 14:16
咁hea都可以考到咁好成績???個個都係天才???

請看番瑪利諾院學校家長交流區的mcxxxx時間31~10~2016,另医科是陰盛陽衰,女生入医好數。。。初中hea  ,高中可努力。。如自己孩子中文中學全級考尾尾,肯努力入樣可入心儀本地大學

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

Aeiing 發表於 17-5-2 00:03
呢間神級學校~我諗無返咁上下背景or身家都幾難考入, 除非成績好超卓~

應該同家庭背景無關,不過中學學生係叻就真

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

如果是誇區生,在甲丶乙部冇選過佢可叩門嗎?

花花公仔 發表於 17-6-18 17:34
如果是誇區生,在甲丶乙部冇選過佢可叩門嗎?

叩門是另一條隊,和有没有填甲部,乙部無關。