用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利諾修院學校(中學部)
go

瑪利諾修院學校(中學部) [複製鏈接]

8卦一問,點解好似唔太多人講呢間學校? 我上網search都唔太多資訊
   1    0    0    0

xpower 發表於 17-4-21 16:44
8卦一問,點解好似唔太多人講呢間學校? 我上網search都唔太多資訊

這類超級名校一般好少對外宣傳。不過每年電視台報導升中同升小學都唔會錯過MCS,我估你應該係個仔,所以唔會留意女校。

王家爸爸    發表於 17-5-8 16:01

這間學校英文超強, 如小學是中文小學初初一, 二年要追英文追到氣咳.  再加上地點及學校傳統風格較為中產(或以上)

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:44

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

xpower 發表於 17-4-21 16:44

學校好低調又冇簡介會,最近聽侄仔講,最近有個英文寫作比賽Maryknoll學生贏咗。我侄仔都有份,不過唔係第一,佢話會同曾鈺成食飯添。

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:45

呢間神級學校~我諗無返咁上下背景or身家都幾難考入, 除非成績好超卓~

Aeiing 發表於 17-5-2 00:03
呢間神級學校~我諗無返咁上下背景or身家都幾難考入, 除非成績好超卓~
津校講乜背景身家?自行講学生实力,抽獎講運氣~無呢两样有身家都入唔到。

Yanamami 發表於 17-5-2 12:43
津校講乜背景身家?自行講学生实力,抽獎講運氣~無呢两样有身家都入唔到。 ...
有見地,我地屋苑好多女仔讀Maryknoll, 我地只係私人屋苑,唔係半山區富豪,其實而家讀呢d超名校唔駛講身家背景,最緊要小朋友的實力。

比你笑死我

ANNAFRIEND 發表於 17-5-2 23:28
有見地,我地屋苑好多女仔讀Maryknoll, 我地只係私人屋苑,唔係半山區富豪,其實而家讀呢d超名校唔駛 ...

認同

大部分所謂神級學校的確真係比較少「尋常百姓家」既仔女讀,原因係有啲家長怕被比下去,唔敢報。但係現實係呢啲學校既學生其實好少會互相比較背景、身家,所以反而唔需要擔心家庭背景問題。
反而要考慮既係,呢啲學校既學生一般都比較叻,所以學校會有比較多既課外活動,如果小朋友係純粹靠死讀書入去,比較難同啲同學交流,未必讀得開心。

王家爸爸 發表於 17-5-8 16:11
大部分所謂神級學校的確真係比較少「尋常百姓家」既仔女讀,原因係有啲家長怕被比下去,唔敢報。但係現實係 ...

都係,傳統名校係培育學生讀得又玩活動得,全面發展,無一定係實力(才能/栽培金錢)和書本以外的「戰績」,又真係難融入

王家爸爸 發表於 17-5-8 16:11
大部分所謂神級學校的確真係比較少「尋常百姓家」既仔女讀,原因係有啲家長怕被比下去,唔敢報。但係現實係 ...
直资maybe. 傳統名津唔係~SMCC MCS呢d都係好尋常百姓。

Yanamami 發表於 17-5-9 08:12
直资maybe. 傳統名津唔係~SMCC MCS呢d都係好尋常百姓。

入去唔難,只要係B1學生,就有機會。只係呢啲學校同林護、鄧顯唔同,一般都比較少功課,又唔谷,所以小朋友最好有啲其他活動或者特長,例如課外活動之類。

suzuki12 發表於 17-5-9 00:38
都係,傳統名校係培育學生讀得又玩活動得,全面發展,無一定係實力(才能/栽培金錢)和書本以外的「戰績」 ...
有啲實力,例如寫作、課外知識、跑步、球類活動既成就同「戰績」其實投入既金錢又唔多,主要係付出時間。名校學生比較崇拜有成就既同學。

王家爸爸 發表於 17-5-9 11:59
有啲實力,例如寫作、課外知識、跑步、球類活動既成就同「戰績」其實投入既金錢又唔多,主要係付出時間。名 ...

係,佢地就係俾空間d學生發展體藝而又係兼顧學業,玩得讀得而出得黎又presentable吹得(好多校外比賽而要代表學校present);而唔係淨係讀書一味
‹ 上一主題|下一主題