用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩個完全唔同的學系點選好呢?!
go

兩個完全唔同的學系點選好呢?! [複製鏈接]

估計DSE夠分讀LAW或Global Business, 兩者都有興趣, 但畢業後出路大不同, 應點選好呢?

有考慮過HKU的business + law雙學位課程, 但又怕讀得好辛苦.

若心目中最想最的工作是AO, 咁選那學系最好呢?
   1    0    0    0

兩者之間我會揀Global Business. 想做AO,都係GB(既然目標唔係律師).  

回覆 Ting0329 的帖子

會否加多一個選擇,政治行政,可能更相關!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Ting0329 的帖子

HKU Government and Law

我兩個朋友都係港大讀 BBA Law 雙學位,雖然多野做,但係都 keep 到。

林太同尤曾家麗都係讀社會學。其他就唔太清楚啦。

不過我覺得留多一個選擇畀自己行會好 d,話唔定之後會入律政司呢!

1998Ruby1998 發表於 17-4-26 21:35
我兩個朋友都係港大讀 BBA Law 雙學位,雖然多野做,但係都 keep 到。

林太同尤曾家麗都係讀社會學。其他 ...
Both Carrie are graduated years back, at that time, how many different programs in HKU?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

朋友孩子港大law,班內卧虎藏龍,好努力才有gpa4分最叻是內地生佢gpa有4及讀得輕鬆,可以再上pcll得番半班。。另考AO其中條件要第一/第二等成績畢業生。。。科大gbus有朋友孩子畢業,佢讀果年有學生果科再不能番學,佢當時好擔心,畢業做一個普通文員。。。

過去 AO最緊要是英文同轉數快之餘答案喺唔㑹得失大衆 無論GB及Law都乎合  過幾年可能喺另外一種語言和另一種要求

總的來說 AO還是好的工種?

brother4 發表於 17-4-26 23:00
朋友孩子港大law,班內卧虎藏龍,好努力才有gpa4分最叻是內地生佢gpa有4及讀得輕鬆,可以再上pcll得番半班。 ...
港大Law GPA4? 另加內地生GPA4? 簡直不能想像 半班入得PCLL咪要3.6,3.7先得 簡直血肉互搏

Mattison 發表於 17-6-9 17:18
港大Law GPA4? 另加內地生GPA4? 簡直不能想像 半班入得PCLL咪要3.6,3.7先得 簡直血肉互搏
...

讀law 本地大學多咗如中大,港大,city。。加上留學生回流爭pcll,但pcll位冇增加。。競爭好大的。。朋友講!

我説的是 GPA4 是幾乎沒有可能 尤其是law
PCLL 16年是競爭最大的一年 HKU而言 過3.1已經到了安全線 其餘年份 應該更易應付
‹ 上一主題|下一主題