用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2017 - 2018 HKAPA JUNIOR MUSIC
樓主: ktpleung
go

2017 - 2018 HKAPA JUNIOR MUSIC

ktpleung 發表於 17-6-7 11:43
請問大家知唔知pre junior 出左written test 通知未?

出左喇,我地都收到了

78c9 發表於 17-6-7 14:31
出左喇,我地都收到了

想問下係幾時收到架?唔知仲有冇機會

pamelaywy 發表於 17-6-7 13:21
客氣!來年有機會見
女女玩咩樂器?
我仔已經是junior 的老餅🤣

Wrong sent

applewatch 發表於 17-6-7 15:44
想問下係幾時收到架?唔知仲有冇機會
昨天收到的,多等幾天,郵件派送日子不一樣

pamelaywy 發表於 17-6-7 13:21
客氣!來年有機會見
女女玩咩樂器?
我仔已經是junior 的老餅🤣

請問演藝有咩吸引點解會報名讀呢?
連續讀六年你讀得開心嗎?
請問你小朋友有幾多歲開始讀?
讀咗是否一定要一路繼續?

唔好意思咁多問題因為其實我對演戲嘅課程不了解但鋼琴老師希望我們明年去考

picture 發表於 17-6-12 10:37
請問演藝有咩吸引點解會報名讀呢?
連續讀六年你讀得開心嗎?
請問你小朋友有幾多歲開始讀?

1. 想行音樂路的,演藝應該是香港不二之選
2. 佢搵到自己想追尋的方向
3. 小三開始
4. 可以,每年交兩次學費,每個學年都可以退學
有人常說:條條大路通羅馬,但作為音樂外行人,連條路都唔知係邊,唯有靠內行人
仔仔參加過國際比賽,亦做到音樂節得獎者,全靠演藝的栽培

pamelaywy 發表於 17-6-12 14:45
1. 想行音樂路的,演藝應該是香港不二之選
2. 佢搵到自己想追尋的方向
3. 小三開始

咁樣仲想請問一下一個星期大概要上幾多堂或者要上多少時間!

會唔會有測驗或者考試同埋功課忙唔忙呢?

picture 發表於 17-6-13 16:39
咁樣仲想請問一下一個星期大概要上幾多堂或者要上多少時間!

會唔會有測驗或者考試同埋功課忙唔忙呢?

Major 自己跟樂器老師約時間,一星期一小時
另有理論科, musicianship ,要present,有reading 要睇, 有老師要做簡單功課
樂團樂器有orchestra 要拉,一小時至兩個半小時不等,視乎邊團
鋼琴好似都有group class , 但我仔不是鋼琴系,不確定
作曲系會有一個叫music workshop, 也是group class ,有project 同present

樂器一年考一次final
Musicianship 一年兩次考試,有written 有aural
作曲要交作品portfolio
Orchestra 一年兩次in house 演出,但無考核

回覆樓主

請問有人收到reject letter嗎?報了pre junior,收不到written test 通知,係咪無希望啦

pamelaywy 發表於 17-6-13 18:38
另有理論科, musicianship ,要present,有reading 要睇, 有 ...

咁搞法其實都幾辛苦,如果平時返學已經好忙,再返埋演藝應該都會有好大壓力。所以真係要小朋友好鍾意只好去。

picture 發表於 17-6-14 14:31
咁搞法其實都幾辛苦,如果平時返學已經好忙,再返埋演藝應該都會有好大壓力。所以真係要小朋友好鍾意只好 ...
我仔double major, 基本星期六是返朝十晚六的(當然中間有檔食飯)每個星期六一定唔得閒,唔可以安排其他活動
我當佢星期六都全日返學

pamelaywy 發表於 17-6-13 18:38
另有理論科, musicianship ,要present,有reading 要睇, 有 ...

Musicianship 一年兩次考試,有written 有aural
Orchestra 一年兩次in house 演出,但無考核

請問加入APA junior 一定要參加以上全部4項嗎?可以只找一位樂器導師學樂器和學music theory and aural (你所指的musicianship)?

Ocean419 發表於 17-6-14 21:39

不是!誤會了!
不如舉個例:假設小朋友學小提琴,學院會派一個小提琴老師給你,那你就要自己約小提琴老師,一星期上一次。因為group class 都在星期六,我知好多人(至少我)會希望小提琴課安排在星期六,上一小時
另外,小朋友要上理論課,即musicianship,有啲似讀五級八級樂理咁,一星期一小時,group class,學院會安排另一個老師教導,各種樂器學生都一齊上
最後,由於小朋友學小提琴,屬於樂團樂器,開學時會通知audition, 來決定入邊個樂團,最初級的練一小時,最高級的練兩個半小時

由以上例子,一個學小提琴小朋友星期六有機會上一小時1:1小提琴課、一小時musicianship group class 、一小時樂團(假設最初班)= 星期六要花三小時演藝上課。由於group class 無得選,所以有機會拉完1-2的樂團,要等到4-5上musicianship

至於鋼琴系group class, 作曲系workshop, portfolio, 完全唔關呢個小朋友事

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

cat_tam 發表於 17-6-15 00:31
未能去考written test, 是否表示自動放棄?  通常會被reject?
這個不清楚,抱歉

pamelaywy 發表於 17-6-14 21:58
不是!誤會了!
不如舉個例:假設小朋友學小提琴,學院會派一個小提琴老師給你,那你就要自己約小提琴老師 ...

Thanks for your explanation!  仲有多d問題,是否所有1:1學樂器的小朋友一定要參加一個樂團?咁佢星期六在APA的活動最少會有樂器,musicianship, 和樂團?每個月的費用大概是多少?

Ocean419 發表於 17-6-15 10:23
Thanks for your explanation!  仲有多d問題,是否所有1:1學樂器的小朋友一定要參加一個樂團?咁佢星期六 ...

1. 唔係,如果你水平未夠,或本身不是樂團需要的樂器,或自己私人原因,可以不參加 樂團,但入得APA, 甚少入到樂團唔入
2. Musicianship由pre-grade, level 1-5,如果上完就唔駛上(我仔上年已上完)
3. 學費報名表有寫,大學學費差不多,跟大學一樣一年兩個term 交,我仔double major 是貴過讀一年大學的

醒目開學勳章

cat_tam 發表於 17-7-14 20:25

收到APA結果了。

每級都有好多班,我答你唔到
應該好難調班,我未試過

cat_tam 發表於 17-7-14 20:25

收到APA結果了。

Musicianship class code 個數字就是level, e.g. 1A, 1B, 1C 是level 1(level 1 to level 8 or 9 under new system since last year)。if only one class, then maybe class。如果本身那level有多於一班,你可問問轉時間,我估如果有人跟你對調,可能ok,但不要抱太大希望。去年1st term考完有人調班,但不知道是否因為去年是musicianship restructure 的第一年。