用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小一面試porfolio
go

請教小一面試porfolio

請教有無媽媽整過小一面試porfolio? 有咩要注意呢,一般排幾多版?放幾多張證書咖?謝謝分享。

pinkycheong 發表於 17-4-20 15:50
請教有無媽媽整過小一面試porfolio? 有咩要注意呢,一般排幾多版?放幾多張證書咖?謝謝分享。 ...

大部份直資都吾收profolio。

每間學校要求的頁數都不一樣,而且大部分學校都唔收

既然大部分學校唔收,其實係咪可以唔整profolio?

有d學校寫明最多收幾多張紙作為附加資料,佢寫幾多張紙就交咁多張。有d寫明唔收,間間學校唔同。有d一報名就收,有d入到second in 先收。
:wave:

如果間學校寫明收幾多張附加資料,我覺絶大部份家長都會交portfolio.
:wave:

三間神校都收, 通常4頁紙, 6頁紙等等, 通常放(1) 給校方信件 (2) CERT 及PRIZE (3) 平常生活相等等.   最好唔好放太多獎項或CERT, 重要的放.  亦都唔好 獎項或CERT縮小得太細.  我報了幾間, 印象中港同和陳守仁唔收, 很多都收. 但通常你要入到SECOND INTERVIEW 校方先會睇, 總之小朋友面試最緊要.

不用花太多精神及心機去做份大部份校長每年重複睇幾千次圖畫紙

就算只有一間收,都要準備

b3410 發表於 17-4-20 19:02
就算只有一間收,都要準備

同意,神校必看。就算其他唔收portfolio,學校多數在申請表上有問獎項及興趣班等。

九龍塘學校, 聖瑪嘉利, 男拔, SFA(3張獎狀),英華2nd in, 會收profile

回覆 peggylau923 的帖子

還有spccps, st Paul's boys(2nd in),  st Stephen,  優才,音小 都收 portfolio

還有高主教都收

sweetmayboy 發表於 17-4-22 22:23
回覆 peggylau923 的帖子

還有spccps, st Paul's boys(2nd in),  st Stephen,  優才,音小 都收 portfoli ...

優才今年first in寫唔收,但 second in唔知收唔收

fatchoibaby 發表於 17-4-22 23:55
優才今年first in寫唔收,但 second in唔知收唔收

上次都唔收

fatchoibaby 發表於 17-4-22 23:55

優才, 第一, 二, 三次面試都吾收, 不用準備。

請問究竟乜獎項證書有用?小朋友係pn,仲有時間準備

deco99 發表於 17-4-23 22:08
請問究竟乜獎項證書有用?小朋友係pn,仲有時間準備

我都想知

ea_bb 發表於 17-4-25 00:21
我都想知
我估坊間認可嗰啲,例如大型學府或大型機構所舉辦嘅課程。

回覆 pinkycheong 的帖子

同意間間學校都唔同, 有啲要6 張紙,有啲就10張. 咁每一板都有唔同野嘅, 主題一定要有家庭, 旅行, 參加嘅活動, 攞到嘅獎項咁囉. 我先後做左兩個, 女小拔同St Stephens.