用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 cac評估結果出來〈2歲11個月)
go

cac評估結果出來〈2歲11個月)

之前被健康院診斷為〈過度活躍+專注不足>
cac評估結果正常,各方面發展超越同齡小孩至3歲多至4歲!
想揾同路人傾訴下

回覆樓主:

女孩子發展快一些好平常,樓主你平常心好好教小朋友就是了。

wan_sosin 發表於 17-4-21 13:28
女孩子發展快一些好平常,樓主你平常心好好教小朋友就是了。

多謝回應,呢類孩兒比較反叛,管教糸一個好大問題!

KUNG3388 發表於 17-4-21 14:26

trouble 2是麻煩一點,對小朋友溫和地堅持你的立場,建立良好親子關係,小朋友慢慢會有進步。
我小朋友4歲時醫生寫埋報告評為反叛,用堅持和愛,總能教導,你有時間可去報3P課程學下正向教導

wan_sosin 發表於 17-4-21 14:35

trouble 2是麻煩一點,對小朋友溫和地堅持你的立場,建立 ...

多謝你的分享,及意見,我也報左3p正面管教課程,要等9月先有位!

KUNG3388 發表於 17-4-21 14:41
多謝你的分享,及意見,我也報左3p正面管教課程,要等9月先有位!

非常好!家長積極,已是正面態度。
三歲左右年紀,多帶去接觸大自然,見識多些不同事物,生活就是學習,小朋友開心,對大家相處都會好D

KUNG3388 發表於 17-4-21 14:26

點解你要用呢類孩兒比較反叛難教嚟形容你小朋友 ?  你覺得佢係邊類 ?

MissUmuch 發表於 17-4-22 10:44
點解你要用呢類孩兒比較反叛難教嚟形容你小朋友 ?  你覺得佢係邊類 ?

属於反判型,對抗性好强,自我中心强,难管教

wan_sosin 發表於 17-4-21 15:12
非常好!家長積極,已是正面態度。
三歲左右年紀,多帶去接觸大自然,見識多些不同事物,生活就是學習,小 ...

多謝你贊赏,糸呀!呢個階段佢周邊事,都好奇,想知想問,唯有周圍帶她去見識見聞

KUNG3388 發表於 17-4-20 13:04
之前被健康院診斷為〈過度活躍+專注不足>
cac評估結果正常,各方面發展超越同齡小孩至3歲多至4歲!
想揾同路 ...

請問你小朋友平時有什麼問題? 好小咁細個評估專注力的,我女都超活躍超發話事,想睇下是否有同樣問題

回覆 wan_sosin 的帖子

我都想報讀3P課程啊,請問可以去邊報?我兒子也是反叛,對抗性好強,自我中心,固執。

HWh0229 發表於 17-5-18 10:51
回覆 wan_sosin 的帖子

我都想報讀3P課程啊,請問可以去邊報?我兒子也是反叛,對抗性好強,自我中心,固 ...

健康院有得報,不過是日間時間上堂,如要返工就較麻煩。
另外明愛都有。
有些私營機構都有辦,但學費收得較為貴。