用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請賜教...九龍城區...
go

請賜教...九龍城區... [複製鏈接]

如校20名內, 乙部第1至6填band1, 至第7先填band2, 會否太進取? Thanks for your advice !!

magtam0520  其實學校級排名並非最可靠,APS, KTS和弱勢學校已有很大差別
老師有否講明小朋友是band1學生,而且非邊沿人   發表於 17-4-20 12:06
elbar  都可以   發表於 17-4-20 12:03
   0    0    0    0

6Luk 發表於 17-4-20 10:41
如校20名內, 乙部第1至6填band1, 至第7先填band2, 會否太進取? Thanks for your advice !!
...

頭一二志願band1已屬進取。頭六band1, 我只會祝福你!

...
校內排名級20唔一定代表係B1, 因為唔係呈分次第, 前幾年, 有二線小學級21都係B2。係咪又係果D乞人憎既學校, 唔講呈分次弟, 只講級名次或大概banding果D?

謝謝意見... 那要'汁' '汁' 先..... :)

elbar  pls check pm   發表於 17-4-20 13:19

正常學校應該比呈分次弟喎

...
級幾多唔重要, 最重要係呈分名次屬於排名第幾%

如果係1/3內而又就讀區內一線學校可以當B1學生咁去搏, 但如果係就讀二線學校, 要Top 20%先安全
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-20 14:04
級幾多唔重要, 最重要係呈分名次屬於排名第幾%

如果係1/3內而又就讀區內一線學校可以當B1學生咁去搏, 但如 ...
最衰就係聽聞有D學校無俾呈分名次, 聖家爸爸間學校就好似無俾, 佢哋只會同家長講小朋友係乜banding, 但當年就實牙實齒同聖家爸爸講佢囡囡係B1。所以, 聖家爸爸只有個級名次。

little_yolky 發表於 17-4-20 14:34
最衰就係聽聞有D學校無俾呈分名次, 聖家爸爸間學校就好似無俾, 佢哋只會同家長講小朋友係乜banding, 但當年 ...

唉, 我地學校都只會講小朋友係乜banding, 級名次都只會講一個範圍, 我都在擔心中。

係咪收費學校所以咁保密呢?  怕公開了成績影響收生??  

回覆 KelMa 的帖子

以我所知, 真係有D學校好神秘, 唔好講呈分次第, 連本校級名次都唔講, 成績表又唔寫級名次, 只係靠老師見家長時, 同家長講叫佢填咩學校做第一,二,三志願, 即係家長一定冇辦法之下, 跟老師去填

P.S. 好彩我個女間小學好OPEN, 校內級名次, 呈分名次, 都會比家長知, 仲一齊傾屬於咩BANDING

妹妹頭 發表於 17-4-20 15:51
回覆 KelMa 的帖子

以我所知, 真係有D學校好神秘, 唔好講呈分次第, 連本校級名次都唔講, 成績表又唔寫級名 ...

我地老師都冇話我聽123填咩, 因我跨區了, 他們跟本不熟悉跨區後的中學。

...

(emoji)

章太郎 發表於 17-4-21 09:12
我的指標係:如果有得in名校直資,或自行揀人in有得in,應該都係b1了。b1在九龍城,填哂b1校先到b2都得啦 ...
我都有咁推斷過 , 但不知有幾成準!

KelMa 發表於 17-4-21 12:06
我都有咁推斷過 , 但不知有幾成準!

(emoji)
‹ 上一主題|下一主題