用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 請問大家對黃靜雯校長有咩評價呢?
樓主: daydaytse
go

請問大家對黃靜雯校長有咩評價呢? [複製鏈接]

紫翹 發表於 17-7-4 09:11
港島咁遠都跟住轉?  之前我識人林金殿個校長去左鰂魚涌, 佢地都跟住, 後尾都太遠, 轉返去葵芳讀 ...
Daddy在港島返工, 同事個個都話果間小學No.1好難入, 若果可以跟入我唔介意搬屋只可惜無機會

Ah_Mi 發表於 17-7-4 16:44
Daddy在港島返工, 同事個個都話果間小學No.1好難入, 若果可以跟入我唔介意搬屋只可惜無機會 ...
係呀, 間小學係幾好架, 音樂好出名, 交流好似去英國添呀, 有朋友個仔讀緊, 今年高小, 呈分了.  今年去左英國交流

Ah_Mi    發表於 17-7-4 17:06

愛女 發表於 17-7-4 09:33
回覆 紫翹 的帖子

希望攪得好些, 好擔心!
基真成日辦開放日, 所以少人去都不出奇, 因其他小學一年只辦一次, 一定爆女兒上星期六小一講座都很多人, 黃校長好詳細講解學校的方向!
我反而認同唔好谷大家讀得舒服, 大女今年升小五, 過往4年都讀得很開心, 成績雖然未算名列前茅, 但葵青區Band 1中學多, 如果她保持到應該可以!

Ah_Mi 發表於 17-7-4 17:05
基真成日辦開放日, 所以少人去都不出奇, 因其他小學一年只辦一次, 一定爆女兒上星期六小一講座都很 ...
係啦, 我唔認同谷, 揀基真係因為佢唔谷, 而家無啦啦要學校谷, 咁我當時點解要揀基真??  我仔响學校過左三年, 都算係幾開心, 我認同學校教育方向, 讓小朋友自主學習, 有足夠學習動機, 佢地會自學.  呢樣我覺得學校都令到我仔有學習動機.  我仔都好主動溫書, 做練習.
所以, 我一定支持行返原來咁, 唔想谷, 大家一路開心學習

Ah_Mi    發表於 17-7-4 22:34

Ah_Mi 發表於 17-7-3 23:19
今天學校派的暖流有提及,由基全的校長轉來基真!
黄校長轉了去CCC最好的小學,若果家長打算轉校就真係走寶 ...

咁知唔知基全的洪校長好唔好?教學方針跟之前相同嗎?謝謝你

Jasmine11 發表於 17-7-4 19:21

明天有家校茶聚,八至九,可以去学校了解

Ah_Mi    發表於 17-7-4 22:38

Jasmine11 發表於 17-7-4 19:21
明早8:00-9:00洪校長會出席基真的家校茶聚, 分享教育理念

Ah_Mi 發表於 17-7-4 22:38
明早8:00-9:00洪校長會出席基真的家校茶聚, 分享教育理念

謝謝,我女兒是九月才是小一,所以未能參加早會,可以share 大概的內容嗎?謝謝妳

Jasmine11 發表於 17-7-5 11:42
謝謝,我女兒是九月才是小一,所以未能參加早會,可以share 大概的內容嗎?謝謝妳
...
其實無關係架, 九月小一, 我仔未讀小一都有參加學校暑期班
早會內容係講點解轉校長, 同個新校長點選出黎.  另外有講到新校長既教育理念, 都同基真既教育理念配合既

今日講正向價值觀咁囉, 你仲想知D乜野?  其實我尋日都有打過去學校問關於新校長, 留左電話, 今日副校都有覆我, 其實學校好多野都處理得唔錯既.

有查詢, 你都可以打去學校留電話問, 我成日都有野問, 問下關於個仔某D學科可以點改善呀, 問下上堂情況呀之類, 老師都好肯答既, 不過就唔好預即時回覆, 可能要隔日或者幾日囉

...

愛女 發表於 17-7-5 17:19
回覆 紫翹 的帖子

開放日唔係太多人來學校參觀都無關係.

身教反映家長質素,郁D話人無知,你又幾好身教呢?

唔知你小朋友讀讀邊間,但不要扺毀別人的學校!每個家長對學校對自己小朋友的要求也有不同

尊重自己尊重別人吧

紫翹 發表於 17-7-5 12:05
其實無關係架, 九月小一, 我仔未讀小一都有參加學校暑期班
早會內容係講點解轉校長, 同個新校長點選出黎.   ...

Ok thanks for sharing (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

咁快又換校長!有冇人識新來的洪校長?對他有甚麼評價?

俊杰 發表於 17-7-7 20:27
咁快又換校長!有冇人識新來的洪校長?對他有甚麼評價?

因為他校有校長退休,會由現在的校長甄選接任

洪校長上次茶聚見過一次,感覺都和譪,如果大方向不變,其實都冇乜所謂

回覆 紫翹 的帖子

我只是怕換校長又會有些改革,因黃校長只來了幾年,大家剛適應時又再轉校長,令學生,老師和家長又再從新適應過

俊杰 發表於 17-7-8 17:28
回覆 紫翹 的帖子

我只是怕換校長又會有些改革,因黃校長只來了幾年,大家剛適應時又再轉校長,令學生,老 ...

我明,但冇辦法,是辦学团体的決定

我有打去了解過,副校覆過我,学校大方向是不變的,如功課量之類
‹ 上一主題|下一主題