用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手媽請教高人---灣仔區band 1尾男生可以點排!!!! ...
樓主: belindanmw
go

新手媽請教高人---灣仔區band 1尾男生可以點排!!!!   [複製鏈接]

punlik 發表於 17-4-24 13:07
2014年軒下既升中結果.[url=http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/p6002.pdfhttp://hgp.hkcampus.net/CustomP]http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/p6002.pdfhttp://hgp.hkcampus.net/CustomP[/url] ...
你用2014升中資料...基於甚麼假設下去推算 "按順序排, 6起碼50名" ??

其後2年...有否推番你既假設 ?? ~~~

punlik 發表於 17-4-24 14:51
軒小女生約占25%, 前四十名, 大概有10個女生吧.在2014表中, 比真光好既, 除BPS, 仲有邊幾間呢?計到50名,  ...

我只知係B1抽先,有位剩就B2抽,仲未諗到點可以解釋排位順序入既推算方法~

punlik 發表於 17-4-24 15:18
軒小有分流建議. 當年既首志願率是87.5%, . http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/p6001.pdf估計唔會叫B ...

你唔係討論緊究竟坑真有否收B2生,同軒小分流/首3志願有幾大鎖定咗既関繫?? 從而推算軒小只會提議B1生先可以揀真光, 家長又服從提議,進而推算坑真無收B2生呢 ~

回覆 mcl203 的帖子

所以有時見D分析好好笑...完全係見乜講乜
見過聖鄧係一定收本區B1生...忽然又見某小學建議B1邊緣/B2生去揀聖鄧...果間先係一定收B1
見男講男...見女講女...男既就收B1...女既就B2都有可能....怪怪的...一齊去睇點解會係咁 ~~~

punlik 發表於 17-4-24 10:25
你最好問下老師, 上年入QC既最後幾名男生全級排名.如果有幾個是你小朋友排名之後, 就相對安全.萬一真是近年 ...
老師不會講太多, 只話上年級35附近左右名次只是抽入金文泰, 前年級35能抽入華仁, 有可能是他自行入的.既然每年大抽都有變數, 不能保證, 老師只係建議不要博, 以避趺得太後.
睇返各位前輩的分析, 感覺今年比上年會更難抽, 我都係保守排位就算了, 以免趺得太慘.

belindanmw 發表於 17-4-24 16:05
老師不會講太多, 只話上年級35附近左右名次只是抽入金文泰, 前年級35能抽入華仁, 有可能是他自行入的.既然 ...

無意冒犯...若係往績真正如此...連軒小都得30% B1率...區內其他小學難以想像....

我覺得問吓老師有無多D類似例子,參考多D好D ~

belindanmw 發表於 17-4-24 16:05
老師不會講太多, 只話上年級35附近左右名次只是抽入金文泰, 前年級35能抽入華仁, 有可能是他自行入的.既然 ...
今年有人話軒小多左QC 18聯系位,甘今年仲大機會抽入QC咩?

mcl203 發表於 17-4-24 16:12

無意冒犯...若係往績真正如此...連軒小都得30% B1率...區內 ...
入金文泰, 都要睇吓佢排乙幾.....

而且, 坊間不少人, 仍然當金文泰係B1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-4-24 15:49
回覆 mcl203 的帖子

所以有時見D分析好好笑...完全係見乜講乜
仲好唔接受到有band 2生入到真光,近年出生率小,入到真光又乜出奇

RoseRose1980 發表於 17-4-24 16:46
仲好唔接受到有band 2生入到真光,近年出生率小,入到真光又乜出奇

肯做多D功夫,睇吓本區有幾多B1生要兩頭撲學校,計吓條數咪估得合理D,尤其是係女生,咁大量一早被mark晒 ~~~

hkpapa852 發表於 17-4-24 16:44
入金文泰, 都要睇吓佢排乙幾.....

而且, 坊間不少人, 仍然當金文泰係B1

咁就大㷛鳥,網友話又分流又首3,似乎,老師要再培訓先 ~

mcl203 發表於 17-4-24 16:12
無意冒犯...若係往績真正如此...連軒小都得30% B1率...區內其他小學難以想像....
...
我見軒上的派位好似好過軒銅, B1率好似高些,  就算今年聯係位是多左少少, 但今年軒小B1人數相對可能也會多左, 所以我諗機會率未必會高.
講來講去都係教育制度差的問題, 點解唔可以早點清晰話比每位學生知自己的banding, 等我地家長唔使估估下, 唔使咁煩去排位選校, 或者估錯band累左學生呢!  

mcl203 發表於 17-4-24 16:50
咁就大㷛鳥,網友話又分流又首3,似乎,老師要再培訓先 ~
相信軒小老師唔會為保首三志願比例分流, 係為保障績優學生能盡量入到聯繫中學而分流既可能性高D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-4-24 16:49
肯做多D功夫,睇吓本區有幾多B1生要兩頭撲學校,計吓條數咪估得合理D,尤其是係女生,咁大量一早被mark晒  ...
睇吓本區有幾多B1生要兩頭撲學校>>如灣仔band 1位多過band 1生,甘band 1生必定入band 1架,不用撲學校架,除非band 1A 入1c,去撲入band 1A/B啦

belindanmw 發表於 17-4-24 16:56
我見軒上的派位好似好過軒銅, B1率好似高些,  就算今年聯係位是多左少少, 但今年軒小B1人數相對可能也會多 ...

我會直覺地認為,灣仔條大數係絕對靚仔,只係女仔會"更"著數,可以放膽D去選校,萬一,仲可以去叩門。餅仔原理,塊餅係到,問題係有幾多人要去食,边D人要去食,大隻仔食完仲有幾多剩。況且,你囝囝都可能係大隻仔呢,自己判估風險,選擇自己認為最岩既。祝好運 !!!

RoseRose1980 發表於 17-4-24 16:59
睇吓本區有幾多B1生要兩頭撲學校>>如灣仔band 1位多過band 1生,甘band 1生必定入band 1架,不用撲學校架,除 ...

我指被mark左,要出街兩頭撲既,咁大量直屬咪被mark囉。來來去去果3幾間,軒小30% B1, 其他會60%乎。

hkpapa852 發表於 17-4-24 16:58
相信軒小老師唔會為保首三志願比例分流, 係為保障績優學生能盡量入到聯繫中學而分流既可能性高D
...

所以我真係好怕見D建議,見男講男,見女講女。網友希望多D分析,知既咪講多D,估都要多D理據去估, 唔好令人變網中人 ~
‹ 上一主題|下一主題