用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外醫科
go

海外醫科 [複製鏈接]

小朋友很有興趣讀醫科,香港嘅競爭比較大,如果想到外國讀,請問應該到邊個國家讀比較好?應該如何搜集資料和安排?謝謝

4    0    0    0

係外國讀醫就要預左條路難行好多,要有兩手準備。如果有英、澳護照會好好多,因為香港個執業試/認可考試都幾難考,有機會學無所用。英國同澳洲好多醫院都表明會優先考慮本地人,就算佢成績唔及你好,所以去外國讀醫,一定要好勤力。有唔少醫生都係外國做幾年,然後返醫管局工作,都有醫生係開私人診所,不過呢條路依家難行左好多,需要2-3醫生一齊租地方。

要睇返小朋友成績大概咩位置,按照排名一間一間大學嘅網址睇曬佢,整個表,列名收生 grades offer、tuition fee+一年洗費、位置等等。冇得偷懶,同埋要考慮下讀 A Level 定係用 DSE 報名。如果用 DSE,三個選修科都要至少 5 (有 d 大學要求 5*)以上,同埋要預左放棄主科成績專心谷 Electives。

另外一條路就係英國讀 A Level,Non JUPAS 返香港讀,咁樣就唔需要咁擔心出路。

小女在英國讀書,今年報了醫科。她的學校起初有三十人有興趣報名,後來只有九個有資格報名,現時只得三個成功有offer。她有offer的醫學院是六百個合資格的申請者,爭二十個位,這因為是國際學生的原因。我認為有興趣讀醫是值得鼓勵,但是個人一定要下了很大決心,加上預計自己能獲得完美的成績,才能成功。

Choisumwong 發表於 17-4-17 10:18
小女在英國讀書,今年報了醫科。她的學校起初有三十人有興趣報名,後來只有九個有資格報名,現時只得三個成 ...

外國讀,不如非聯招報本地大學醫科有試?定怕壓力太大?

回覆 brother4 的帖子

本地已有offer。壓力?頂硬上吧!

想係香港做醫生,最好梗係係香港讀。其次最多人揀就係英國澳洲。原來去意大利讀醫,學費超平,但要識意大利文先可以完成實習。

回覆 Choisumwong 的帖子

Please check PM 。 🙏🏻

1998Ruby1998 發表於 17-4-17 05:05
係外國讀醫就要預左條路難行好多,要有兩手準備。如果有英、澳護照會好好多,因為香港個執業試/認可考試都 ...

多謝你詳細的回覆!

小朋友沒有外國護照,佢會在HK考DSE,Hk的醫科應該都要求學生有返約6-7個5**先入到,機會都應該好微好微,但小朋友自少就好想好想學surgery,我又好想達成佢夢想,但又唔識應該如何準備!

如果要報英澳,應該如時開始向海外報名?唔好意思,我知識很貧乏,完全唔識時間上應如何安排?如何幫小朋友?謝謝!

回覆 AhiruNoPekk 的帖子

唔緊要,唔係個個都咩都知,同醫生一樣,未必知道所有疾病但係會用已有知識去幫人。
英國就多數 9 月開學,最遲 5、6 月報名都得,7、8 月都得,不過就相對機會低。讀醫科就要 10 月前好報名啦。澳洲就多數 1 月開學,可以用 DSE 成績等 7、8 月報名,出年 1 月過去讀。

我之前係呢個帖到解釋左 UCAS DSE 成績英國升學大概運作模式,可以參考下。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3403938&extra=page%3D2

不過真係唔考慮英國讀 A Level 然後返黎 Non-JUPAS 入香港嘅大學?雖然位係少 d,但係機會多左,起碼唔洗科科 5**/A*,都唔洗煩將來係冇實習機會。而且過去英國讀 A Level,只需要讀 3 科,唔需要讀 7 科咁多,學校一班唔會多過 30 人(好 d 嘅學校,一班可能得 10 個人),論師資同埋支援都一定好過好香港嘅學校,老師都會用心機咁解釋讀其他 Science 科(Sports Science、Physio、Occu Therapy 等等)係英國有咩出路。我中學班老師一句:「你考到呢個成績先算啦」,係英國?雖然我係讀大學,但係班教授同 Tutor 都分析有咩出路,邊條路點行,佢分析自己見到嘅外國學生畢業後做咩,留當地同埋去其他外國又點。
如果肯擺心機而且有目標的話,攞 3 條 A 以上唔係一個望塵莫及嘅夢。讀 A Level,你就可以兩地都有機會,讀 DSE,你就只能夠孤注一擲。
外地生讀醫科呢個係個好大風險,如果決定左,就要預左辛苦,大學時期要逼自己考到最高分,都要做下 Teacher's Pet,儘量搵機會,睇下有冇門路/機會可以畀你畢業後留低當地實習同工作。

英國讀醫要考BMAT/UKCAT。大多數U要求UKCAT ,某幾間U包括牛津劍橋要求BMAT.

2018年英國讀醫要係今年9月至10月15日,通過UCAS報名。

AhiruNoPekk 發表於 17-4-17 02:41
小朋友很有興趣讀醫科,香港嘅競爭比較大,如果想到外國讀,請問應該到邊個國家讀比較好?應該如何搜集資料 ...

用 non jupas 考 hk 醫科唔易。競爭對手來自世界各地,不少係讀緊大學,甚至已完成一個學士學位。所謂用 non jupas 申請香港各大學好似好易,主要指非神科。神科競爭大,想爭,但仍然留返好多位比 jupas,不如考 DSE ,只和本地人爭,亦有更多位。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

讀 DSE也不是孤注一擲。用GCE報中大醫科, GCE 要讀4科, 要攞4A*, 4科平均分2016收94-99%, 2015年收96-99%.

1998Ruby1998  唉!總之讀醫條路,唔係個個都行得起  發表於 17-4-18 09:08

回覆 nintendo 的帖子

但係最弊樓主話 DSE 都係機會好微呢!假設佢主科 5,3 科 Elective 5*,咁樣其實佢都係入唔到醫科,變相 JUPAS 同 Non JUPAS 一樣難 我朋友知道自己 DSE 唔得掂,中四學期尾退學,用 A Levels 考,入到醫科。但係呢 d 例子真係聽下就算,畢竟都要考慮下自身條件。
我有一個同學去內地讀醫添,不過條路點行就唔知啦。

除非樓主覺得外國條路就算難行都要行,又或者願意讀其他 Medical Science Subjects。

AhiruNoPekk 發表於 17-4-18 00:13
多謝你詳細的回覆!

小朋友沒有外國護照,佢會在HK考DSE,Hk的醫科應該都要求學生有返約6-7個5**先入到, ...

小朋友多大?要去外國讀類似醫科這些專業科目,要考慮一下將來在當地工作的機會。如果冇外國護照,要評估一下將來出路。
小朋友有理想是好事,但要看現實情形。我個人覺得,入香港醫科係最 straightforward。唔似美加要先讀三年 undergrad ,又要 MCAT ,先考得 MD  program 。英澳可直入醫科,但也要考  UKCAT / BMAT  ,又係一個關卡。印象中英美加澳都將注重 interview ,香港 non-jupas 也非單看成績,兩間大學醫學院也都好像有自己喜歡的學生 "類型" ( 不多說,自己參透一下 )。反而以 DSE 成績 jupas 入本地大學有 "必入" 這個 policy,不理背景,夠分就收,變相可專注讀書,反而更利你小朋友這一類 "好似爭少少" 的學生。
小朋友有否多了解 surgeon 的工作性質?建議帶小朋友去兩間大學 open day,去醫學院參觀,參加醫學院給中學生辦的 program,了解收生門檻,成醫之路。

早啲去英國讀書都有好處, (讀書+工作)十年可申請居留

醒目開學勳章

cow 發表於 17-4-18 11:40
早啲去英國讀書都有好處, (讀書+工作)十年可申請居留

如果中學讀5年, 大學讀3年, 畢業後在當地工作2年就可以申請?

cow  還有其他條件, 如離英日數, 沒有犯法等等  發表於 17-4-18 13:51
cow  對.  大學讀5年都得  發表於 17-4-18 13:43

內地。以現正的政治環境,好可能不久將來內地醫生可以到港行醫。

回覆樓主:

咁就真係大鑊,但其實依家已經有,祝君好運!

亮燈 發表於 17-4-19 06:54
咁就真係大鑊,但其實依家已經有,祝君好運!

好多!政府健康院做學童保健的,多年前已經內地醫生。

回覆樓主:

內地医生估是有限度註冊,主要僱主是医管局。。。紓緩人手不足如學童保健等
‹ 上一主題|下一主題