用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 前輩好有用的派位當日安排及叩門資料
go

前輩好有用的派位當日安排及叩門資料 [複製鏈接]

分享以下我收藏已久以及我係呢幾年翻睇又翻睇嘅前輩討論帖,我自己覺得非常非常有用嘅前輩寶貴經驗,希望大家升中路上用得著,加油啊!

請問叩門有咩要準備: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3620464&fromuid=1539350

重溫被冰封的勵志叩門帖
阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2616040

分享去年部份九龍BAND2學校叩門資料,希望幫到大家 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2793895

..... 穿校服証件相一打,(每間學校都需要一至兩張)一打好快用晒.

.....特別注意既係,差不多每間學校都會問點解會選擇佢地間中學,最好一早對自己心儀學校搜集資料,家長同學生都要有d認識,我自覺e度做得吾好,吾係就吾駛叩得咁辛苦.

面試禮貌同淡定最重要,我都覺得自己e方面都做得吾好,特別係小朋友,如果好似我仔情況,在沒有心理準備下派得吾好,好難做到禮貌同淡定.

重溫被冰封的津校放榜大抽獎當日行程帖:
叩門係幾時開始? 2014年 7月8日當天(去年2017年7月11日)(即是今年2018年7月10日)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2785763

…放榜前兩三日要睇定叩門資料,如學校網站冇資料,打電話去想叩嘅學校問咗叩門須知先,如要叩門,有d中學一放榜就要去有關學校填表,叩門時間可能只係得幾個鐘(上年安柱就係咁),亦有一d中學會有兩三日昨間比你去做…

…我仔學校講座已講,學生8點回校睇放榜,9點就散水,同時間就最好到中學!最好兵分兩路,其中一位家長(準備好文件),去定中學stand by等接order,快一步走下一站….

…請帶備私家車、毛巾、水

…一個家長排定隊,另一個家長陪仔女返學

.....舊年早一晚已經知道派得唔好,所以預先book 左架van仔係小學門口等,編好埋叩門学校路線圖,自己就印好晒4,5,6年班的成績表及獎狀,分好左幾份,等一放榜,再加埋校長推薦信就立即上車出發!一個上午跑了4間,仲有一間肯立即面試,其餘的就會在第二天才面試。因自己假期有限,仲cancel左當天下午的假期,留給第二天早上的面試,真係趕到冇朋友呀!

分享叩門成功經驗: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2373565&extra=page%3D1&page=3

#42 jimami
.... 叩門成功經驗的小小分享:
(1)放榜前參考各大媒体公佈百分比,大概知道自己小孩的機會率。即刻決定係咪要做好準備。

(2)叩門Form、文件、相片、要C0PY嘅準備好晒佢。

(3)自己有車嘅加好晒油,嗰D防晒防熱用具一件都咪漏。(去年叩門嗰陣,天氣已經熱到冒煙),準備好路線圖。

(4)之前嗰晚同小朋友對選擇叩門的學校要有共識。亦要明白叩門時要面對嘅面試及筆試係一關一關咁過。

(5)凖備好筆、水、香口膠、麵包(注意以清淡為主,千祈唔好有芝士、蒜茸等配料)、抹汗毛巾

(6)放榜出嚟

(a)派到啱心水嘅,帶同(5)用品到郊外野餐。

(b)派到唔啱心水嘅,唔好浪費時間喊同埋抱怨。首先去自己最覺得有機會而又係即刻面試嗰D學校,如果只係交Form嘅就遲一步再去。

(7)到達叩門嘅學校,陪住小朋友作戰吧!
      以去年經驗,一間學校叩門的整個流程大約2.5~3小時(當然部份中途已出局就較快),

(a)中途出局:唔好太介懷,其實有時都唔知去到邊part先係final。去年犬兒在其中一間學校叩門時,已經完成面試(老師)+中、英、數筆試+面試(普通話)+面試(英文)+面試(副校長)。佢做晒後出嚟都唔知結果係點?見走廊D人話咁樣即係可能去到副校長嗰關表現未夠好。咁咪以為冇喇!我兒仲同我講“真唔抵,都過咗咁多關,臨尾先至失手!”點知第二日收倒好消息。

(b)筆試+面試:毎次完成筆試or面試,可能即刻又轉其它課室,我會儘量同佢有眼神接觸,輕輕點頭鼓勵佢。可以嘅話俾水佢飲,但絕對唔問佢識唔識,雖然我好想問。

(c)考完:我同佢講:「你真係好叻!可以一關一關咁過。無論結果係點?我以你為榮。」我唔想佢沉淪係放榜時嘅低氣壓,倒不如提起佢嘅挑戰心。

(d)等結果:手機隨時通嘅!咪以為朝九晚五才會有電話,我嘅好消息係喺傍晚收倒架!
暫時寫到E度,祝大家嘅心肝寶貝都入到心儀嘅學校。

vincher #45
叩門之前一晚:

1.我上網download 申請表及填表!(因太忙,大家可以早些)

2.與兒子一起看校網,讓他認識該校,與他分析學校的強項!
  最好叫孩子認住校長和副校長的樣貌(因很大機會要見他們),
  怎樣向他們打招呼!

3.早點睡覺,輕鬆面對!

叩門當天的部署:

1.準備好成績表、所有證書的正本(用file 一張張入好,先放4-6年級成績表, 再放證書)(最好由孩子自己入,因帶進去面試的是他本人) 及副本 x 份 (視乎你叩多少間)

2.準備好已填好的申請表、派位證、文具(記住有萬字夾,以便附在申請表)、  回郵信封、水

3.選定路線:叩門的次序

4.鼓勵孩子,提醒他們說話要清楚和有禮貌(尤其是眼神)

純有感而發,叩門遊戲玩法: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3084521&fromuid=1539350

樂在其中    發表於 17-4-17 14:45
   252    0    0    0

謝謝你

小時了了 發表於 17-4-16 22:15
分享以下3個我收藏已久以及我係呢幾年翻睇又翻睇嘅前輩討論帖,我自己覺得非常非常有用嘅前輩寶貴經驗,希 ...

Thx!!!

小時了了 發表於 17-4-16 22:15
分享以下3個我收藏已久以及我係呢幾年翻睇又翻睇嘅前輩討論帖,我自己覺得非常非常有用嘅前輩寶貴經驗,希 ...

好有心,感激非常.

多謝分享

"阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左"

刨晒呢個post, 一路刨一路眼濕濕, 教育制度的不公平現象, 只有過來人才深深感受到

pytcay 發表於 17-4-17 11:10
"阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左"

刨晒呢個post, 一路刨一路眼濕濕, 教育制度的不公平現象, 只有過來人 ...
劲爆洋葱

刨曬所有舊posts。當初都係唔想經歷大抽獎同叩門而選擇直資。雖然考直資都係一個辛苦的歷程,但感覺得同唔得都起碼靠自己(自己實力不濟也冇得怨)。大抽獎真係⋯⋯

謝謝樓主分享

littlecath 發表於 17-4-17 15:41
刨曬所有舊posts。當初都係唔想經歷大抽獎同叩門而選擇直資。雖然考直資都係一個辛苦的歷程,但感覺得同唔得都起碼靠自己(自己實力不濟也冇得怨)。大抽獎真係⋯⋯

我嘅諗法同您一樣所以決定阿女今年考直資。

唔怕老實坦白講,以下呢兩個帖我係兩三年前刨完後,自己知道自己精神壓力實在面對唔到及處理唔到大抽獎可能派得唔好嘅中學又或者可能需要叩門呢兩樣歷練,所以兩三年前已鐵定考直資。

呢兩個帖對我影響深遠。

阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2616040
&
叩門係幾時開始? 2014年 7月8日當天(即是今年2017年7月11日)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2785763

後記:考完直資後,我覺得原來同叩門感覺應該差不多:
- 兩者都係去不同中學不斷面試及過關斬將,
- 兩者每間學校考生都係人頭湧湧,
- 只係叩門於放榜後係有限嘅兩三日內盡去10間8間中學,而考直資就拖長時間為兩三個月吧!

<阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾> 睇到第4頁已頂唔住喊了, 真係好慘

多謝你,好緊張呀

多謝分享

annakit 發表於 17-4-17 23:39
睇到第4頁已頂唔住喊了, 真係好慘

係呀, 睇呢個帖可以睇到好慘, 但亦可以睇到好勵志 (叩門成功以及啲小朋友叩門時表現出好生性)

cheukmanlai #609 : 樓主當年派第 10志願 (樓主稱因為填表時無小心d揀並誤信班主任將B3尾嘅惠僑當B2咁填)

(其實選派位30志願時,因為佢班主任說惠僑係band2,所以我寫左9間我有認識既band2頭至尾,第十志願先揀左惠僑,之後再填比較想入既band3,所以今日的結果,我一路都好內疚,點解咁唔小心,應該1-30都小心d揀,所以佢班主任講野我都吾係好信.)

smallfoothk #4:  當年派超過15間外排名

Kinma #62: 當年同事兒子也派到第13 志願

ivylouie #65: 當年派18志願, 本身九龍城區, 派咗去西貢區

amulet1129 #106: 當年有個細侄.......派到第16志願

ivory0915 #160: 當年band 2(頭),派到band 3 (尾)

popoyiu #454: 當年band one 生...派了去band 3尾中學,而且呢間學校我亦無填寫的 (因為大抽獎只填了八間)

小時了了給你UNLIMITED 讚!!!!!

請問荃灣中學接受同區叩門嗎?

CACACAROL 發表於 17-4-19 10:20
請問荃灣中學接受同區叩門嗎?
荃灣自己都唔夠位,屯門/沙田/葵青勝算應該高D
MCS奮鬥中        

謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題