用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A生
樓主: happysmileha
go

B1A生  

IloveJJ 發表於 17-4-20 16:29
油天級十,都無得in伊中?咁又奇喎!過往紀錄呢?
有無申請直資?有咩offer?
...
伊中今年揀200人in,非常少,比其他b1英中少一半。

asweetmom 發表於 17-4-20 20:01
伊中今年揀200人in,非常少,比其他b1英中少一半。
所以家族今年無人報伊中,根本係叩門標準揀人!

Yanamami 發表於 17-4-20 17:02
我地級2x都入到DGS. 真係晤好只睇級幾,要睇下小学級数~~年年SPCS DGS收唔少TSL学生,級十幾廿幾都入到~英 ...
深水埗果間英文小學?

Yanamami  我女讀中小  發表於 17-4-20 22:58

little_yolky 發表於 17-4-20 16:33
唔止級十, 係級十內。DGS衰咗, HY waiting。
油天年年都有幾個入神校啵。伊中IN都無得IN,而唔係IN咗唔得,出咗咩問題呢?

油天數學強,津校英文程度比較參次。

油天以前出過幾個會考狀元。

IloveJJ 發表於 17-4-20 16:42
嗱,如果佢剩係申請呢類學校,唔得真係唔出奇。
DGS不會看得上津校級十,一係級一,一係有特殊技能。仲要 ...
邊個話DGS不會看得上津校級十....我就有D懷疑 ~~~

IloveJJ  純粹以SPCC標準來靠估  發表於 17-4-20 22:19

考神校最好用spcc標準

greentea000 發表於 17-4-20 21:59
考神校最好用spcc標準

SPCC 一樣唔一定唔考慮津校級十, 津校並非一刀切去理解 ~

October.  油天舊年有倆位同學入SPCC.  發表於 17-4-20 22:07

回覆 mcl203 的帖子

Agree.我女那年三個入spcc,ㄧ個级五內,一個级6 to10,ㄧ個级2x。

回覆 IloveJJ 的帖子

以我上年經驗, Dgs不會consider父母職業,協恩津校級十五至二十也有收。

cmchang0927 發表於 17-4-20 22:08
回覆 mcl203 的帖子

Agree.我女那年三個入spcc,ㄧ個级五內,一個级6 to10,ㄧ個级2x。

所以我唔明坊間點解深信某某直資/B1A/B1B中學一定係收級3/5內,只可以講試左唔一定得,唔試就一定唔得,自行仲話要諗吓得2個位搏唔搏,考直資最多唔見一百幾拾 ~

little_yolky 發表於 17-4-20 16:33
唔止級十, 係級十內。DGS衰咗, HY waiting。

果日我朋友講佢仔系聖堤摩太前3有得in,和佢一起交表的朋友讀紅馬級十內,反而冇得in,但我另一個朋友都系官小級十,又有得in

IloveJJ 發表於 17-4-20 22:22
除了級幾,每人的課外活動都好不同吧?怎能以「有人級十有得in」來總結學校會收級十的學生呢?
...

我就系知自己個朋友個仔無乜課外活動,就覺得奇怪

IloveJJ 發表於 17-4-20 22:30
咁就要睇下佢既小學過往有幾多人入啦!學校如果曾收過該小學既學生,而又讀得好(程度夠),咁就會再收,相反 ...

我聽佢講每年也有幾個人入到,應該自行入的,因為不是同區

IloveJJ 發表於 17-4-20 22:22
除了級幾,每人的課外活動都好不同吧?怎能以「有人級十有得in」來總結學校會收級十的學生呢?
...

課外活動而未達特異功能水平係無太大實際作用,只可以証明小朋友除讀書外,尚會兼顧其他方便去平衡專注學業,考直資係有少許優勢。

IloveJJ 發表於 17-4-20 22:30
咁就要睇下佢既小學過往有幾多人入啦!學校如果曾收過該小學既學生,而又讀得好(程度夠),咁就會再收,相反 ...

因為佢間小學平時系網上見到D家長講到幾差下,屬二三缐,是網上評論,不知是不是,但佢話年年都有好幾個入到

回覆 IloveJJ 的帖子

協恩那個有打學校籃球隊,但是我們校的籃球隊。。。。。
和Violin grade 6,其他沒有了。
Dgs那個級五內,最特別只有銅管6級,屋企只有中下產。