用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A生
樓主: happysmileha
go

B1A生  

Yanamami 發表於 17-4-20 16:16
如果係協和或循道,無級-至三我唔敢搏BPS, 仲要英文非常好~

請教所謂英文好是要去到那個水平?

IloveJJ 發表於 17-4-20 16:29
油天級十,都無得in伊中?咁又奇喎!過往紀錄呢?
有無申請直資?有咩offer?
...
唔止級十, 係級十內。DGS衰咗, HY waiting。

kkhon  DGS 一向都少收油天  發表於 17-4-28 21:22
Eat_Sleep_Play  前幾年有個級九的女仔考到協恩  發表於 17-4-22 08:39
Yanamami  DGS今年收少-半外來生呀~~更难入了~  發表於 17-4-20 17:06

回覆 little_yolky 的帖子

可能級10內, 但唔係英文強, 好似我個女, 都係數學強, 數可以拉到分數

little_yolky 發表於 17-4-20 16:33
唔止級十, 係級十內。DGS衰咗, HY waiting。
真係有d问題……

妹妹頭 發表於 17-4-20 16:39
回覆 little_yolky 的帖子

可能級10內, 但唔係英文強, 好似我個女, 都係數學強, 數可以拉到分數 ...
乜強唔知, 但肯定係考試最強。

suzuki12 發表於 17-4-20 16:19
請教所謂英文好是要去到那個水平?
好难具体講……总之对方是但揾样野同你倾你都可以对答如流,唔係-句起两句止~英文口音唔太港式禁~我大女自行时老師隨手攞起其中-本課外書係講baseball, 我女自然唔曉玩,亦唔識規例,但都要同老師傾到d野禁~

little_yolky  咁樣......用中文都好難喎。  發表於 17-4-20 16:48

Yanamami 發表於 17-4-20 16:40
真係有d问題……
我聽到都好shock, 今年肯定係難咗好多了。即刻返屋企更改阿女個升中部署策略, 再叫C6報咗暑期數研班。
我已經同阿大講, 開學不如報定數研, 霸住個位先, 佢真係成也數學敗也數學, B1A定B1C就睇科數了。跟手再訓示兩隻馬騮, 暑假若然唔想補習補習再補習, 要跟足阿媽我個課程編排做, 否則開學日日中英數補死你哋。嚇到妹妹面都青埋。

Yanamami 發表於 17-4-20 16:45
好难具体講……总之对方是但揾样野同你倾你都可以对答如流,唔係-句起两句止~英文口音唔太港式禁~我大女自 ...

明白,好清楚啊,謝謝你!

IloveJJ 發表於 17-4-20 16:42
嗱,如果佢剩係申請呢類學校,唔得真係唔出奇。
DGS不會看得上津校級十,一係級一,一係有特殊技能。仲要 ...
佢無考平民直資。係呀, 佢話唔知邊間直資要填父母職業...........反正, 佢依家就愁到爆。

好彩我無錢俾阿女讀直資, 唔係個爸爸職業係無業遊民, 咁就死硬。

IloveJJ 發表於 17-4-20 16:42
嗱,如果佢剩係申請呢類學校,唔得真係唔出奇。
DGS不會看得上津校級十,一係級一,一係有特殊技能。仲要 ...
我地級2x都入到DGS. 真係晤好只睇級幾,要睇下小学級数~~年年SPCS DGS收唔少TSL学生,級十幾廿幾都入到~英文好嘛~今年DGS收少一半外來生,收我地小学亦同上年差唔幾,但其他小学可能首當其衝,更难入了。

Yanamami 發表於 17-4-20 13:27
B1a都要睇自己小学水平同学生英文水平啊……BPS擺明英文要好。就以我大女為例,KL3私小去深水埗(除左SFA都 ...

上次去 BPS 簡介會, 門口迎賓就有四支長笛, 我都估佢哋係好著重樂器.

B1A 生講緊級十以內, 仲要加一啲校際 level 既獎, 如果無咁未必算係 B1A 生.

little_yolky  有校際唱歌冠軍,跳舞比賽冠軍。  發表於 17-4-20 17:36

IloveJJ 發表於 17-4-20 17:11
我知呀!其實呢個亦係令一眾父母更加想考入名小既原因。你女間小學,考入時,已要問人邊間幼稚園了!又推 ...
如果乜都唔想諗, 咁不過一開始就入啲一條龍到尾既學校 (SSGC, MS, PC 之類), 只要達標B2就唔使驚了.
不過到時你又難保唔會 好高慕遠 不安於室 呢.

os_ecu 發表於 17-4-20 17:18
如果乜都唔想諗, 咁不過一開始就入啲一條龍到尾既學校 (SSGC, MS, PC 之類), 只要達標B2就唔使驚了.
不過 ...
MS同PC? 中學部用盡晒所有位都只夠位收最多2/3學生(以近年小一人數計), 相信B2都仲要有排驚
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-4-20 17:28
睇嚟你真係要爬下文,你睇下隔離post個SH女,平均分80分都做咗B3入唔到中學,先知!
其實女仔普遍叻啲,要 ...
B3 就梗係唔得啦,  B2 咪通常都可以囉.

hkpapa852 發表於 17-4-20 17:22
MS同PC? 中學部用盡晒所有位都只夠位收最多2/3學生(以近年小一人數計), 相信B2都仲要有排驚
...
係架, 無包生仔的. 我係講大概B2都應該收得返. 當然個別學校仲會有多啲關卡去過漏啲佢唔想要既學生啦.

IloveJJ 發表於 17-4-20 17:28
睇嚟你真係要爬下文,你睇下隔離post個SH女,平均分80分都做咗B3入唔到中學,先知!
其實女仔普遍叻啲,要 ...
我女學校話平均80係差