用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 P1 面試能力與 K1 果時嘅面試能力有掛鈎嗎 ...
go

P1 面試能力與 K1 果時嘅面試能力有掛鈎嗎 [複製鏈接]

有D細路考k1 幾乎全軍覆沒。冇咩反應,唔答人,一舊雲咁有D就考邊間都收

咁我想問,到要考小一時,果D k1 失敗者有冇隨年紀變強?
而強者又keep住繼續強?

定還是三歲定八十,幾年後都唔好得幾多,要有心理準備細路唔係面試材料?

想過來人分享下,謝謝!
   1    0    0    0

好睇家長呢2、3年花咗幾多心機。睇番轉頭,我覺得有長勝將軍;有K1和小一都唔掂;有考K靠文靜乖巧入名幼,但考小一反而平平;亦有考K麻麻,幾年生聚教訓,脫胎換骨。

不過點都好,仔女係自己的,一時得失,尤其係5歲的成敗,真係要睇開d。雖然我唔鍾意毛生,但佢講得啱,風物長而放眼量!

呢個世界咩人都有,唔可以話「三歲定八十」,莫講話 K1 與 P1,有幾多人小學考得好好,中學跌到變籮底橙,又有幾多人小學徘徊留班邊緣,中學突然開竅,突飛猛進!我自己見得多。

當然,強者可以越強,但係唔代表弱者越弱,強者都有機會「人無千日好,花無百日紅」,而弱者都有翻身一日,呢個要靠父母呢幾年多帶仔女去見識世界,累積經驗同知識。小時候嘅一點失敗唔代表永遠都失敗,父母要睇開 d,自然仔女都會學識「小小苦楚等於激勵」。樓上引用毛生果句一樣,放寬視野,不要太過計較眼前得失。

正確訓練一定有用,有準備一定比無準備好。

人人不同。玉要打磨先能成為美玉。但石頭點打磨都只是石頭。

你聽過「書緣」嗎?

小朋友屬細B,當年考K1都不算好成績,有點認為細B點都有被標籤,加上兩歲多說話表達能力不及大B。
但今年小朋友剛考P1,結果都比大B的同學好,我覺得小孩大大下會追上年齡差距,加上自己培育,不需擔心。

讀書材料就聽過,面試材料真新鮮!(≧∇≦)

Mchacha 發表於 17-4-16 15:15
小朋友屬細B,當年考K1都不算好成績,有點認為細B點都有被標籤,加上兩歲多說話表達能力不及大B。
但今年小 ...

我小朋友都係細b呀,想請教應該點培育小朋友好?我地有伴讀、帶佢出去認識多d周圍環境、培養自理和同理心、禮貌

Jane1983 發表於 17-4-15 22:53
好睇家長呢2、3年花咗幾多心機。睇番轉頭,我覺得有長勝將軍;有K1和小一都唔掂;有考K靠文靜乖巧入名幼, ...
俾心機栽培就一定會,只怕效果如何又係另一回事。
邊個係毛生?

1998Ruby1998  毛主席嘅《七律和柳亚子先生》-牢騷太盛防腸斷,風物長宜放眼量。  發表於 17-4-16 22:10

1998Ruby1998 發表於 17-4-15 23:21
呢個世界咩人都有,唔可以話「三歲定八十」,莫講話 K1 與 P1,有幾多人小學考得好好,中學跌到變籮底橙, ...
多謝提醒,我都明嘅。但始終面試技巧要有先gain到入好學校嘅入場券。
總之盡力啦!

asweetmom 發表於 17-4-16 18:07
讀書材料就聽過,面試材料真新鮮!(≧∇≦)
咁係好事,證明你未受過屢戰屢敗嘅打擊!

Mchacha 發表於 17-4-16 15:15
但今年小 ...
小朋友幾叻叻喎當初係輸年紀啫
年齡差距縮小佢就發揮得比其他人仲好
借問是男還是女?

回覆 yiqiyihui 的帖子

面試好,固然好,但係要入到好學校裡面都要繼續好,唔係的話,你同仔女都辛苦。更何況,好學校大部份都係菁英雲集,你要預備仔女隨時做「墊底人」。呢個好多家長都唔係咁接受到。又唔一定面試先入到嘅,面試都唔會考十八般武藝啦。得閒帶仔女去海灘、濕地公園,開心之餘又學到野,暑假參加下服務中心嘅暑期班/參觀/日營,從中都會學到以禮待人、謙卑、體諒、面帶微笑。學校唔愁冇成績好學生,佢地最想要班有自理能力、自信、責任心、愛心、守規矩、唔生事、識得欣賞人好處嘅學生。就當自己係日本家庭咁湊小朋友。果陣我做 Helper,聽 d 家長,面試問題都係閒話家常,但係小朋友互動果陣就好容易睇得出性格同埋禮貌。同校長傾計,佢都話面試內容其實個個都差唔多(幾歲人仔,講黎講去都係萬變不離其宗),冇話邊個答得多就邊個好,但係佢最想睇到小朋友由心而發有禮貌(唔係機械人式禮貌)、保持笑容、有 eye contact(眼珠保持係中間,如果隔離有人講野就郁個頭)
其實其他學校老師質素比好學校更好。我自己讀 Band 1 讀左咁多年,外人成日以為學校老師一定好好,入讀一定成績都好好。結果?好多老師以為學生明白,所以唔教/水過鴨背,結果除左果班「強者」之外,好多人都唔識。同埋咁多菁英,如果你成績唔好,其實帶來好大壓力。唔係話唔好讀,不過如果你知道仔女唔屬於果個地方,資質唔係好高,唔受谷,不如唔好勉強入,除非你同仔女準備好日日奮鬥。

就趁呢段時間,多 d 親子活動,畀個機會自己同仔女去互相了解一下。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

[size=32.1072px]以禮待人、謙卑、體諒、面帶微笑、自理能力、自信、責任心、愛心、守規矩、唔生事、識得欣賞人好處嘅學生……呢堆條件,k1做到係神童,p1做到係資優。

1998Ruby1998 發表於 17-4-16 22:39

面試好,固然好,但係要入到好學校裡面都要繼續好,唔係的話,你同仔女都辛苦。更 ...
Thanks! 好奇click入你的文章,年紀應該很輕, 但想法好有深度!
你對由邊方面培養小朋友的advice 也很有用,會記住,先謝過!!
你講嘅入名校要面對嘅問題我完全明白。當年母親就係費盡心思安排我入名校。所以名校同一般學校我都讀過。
以個人經驗就老師generally 名校好些, 尤其英文科的,沒得比。其他科目的則可能分別不太大。學習氣氛就名校是和普通學校不一樣,ideally, 在名校內遇強越強。在一般學校如果成班人hea 讀想唔hea都難 (大家會視之為異類)。(不過在今日香港可能不適用了,好似讀咩學校大家都好辛苦好大壓力, 國際學校除外)況且如先能入名校,唔適合再轉出嚟就總易過 vice versa.

回覆 asweetmom 的帖子

當然唔係要你做到 100%,而係要小朋友主動講「唔該」、「多謝」,「對唔住」、「你好/再見」,唔會亂跑、坐定定(我呢 part 練左好耐),如果有人跌倒會即刻扶起佢。有自信係除左面對住面試老師之外,對任何人都唔好閃閃縮縮。除左呢樣野,如果有用櫈而且有移動到的話,記住問洗唔洗搬返好,有用埋檯的話,記住將凳輕手泊返好,行樓梯要靠右單行、輕腳步(最好聽唔到聲)。呢 d 全部我一年班九月份已經要全部學識。N 年前都要咁,依家更加會注意。

yiqiyihui 發表於 17-4-16 22:07
咁係好事,證明你未受過屢戰屢敗嘅打擊!
我自己知自己事,無優良遺傳基因俾幾個女,無謂k1推佢地去拼命,讀屋邨有學券幼稚園算。幼稚園三年先慢慢教,eye contact 教左成年先有些少效果,都唔好計其他。於是名小又無我地份啦,咪又讀屋邨小學囉!呢六年又教下,終於中學去到b1。我地奮戰十二年先成功,你唔使咁早灰心。

我都係經歷同埋目睹得太多彎路,唔想再有其他人踩落去,當局者迷,旁觀者清,有時候一句提醒可以幫到好大。
既然你都經歷過,相信你比好多人都更清楚名校同一般學校分別,不過 hea 就可以出淤泥而不染,睇下父母同老師支持夠唔夠。至於遇強越強,睇返小朋友本質同埋壓力來源。有好多人都會奮勇上進,但係我都見唔少人繼續跌。我自己就真係冇試過「遇強越強」嘅心理,但求無過,平穩過關就算,即使係我最擅長嘅英文科,同學高分過我,我冇諗過下次要擊倒佢,保持自己質素就得。

不過,家家有本難念的經,個個小朋友資質唔同,養育方式都唔一樣,但係最緊要都係教導小朋友以禮待人,負責老實。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

沒有用的,大方向就是如此,逼住跟,大部分家長都無力抵抗。

asweetmom 發表於 17-4-16 23:27
我自己知自己事,無優良遺傳基因俾幾個女,無謂k1推佢地去拼命,讀屋邨有學券幼稚園算。幼稚園三年先慢慢教 ...

你呢個經歷真係好勵志,媽媽同小朋友都要好努力,多謝你
‹ 上一主題|下一主題