用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英、美都有恐襲槍擊案,大家會唔會考慮首選往澳洲升學 ...
go

英、美都有恐襲槍擊案,大家會唔會考慮首選往澳洲升學

命仔緊要!

到處都有机会, 搭飛機也有風險 ...

選升学地方和学校要考慮/綜合很多方面的因素如支援、天氣、口碑等, 難於一力切

邊度都會有風險,天災人禍邊個能預料到?話唔埋 touchwood 你以為果讀安全,結果佢地就選址果度。以前新聞都有報導過 ISIS 成員有幾個係澳洲人添。

選擇升學地點有太多因素要考慮,天氣、費用、心儀科目、畢業後前途。。。

回覆樓主:

澳洲有部份人好憎恨華人喎!睇新聞就會知,因為有太多中(国)人。

香港好似安全D,有各種意想不到的意外、但未有過恐襲。
対我来講、美国GUM多校園槍撃案、応該吾会有人想去讀書、但事実当然不是、因為美国真係有好好的学校。 
所以真的不能単憑一個因素、要多看同比較一下。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Mighty 發表於 17-4-15 15:10
対我来講、美国GUM多校園槍撃案、応該吾会有人想去 ...

香港學園好安全,但仍有好多家長送子女去外國讀書,包括:英、美、澳、加、台…等,證明安全只係其中一個因素。

mom5354 發表於 17-4-15 02:41
命仔緊要!

好多因素。
澳洲大學並不太受香港主流僱主歡迎亦是事實。
這是現實問題。
當然,每個人有自己衡量的方式,最重要是自己開心滿意,冇話邊個國家好定唔好。

nintendo 發表於 17-4-18 04:19
好多因素。
澳洲大學並不太受香港主流僱主歡迎亦是事實。
這是現實問題。

依家嘅澳洲大學教育已經唔係十幾廿年嘅水平,除咗英國頭八大仍比較出眾外,澳洲尤其是頭五大根本教學水平比英國一流大學不相伯仲,至於僱主都會睇清楚你讀邊科(業内是否出名),大學名聲, 考生面試表現。例如你去英國讀二十大以後嘅大學,不如去澳洲讀八大好過。

Yanamami    發表於 17-5-8 07:47

Mighty 發表於 17-4-15 15:10
対我来講、美国GUM多校園槍撃案、応該吾会有人想去 ...
香港學校都有欺凌ga, 有D危險ga, 在家學習最安全

ricetaster 發表於 17-4-20 11:35
依家嘅澳洲大學教育已經唔係十幾廿年嘅水平,除咗英國頭八大仍比較出眾外,澳洲尤其是頭五大根本教學水平 ...
Please advise which U is 澳洲頭五大. Thanks.

回覆 馬媽媽 的帖子

1. U of Mel
2. ANU
3. U of Sydney
4. U of Queensland
5. UNSW/ Monash

回覆 Soo_ma_ma 的帖子

香港治安係全球最好,咁樣又產生另一缺點係我地警覺性會低。俾你個女出下去,最好出發之前俾佢上網了解最近佢學校附近既案件,小心,唔好著得光鮮,帶d 最舊既野去,最好唔好單獨出外。

Soo_ma_ma 發表於 17-4-20 13:12
女兒將於7月頭去美國UCB讀一個summer course, 佢未夠20歲, 冇同學一起, 都有D擔心同埋校園槍擊又曾在此發生 ...
我仔讀緊,地方係雜㗎,大麻店成街都係,流浪漢周圍都有,治安睇一度度地方啦,新生 orientation,其中一個環節就係 UCPD 同 Berkeley PD 來做 briefing,話比唔知頭唔知路嘅新生知,邊 d 地方入夜後唔好去,因為雜到連警察都唔去巡,等等。但離開嗰 d 特別 lau gau 嘅地方,其他地區又唔係咁差,我連續幾年帶住兩個仔喺嗰度住成個暑假,並唔覺得人身安全受威脅,凡事自己小心 d,靜嘅地方夜晚少 d 自己行,大致上都 ok 嘅

我覺得真係視乎讀咩學科, 澳洲也有好多出名的學科, 如果入到澳洲著名既大學, 又讀到自己鍾意既學科呢個最重要. 咁整體治安, 澳洲相對上俾人感覺安全D, 呢個都係事實, 不過都一樣有人讀大痳, 有人吸毒, 視乎你去到同咩人做朋友啫. 至於排華.... 其實個個國都有, 周圍都咁多中國人, 有咩辦法.