用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜後叩門?
go

放榜後叩門?  

请问过来人叩门程序係点?是否只要交到表就再等通知去做筆试+面试?定还是即交即面试?如果打算叩3-5间而又要即刻面试,怕時间上趕吾切去叩。请大家教下路,感激!

依家好灰,对着份抽奖表好冇信心,好怕死喺隨机number上,如果只可去2间叩门,填表唯有保守d。

kkhon 發表於 17-4-13 18:27
请问过来人叩门程序係点?是否只要交到表就再等通知去做筆试+面试?定还是即交即面试?如果打算叩3-5间而又 ...
唔同學校有唔同做法,我諗放榜前一個禮拜左右就會在網頁公布,又或者打電話去學校查詢。其實油尖旺區大抽獎對男仔有利,況且你囝讀的是名校,成績又唔錯,不要太擔心!,祝你派到心儀學校

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我估计有3/4机会抽到心仪果兩间,但好怕成为果1/4,搏得濟連其他的B1校都冇埋。

kkhon 發表於 17-4-13 18:52

我估计有3/4机会抽到心仪果兩间,但好怕成为果1/4,搏得濟連其他的B1校都冇埋 ...
但油尖旺band 1男仔唔去搏,你會甘心嗎?既然囝讀名校成績又好,叩門已比其他人優勝,如果我有你囝的條件我一定去搏,祝你成功!

你過獎了,名校算不上。老師建議B1仔兩間男校不可共存,第二要填銘基,因為好多B1尾/邊緣人會填SFXC第一,煩!

kkhon 發表於 17-4-13 19:10

你過獎了,名校算不上。老師建議B1仔兩間男校不可共存,第二要填銘基,因為好 ...
這又很煩惱,比我會鐘意聖芳濟多D

kkhon 發表於 17-4-13 19:10

你過獎了,名校算不上。老師建議B1仔兩間男校不可共存,第二要填銘基,因為好 ...
我果間係教男仔 band 1, 應該盡填,乙一九華,乙二聖xx 咁 嫁喎,老師話極大部分男仔乙二就攪掂。

回覆 Chowying 的帖子

係囉!前人话係夠派架。

kkhon 發表於 17-4-13 20:04
回覆 Chowying 的帖子

係囉!前人话係夠派架。

老師話 加喇叭先叫搏喎

油尖 band 1 男唔博嗰兩個又真係對唔住自己播。

回覆 Ktfk 的帖子

又真系冇理由乙二就自殺架

kkhon 發表於 17-4-13 18:27
请问过来人叩门程序係点?是否只要交到表就再等通知去做筆试+面试?定还是即交即面试?如果打算叩3-5间而又 ...

以下是我兩年前的叩門路綫,你可作參考:
放榜當天
第一站QE,即場攞表,早排早攞到,攞完即走
第二站英皇,一星期前已在網上下載申請表填好,好快交完走得
第三站港華攞表,即走
第四站皇仁交portfolio, 冇申請表
第五站QE,交表
第六站喇沙,交表
第七站九華,交portfolio,冇申請表
第八站港華交表
*自行冇報過皇仁、九華,可以面試的機會很微,若時間不許可,skip
*下午留意電話,QE會致電約翌日面試

放榜翌日:聖若瑟交表(要預備多個人standby,因QE有機會同日上午面試)

放榜第三日:到原校註冊,留意電話,喇沙下午會致電約筆試

放榜第四日:上午聖約瑟筆試,下午喇沙筆試,各三小時,留意電話,英皇、港華下午會致電約面試
* 數學卷皆是英文題目

放榜第五日:上午英皇、港華面試

Eat_Sleep_Play  勁呀  發表於 17-4-15 10:14
YmOra    發表於 17-4-15 07:03
IYY    發表於 17-4-14 01:09
2jkidsfather  Like playing pokemon...  發表於 17-4-14 00:00
2jkidsfather    發表於 17-4-13 23:58

回覆 BallBallMaMa 的帖子

感謝你啊!請問你囝仔最後去左幾多間做筆試?St Joe係放榜當日交表嗎?

回覆 kkhon 的帖子

港華同聖約瑟應該可以放榜前一晚 download 定同填咗先。港華要相,如果資前有入過自行而有interview,應該唔駛再影啲document 如 school report,張form 有講幾時要交。 St。Joe 有第二日 12 or 3 點前交 ( 如無記錯,但我冇 apply, 淨係睇過下張 form

kkhon    發表於 17-4-14 00:33

回覆 optman88 的帖子

港华冇申请过受叩嗎?

kkhon 發表於 17-4-14 00:35

港华冇申请过受叩嗎?
我記得係受的

kkhon 發表於 17-4-14 00:12
回覆 BallBallMaMa 的帖子

感謝你啊!請問你囝仔最後去左幾多間做筆試?St Joe係放榜當日交表嗎? ...

St joe 份表現在已可於網上下載,是放榜第二日上午九時至十一半交表。
結果,同一天去了st joe 和喇沙筆試,共考了六小時。

kkhon    發表於 17-4-14 02:21

kkhon 發表於 17-4-14 00:35

港华冇申请过受叩嗎?

港華不用申請過才可以叩門,當年份表要上到校門先攞到。
九華都冇話申請過才可叩,但你去到見到個表格山,已知自己份表應會迅被埋葬。

kkhon    發表於 17-4-14 02:22