用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋中學對操行既要求係點?
樓主: IloveJJ
go

你哋中學對操行既要求係點? [複製鏈接]

回覆 greentea000 的帖子

要老師認為冇問題先得架嘛 ,有 d 老師真係一句笑話都接受唔到,搞搞震就更加唔得。
我好明白「唔合群」呢樣野,其實大多數人都係唔啱 key 或者怕醜,比較少人真係社交恐懼/焦慮症,遇到啱性格同興趣嘅就冇問題。我由小到大都唔多朋友,成日畀阿媽話我孤僻、唔合群、一定係我衰所以冇朋友同我玩/約出街,其實我興趣同普通人差得太遠,個個都鍾意動漫、韓星,但係我動漫淨係鍾意 Pokemon (唔多女仔有研究 Pokemon,佢地都鍾意青春少女果類),Harry Potter (好少人有深入研究),學俄文法文匈牙利文(個個都研究日文、韓文),打機(女校唔多人打機,個個都玩 IG),動物(同 National Geographic 果 d 內容一樣)。

我性格都尚算友善同埋好脾氣,不過因為興趣差太遠所以咪埋唔到堆,個個都覺得我怪。老師咪投訴我幼稚、唔合群,其實都唔關我事,係我唔好彩與唔到有同樣興趣嘅人。

我唯一問題就係如果要做 project,討論就討論,做野就做野,唔想傾閒計遊花園(林鄭上身),但係老師最鍾意跟座位、學號分組,唔畀自己分組,幾個女仔圍埋一齊,大部份時間都係講邊個韓星邊套劇,問佢地想做咩主題點分工又冇意見,踢極都唔郁,所以我情願一個人做,反正 group project 最尾都係我做曬。

所以我得到中學都係得兩三個朋友可以一拍即合,傾成日都冇問題,不過我地傾計都似大學研討會咁,而且我地都係唔鍾意行街睇野,如果要約出黎,一定要有明確目的(例如睇戲、展覽、音樂劇),做完即走唔會行街。

回覆 IloveJJ 的帖子

有冇考慮過聖馬可/九華/SFXC/民生呢幾間?我知道後面三間係好學校同埋都難入。我朋友讀聖馬可,佢本身小學唔算乖但係唔係好活躍果隻,係果度讀得唔錯。

1998Ruby1998 發表於 17-4-13 23:36
回覆 greentea000 的帖子

要老師認為冇問題先得架嘛 ,有 d 老師真係一句笑話都接受唔到,搞搞震就 ...
所以揀學校去避免呢類問題係無用 ,除非可以揀埋老師。執行標準係老師手上,可大亦可小。

愛子心切,邊個父母唔想畀最好嘅環境仔女?不過有時候關心則亂,好容易踩太深。
邊間學校都總會有幾個「唔玩得」嘅老師,問題係多定少,同埋學校資源同校規。名校因為多菁英,老師唔習慣 d 唔坐定定做模範學生嘅小朋友。唯有做家長忍耐下,投訴就預左一定有,不過自己要睇開 d,自我安慰「係個老師太嚴格姐,佢淨係教一年,下年就換畫唔同架啦」
你仔仔都應該係未遇到啱 key 嘅人,呢個強求唔到,唯有隨遇而安。我同樣都係「如果冇討論價值/班組員太低能」,我真係會放棄唔同佢地講,自己睇書,寫文,畫畫(所以咪畀老師鬧囉 ),總之就係覺得同佢地傾好辛苦,既然如此,倒不如獨來獨往。

不過以大人角度去睇名校 Secrets 係真係會覺得班中學生好幼稚,咩 d FF 情節、暗戀明戀曬命,真係覺得好低能,有 d post 就 OK 但係大部份都係奇奇怪怪咁(其實應該係我奇怪)。不過現實又真係好多中學生都好似名校 Secrets 裡面嘅學生。所以埋唔到堆可能先係正常。

IloveJJ 發表於 17-4-14 00:17
即係其實我呢個問題係無可避免,對嗎?因為睇下遇到咩老師?
除左無可避免,仲要諗下你係咪包辦太多。你仔唔想改變,其他人係改變唔到佢。你想避免投訴係一種遷就,進一步減少左你仔改變既機會,有違你一直唔想太保護個仔既做法。唔改變,又接受扣分、投訴,好合理。改變,換取加分,亦好正常。要唔要妥協,幾時妥協,係成長必經過程。當代價大到佢俾唔起 / 肉赤唔想俾,佢先會諗下需唔需要改變。

1998Ruby1998 發表於 17-4-14 01:00

愛子心切,邊個父母唔想畀最好嘅環境仔女?不過有時候關心則亂,好容易踩太深。
當仔女越大個,父母對仔女本身可控制既野就越少,更何況學校、老師、同學呢D外在大環境。

有無同老師表達過你自己想法?老師都有欺善怕惡既

IloveJJ 發表於 17-4-14 15:53
你指表達我覺得男仔有啲活躍都正常?

我無呀!一俾老師投訴,就驚!
乜你仔仔唔係好文靜咩?????? 我個拉二胡、一身好武功既文學男去咗邊度呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BTW, 有無諗過DBS同LS, D男仔都相當活潑的, 讀得又玩得, 不過相當難考就是了。仲有, 嚴格既係天主教, 基督教學校相對寬鬆好多。

負評係指買成績?
邊間直私無買呀!

九華啦,自由度好高
‹ 上一主題|下一主題