用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saetang
go

.   [複製鏈接]

我大女p5第ㄧ次呈分視藝也是C,其實佢畫畫不是靚但又不核突,呢D主觀野好睇老師like唔like你。
細仔畫畫就ㄧpat pat, 到今年p5長期也是6x to 70, 冇眼睇。

cmchang0927 發表於 17-4-18 20:09
我大女p5第ㄧ次呈分視藝也是C,其實佢畫畫不是靚但又不核突,呢D主觀野好睇老師like唔like你。
細仔畫畫就 ...
sis,今時今日一分都不能少的環境下,老師靠主觀評分會被投訴到暈!曾經我都認為視藝好主觀,自從視藝老師被投訴得多,學校做左一次講座,列出A至E作品,高下立見,不用學過視藝家長都分得出優劣。

asweetmom 發表於 17-4-18 23:49
sis,今時今日一分都不能少的環境下,老師靠主觀評分會被投訴到暈!曾經我都認為視藝好主觀,自從視藝老師 ...
可以講下分別在那嗎? 另外, 請教一下, 小5小6的視藝都是畫畫多嗎?

回覆 asweetmom 的帖子

咁我地學校又冇人投訴老師俾分哦! 有D家長連呈分點呈,呈咩比例都唔太清楚,可能因為有直屬中學啦。

回覆eat_sleep_play

幾年班呀?如果未呈分也不算太遲

P6呀!呈完啦!出嚟banding 比自己估既低,應該俾呢兩科拉低(當然主科都唔係勁)。好彩有直資收咗。

只係唔知,原來呢兩科都有人為呈分補習啫。學到嘢。

annakit 發表於 17-4-19 01:47
可以講下分別在那嗎? 另外, 請教一下, 小5小6的視藝都是畫畫多嗎?
每個學校有些小分別,不過全部畫類加埋畫係佔多,包括素描、水彩、油畫、國畫、版畫、數碼繪畫,另外有設計、浮雕、雕塑、剪舐等。
呈分試就複雜少少,可能係設計賀卡,咁要用到設計+各種畫/浮雕/剪紙,一次過起碼考兩樣野。當然小五個次容易些,好多時純畫。

有些學校會預早一星期公布考試內容,咁平時無補視藝學生都有挽救機會,啦啦聲揾人教/自己做準備。又有些學校每年考同樣野,例如: 小五素描,小六設計、版畫。

總之,早些打聽各方面消息一定有用。
·

littlecath 發表於 17-4-19 07:45
回覆eat_sleep_play

幾年班呀?如果未呈分也不算太遲

兩科術科其實好舉足輕重!有個同學仔呈一主科(不計術科)都比我女高分!模擬名次亦比我女高,呈二主科我女成績高過佢,但兩次呈分計埋,名次仍然高過我女,到呈三,我女主科低過佢,但三次呈分計埋,到我女名次高過佢。因為我地唔知va 同音嘅分数,但是估計係有関係!
So far 阿女兩科都keep住A,所以憂心少兩科!同埋已考哂呈分,所以輕鬆哂。

ms.aeroplane 發表於 17-4-19 08:58
兩科術科其實好舉足輕重!有個同學仔呈一主科(不計術科)都比我女高分!模擬名次亦比我女高,呈二主科我 ...

多謝分享!只係小朋友呢兩方面太冇天份,又唔知可以補。不過就算知,佢都已經好忙,中英數都要補,如果連呢兩樣都要為考試去練(唔係為興趣),其實都好慘。

其實好明白教育局原本用意係想小朋友全面發展,但真係唔係個個都樣樣都掂㗎,總有強項弱項。我仔PE爆燈,但唔計呈分,佢覺得唔公平,我同佢講咁都冇辦法。

拉佢中英數唔太差已經好吃力。所以,其他既就由佢發揮算了。就算補,都補唔到A。

回覆 littlecath 的帖子

我女話以前有個同學班主任好like, 而班主任教音樂,所以唱到走哂音也有A。
視藝堂如果去左校際比賽,少左一堂做va份野,都不會比你補番,攪到未完成都要照交。。所以呢D都冇得話公不公平了。。。唯有努力左D主科先

回覆 annakit 的帖子

例如要求畫「母子」
A作品<畫功好+創意表達
極簡單線條勾勒一個孕婦個肚裏面有個嬰兒;跳躍袋鼠媽媽肚伸出袋鼠仔個頭 ;爬樹中樹熊媽媽咩住樹熊仔。

B作品<畫功好+有感染力
阿媽舉高個仔,兩個都好開心 ; 阿仔笑住跑向阿媽,阿媽伸開雙手迎接;母子溫馨閱讀。

C作品<畫功普通+畫面平實
兩母子拖手,有笑容,仲有幾個心心<我女作品( ̄∇ ̄)

因為我女C,我就無詳細睇D同E,集中睇B同A。文字表達,希望你睇到ABC分別。

greentea000    發表於 17-4-19 21:09
annakit  Thanks  發表於 17-4-19 20:09

asweetmom 發表於 17-4-19 09:20
回覆 annakit 的帖子
例如要求畫「母子」
A作品<畫功好+創意表達
極簡單線條勾勒一個孕婦個肚裏面有個嬰兒;跳躍袋鼠媽媽肚伸出袋鼠仔個頭 ;爬樹中樹熊媽媽咩住樹熊仔。
B作品<畫功好+有感染力
阿媽舉高個仔,兩個都好開心 ; 阿仔笑住跑向阿媽,阿媽伸開雙手迎接;母子溫馨閱讀。
C作品<畫功普通+畫面平實
兩母子拖手,有笑容,仲有幾個心心<我女作品( ̄∇ ̄)

因為我女C,我就無詳細睇D同E,集中睇B同A。文字表達,希望你睇到ABC分別。
好難得有老師清晰講解 VA marking scheme, 好有根有據,唔係完全個人主觀意見. Thanks !!

老師偏心一定有, 有某些同學VA做工一般也取A, 中文作文也有99分, 都係果句, 喜歡就是喜歡.

我試過用同一幅作品, 校內老師評為C, 而畫班老師評為B, (畫班老師是藝術型, 每年去各國欣賞世界名畫家作品),
所以難估計

55104035 發表於 17-4-19 11:01
老師偏心一定有, 有某些同學VA做工一般也取A, 中文作文也有99分, 都係果句, 喜歡就是喜歡.

我試過用同一 ...

我小朋友當年P1時,科VA都低分,原因可能係老師覺得佢唔認真,D顏色唔係填滿幅畫,但佢一向都有興趣畫畫,興趣班老師早已教佢上色要有層次感, 唔好密麻麻咁油上去。所以,校內評分係會針對一般學生水平去俾分,無計。又係初年級,音樂老師又係唔欣賞香兒學生唱法,話帶浮誇,分又係低既,都係無計。

asweetmom 發表於 17-4-19 08:42
每個學校有些小分別,不過全部畫類加埋畫係佔多,包括素描、水彩、油畫、國畫、版畫、數碼繪畫,另外有設計 ...
謝分享, 獲益良多

55104035 發表於 17-4-19 11:01

我試過用同一 ...
同意有時做嘢 衰啲講 真係要 "投其所好" (同工作上要夾老細一樣), 唔可以包拗頸.

所以要摸清學校老師口味好重要.佢肯好似上面嗰位媽咪既學校咁攪個 talk 解釋清楚就 perfect池 了

asweetmom 發表於 17-4-19 08:42
每個學校有些小分別,不過全部畫類加埋畫係佔多,包括素描、水彩、油畫、國畫、版畫、數碼繪畫,另外有設計 ...
哇, 你學校咁多嘢學既? 好爽喎!

我哋就慘, 今年嚟咗位新老師, 專科專教, 完全唔知佢個標準係乜, 佢話要將視藝成為學科咁教, 唔係術科。一開波就學透視。上堂唔係堂堂有得畫畫, 有時講理論, 搞到我兩個返屋企發颷:最憎視藝堂喇, 講咁多嘢無得俾人畫畫!

asweetmom  我女視藝老師都係專科專教,十分認真!!!  發表於 17-4-20 19:17
b3410  新老師專業人士  發表於 17-4-20 12:58

mcl203 發表於 17-4-19 12:35
我小朋友當年P1時,科VA都低分,原因可能係老師覺得佢唔認真,D顏色唔係填滿幅畫,但佢一向都有興趣畫畫, ...
好彩我哋學校低年級唱歌只要夠大聲, 畫畫只要認真, 咁就基本實有80分=B。

little_yolky 發表於 17-4-20 13:07
好彩我哋學校低年級唱歌只要夠大聲, 畫畫只要認真, 咁就基本實有80分=B。

小學本應如此

little_yolky  咪係囉。  發表於 17-4-20 14:22

littlecath 發表於 17-4-20 14:16
小學本應如此

去到高年級都會好高要求㗎,尤其是傳統女校,D女生好認真咁鬥到去音樂/VA ~~~

os_ecu 發表於 17-4-20 10:25
同意有時做嘢 衰啲講 真係要 "投其所好" (同工作上要夾老細一樣), 唔可以包拗頸.

所以要摸清學校老師口味 ...
但係我哋學校個talk, 老師話個個都係藝術家, 唔會有核突既畫, 大家用心畫, 可以創意無限, 我哋唔會俾框架框住小朋友既創意.................咁, 我真係想問, 其實老師你即係想要D咩呢?
‹ 上一主題|下一主題