用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saetang
go

.  

asweetmom 發表於 17-4-14 06:37
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

點解不可以又睇立場又睇表達手法?點解老師不可以有前設?個問題已經限制答案 ...
問題是作為一個 小六生,為了升中,真的要透過答這些所謂 [政治/法律題],顯出自己的思路口才,才夠資格入讀?

回覆 asweetmom 的帖子

好简单一條问题:有冇為這次面试作任何準備?
答:有,……
答:冇,……
其实答有同冇都係死,不同的老师心中有不同答案
有,老师可能覺得你有備而來吾自然
冇,老师可能覺得你冇重视今次面试
11,12的歲孩子懂睇相?懂看穿老师心里?我並不認為答中老师心中想要的就是實力。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-14 03:31
嗱,即係咁講,呢一年嚟特別多政治嘢發生,梁游件事完咗之後又選特首,in中學的時事題特別多政治嘢問,今 ...

若果中學係面試出以上問題考申請者,我只會覺得問題在於學校~

Eat_Sleep_Play  真實情況,無呃你,兩間都係名校  發表於 17-4-14 21:52

而這些政治題的答案又永遠沒有對或錯,可能佢係睇你表達手法,又可能佢係睇你立場

More like this "可能佢係睇你表達手法", they are not looking for "correct" answers, more on your logic and assumptions.

An easy way to differentiate who is really "smart".

My son had the interview question 10 years ago, "if you were the CE candidate of HK, which particular policy you would like to change and why?"

Teachers had follow-up questions to challenge your grounds .....

Same happen in university interviews, interviewers take opposite views to challenge your initial thoughts, particularly in medical school interview.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-4-14 10:47

而這些政治題的答案又永遠沒有對或錯,可能佢係睇你表達手法,又可能佢係睇你 ...

似乎問題方向係2碼子事喎,之前果2條肯定係政治敏感性問題。若係我小朋友答,佢可能會答,父母教我係學生階段,思想未完全成熟前,宜觀察思考,不宜表態 ~~~

mcl203 發表於 17-4-14 11:00
似乎問題方向係2碼子事喎,之前果2條肯定係政治敏感性問題。若係我小朋友答,佢可能會答,父母教我係學生 ...
Different people can have different views !

The parents just quoted the questions as example with his impression, not necessary the same wordings from the interviewers.

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-4-14 11:04
Different people can have different views !

The parents just quoted the questions as example with h ...

問題唔係如何作答,而係問題根本唔適合出現於面試中。若我係面試人,我會認為面試者係拒答問題。

mcl203 發表於 17-4-14 11:07
問題唔係如何作答,而係問題根本唔適合出現於面試中。

我小朋友都被問過,香港咁多歷史尤久既建築物,你覺得應如何處理,但呢條唔係政治敏感性問題 ~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-14 03:31
嗱,即係咁講,呢一年嚟特別多政治嘢發生,梁游件事完咗之後又選特首,in中學的時事題特別多政治嘢問,今 ...

邊間咁問? 阿仔in 嗰幾間九龍名校都冇!

saetang 發表於 17-4-13 10:26
小女band 1A,自行時亦報咗1A學校。我想問~ 當幾佰個band 1A學生,同時去一間band 1A學校爭果幾十個自行位 ...

Delete

ar_mak 發表於 17-4-14 13:15
特首果條可唔可以試下咁:

"行政長官候選人分別係1號前大法官胡國興,2號前政務司長林鄭月娥,3號前財政司長 ...

不如你試下問下P6既同學仔, 1號係乜, 1194係乜。11歲既小朋友,咁積極去理解政治真係好叻仔女。若果教埋佢小圈子選舉,投暗票,女鍋補天,就完美答案。

Ktfk  唔係操過,—般P6點會識...  發表於 17-4-14 15:03

mcl203 發表於 17-4-14 14:58
不如你試下問下P6既同學仔, 1號係乜, 1194係乜。11歲既小朋友,咁積極去理解政治真係好叻仔女。若果教埋 ...

仲有一點,你係俾錯答案,1號係民意最高果位 ~~~

升中面試題仲問政治題?中六DSE既LS都唔考咯……

ar_mak 發表於 17-4-14 13:15
特首果條可唔可以試下咁:

"行政長官候選人分別係1號前大法官胡國興,2號前政務司長林鄭月娥,3號前財政司長 ...

Well said.

AndyQ 發表於 17-4-14 11:20
邊間咁問? 阿仔in 嗰幾間九龍名校都冇!

唔係男校......問特首候選人果間,我只能講係一間好出名的女校,大家不用pm我,還是不開名比較好

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-14 22:29
唔係男校
問特首候選人果間,是一間好出名的女校,大家不用pm我,還是不開名比較好
...

呀囡同學有in 呢間,我都奇怪問政治題

Yanamami  HTC定YWGS?  發表於 17-4-14 23:44

我知邊間,因我個女都被問呢題!
佢答薯片,因佢樣子比較和藹,咁答會唔會太短?

Eat_Sleep_Play  老師有問點解?  發表於 17-4-15 01:18

喇叭附近嗰間