用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saetang
go

.   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-13 18:58
我又唔係咁睇, 因為好多自行表, 只係填中英數常, 有D只係填中英數。拿, 如果小朋友真係只俾兩科術科拖累,  ...
Deleted

“投其所好”是十分重要的策略。例如學生A中樂好勁,但阿媽幫佢捒間冇中樂團的,那機會又減少了一點

os_ecu 發表於 17-4-13 19:03
樓主都係擔心自行有無機上嚟舒發下,俾我都會心卦卦嘅。

B1A生比起其他嘅同學的確考慮多啲,邊個唔想入神校吖。
呢個又係立場預設
咩成績既學生,家長都一樣咁多擔憂。唔通仔女b2、b3,反正b1無望,就唔理唔盡下人事?咪一樣上黎問,b3有咩校風好學校,b2可以搏邊間b1c。。。

我只係覺得呢種問題不會有答案,學校不會公開準則。又,學校公開準則都無用,年年報考人數/質素唔同,學校唔到收表都唔知咩情況。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 18:57
成績好面試又好咪即收囉,成績稍遜又面試差就緊係out啦,就係咁簡單
然係又有音樂、運動既比較 邊有咁快即收即out

真係無人重視中學自行報名表列明既各項比重嗎?

有D面試佔成50%、特長30%,真係無暗示嗎?

greentea000 發表於 17-4-13 19:24
然係又有音樂、運動既比較  邊有咁快即收即out
Deleted

IloveJJ 發表於 17-4-13 19:38
剩係一個B,都拖低成條街?咁誇張?咁我仔兩個C,我咪暈低!(emoji)
學校競爭激烈,差一分已經爭好遠,我哋學校頭50名,中英數常都係全A,D同學傻架

IloveJJ 發表於 17-4-13 19:41
講呢個比率,我真係拗晒頭。
KC俾人話讀書型,但面試佔50%,仲係小組面試
DBS話揀醒目仔,但成績佔60%
唔好去明,坦白講,我覺得呢D佔分比例似擺姿態多D,佢想收你就算你係啞嘅佢都會收你,佢唔想收你就算你係開籠雀佢都唔會望你一眼,我覺得各學校有自己的一套評分標準,而唔係公開的什麼面試40%、成績50%之類

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:42
學校競爭激烈,差一分已經爭好遠,我哋學校頭50名,中英數常都係全A,D同學傻架 ...

A 係由86-100, 頭1-5,6-10,11-20 已經分高低!

自行有得in 已過第一關成績,再睇就一定睇表現,英語能力、談吐、禮貌、特異功能等。

IloveJJ 發表於 17-4-13 19:41
講呢個比率,我真係拗晒頭。
KC俾人話讀書型,但面試佔50%,仲係小組面試
DBS話揀醒目仔,但成績佔60%
首先,我認為學校對白紙黑字既野係十分慎重的,寫得出黎就係一個立場。但係家長睇唔睇 / 有幾重視,學校控制唔到,收到一堆非目標考生,無得in唔出奇。

俾我選擇都係小組面試優先,比個人面試知道多好多訊息,可以更全面更正確咁評估 / 比較個學生。部分學生小組面試正正常常,小組面試連發言機會都搶唔到,負面想法:收左佢要多D關愛佢,即係佔用多D資源。小組面試OK,再個人面試更深入了解個學生特質如果二選一,除非考生質素一向隱定地符合要求,咁我先會放棄小組討論呢個淘汰賽,直接個人面試決賽。即係我認為,傾向小組討論既學校考生參差直接個人面試既學校考生素較高。選in學校亦比全in學校有自信考生素欠佳自信何來?

醒目仔唔係成績好+轉數快既咩?唔通我out左?

little_yolky  小組面試唔停咁講,真係自殺。  發表於 1 小時前

你誤會咗分享既意思, 點會係自殺, 我係話學校培訓係有小組討論, 佢地係正常討論去回應對方, 只係可能其他組員過於被動, 老師希望佢地減少回應, 去評核吓其他組員

學校係升中簡介會都有鼓勵邊緣生以後既學生去考直資, 去保障佢地一旦未能直升中學部, 強調面試係佢地學生既强項, 因多數係用英語

我小朋友早年考某直資, 我已提佢先留5秒去左右觀察有無組員先開波, 中間留位讓其他組員回應, 避免被扣分, 面試後, 佢話無人開波先, 全程除左一英小學生積極回應, 佢不時邀請其他組員回應, 但佢地一係"yes, I agree", 或 "Umumum.."左半分中先開口, 令佢無時間做closing

我只係想指出, 表達技巧係可以練和迫出黎, 除非你係學校係拒絕做功課 ~~~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:48
唔好去明,坦白講,我覺得呢D佔分比例似擺姿態多D,佢想收你就算你係啞嘅佢都會收你,佢唔想收你就算你係開 ...
選擇唔理亦係一個方法,起碼精神壓力少D。

greentea000 發表於 17-4-13 20:42
首先,我認為學校對白紙黑字既野係十分慎重的,寫得出黎就係一個立場。但係家長睇唔睇 / 有幾重視,學校控 ...

傾向小組討論既質數參差? 有中學連申請表格都無俾喎,填到正式表格多為全港前列學生,小組討論難度更高,要留放自如。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:48
唔好去明,坦白講,我覺得呢D佔分比例似擺姿態多D,佢想收你就算你係啞嘅佢都會收你,佢唔想收你就算你係開 ...

同意到極,好似見工咁,實力+运气,你吾係老师杯茶答啱晒都冇用!

樓主,如果呢间学校吾会好似喇叭咁明示收,就不用费神去谂,到时得左就當bonus,因为真系吾知学校想要乜。好多孩子去面试都自我感觉良好,我仔去見某校,老师问完问题,我仔再伸延话题,亦有问老师与他互动,但结果都係被out。果日我校主任同仔话试过有家长自行自我感觉良好以为得左,劃左份抽奖表交,后尾教育局打黎话你小朋友未有学位,点解吾参加统一派位,叫佢快d填返上黎,话会安排学位比佢,但隨机number就会係最后。真攞命!
现可做的是平常心等待7月派彩,祝成功!

Christyleungcm  呢位家長自我感覺太良好喇好得人驚  發表於 17-4-14 15:20
Eat_Sleep_Play  吓.....咁大件事,佢真係自我感覺良好得滯  發表於 17-4-14 03:04

kkhon 發表於 17-4-13 21:56
同意到極,好似見工咁,實力+运气,你吾係老师杯茶答啱晒都冇用!
唔答中老師心中答案自然非老師茶,求其俾個答案撞運氣,咁叫實力?

回覆 asweetmom 的帖子

實力=成绩+体藝
运气=外型是否老师like的type
          有d问题冇standard answer都通,答的當然不可亂           撞,而不是老师心想的。
‹ 上一主題|下一主題