用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網 聖安當小學
樓主: yanho1002
go

48網 聖安當小學 [複製鏈接]

迷你人 發表於 17-8-19 00:25
Outdated 哂啦!
而家中學麻麻,唔係名校啦!
小學更普通,藍田兩間兆強、基咩基咩都好過佢啦m ...

似乎你都唔update。
觀塘區過往升B1最高既只有兩間兆強,聖馬太程藍循,聖安當一直緊隨4大其後。

今年藍循表現繼續下跌,更被聖安當超越。

至於兩間油基X,其實一直都只係名大於實,不見得出色過聖安當(以升中派位表現計)

sinsinlo    發表於 18-7-31 15:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖安當我睇過下D作業, 又好似唔係同2間兆強深, 最多同陳呂差不多, 估唔到派位都可以拍住兆強  (??) .  

聖馬太一向谷, 好朋友讀此都說谷得勁.

藍循的朋友說今年藍循派位不太理想, 好多似乎是選錯左banding , 填表不佳, 導致好成績都去左低band些的學校 , 不知扣完門有否改善. 不過我覺得幾間不同地區的循道都不是教深谷的type, 好難同谷的比較.

HaYi 發表於 17-9-3 19:58
聖安當我睇過下D作業, 又好似唔係同2間兆強深, 最多同陳呂差不多, 估唔到派位都可以拍住兆強  (??) .  

聖 ...
其實聖安當未拍得住兆強同聖馬太,差距仲有至少10%。只係藍循近兩年跌得太快。
但藍循一年4考喎?真係唔谷?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

朋友說藍循考(評就多, 但內容少, 都是1-2課 ), 有些人可能都唔係好緊張備考.  藍循似乎中文好些, 英數就算一般區內要求.

hkpapa852 發表於 17-9-3 19:17
似乎你都唔update。
觀塘區過往升B1最高既只有兩間兆強,聖馬太程藍循,聖安當一直緊隨4大其後。

請問有冇人知聖安當一年幾測幾考?同每日工課量?我知一星期有3天導修堂做工課。謝謝!

tracyko006 發表於 17-9-3 18:05
請問人有無人知聖安當師資如何?開放日去看了,感覺吾錯,但聽人講人經常有老師走,吾知糸吾糸真?而家心大 ...
小女讀緊P4,我都經常回校做義工,過去三年完全唔覺時常有老師走(退休嘅唔計);不過最近新學年發現有新老師加入,問咗先知由於新政府嘅教育政策原因,有幾位合約老師離職,而編制內離職的老師近幾年來只有一位,應該講老師團隊十分穏定。

yanho1002 發表於 17-9-7 09:47
請問有冇人知聖安當一年幾測幾考?同每日工課量?我知一星期有3天導修堂做工課。謝謝! ...
每學年有三次考試,紙筆功課平均每日大概7-8樣(包括改正)。

doubleday 發表於 17-9-7 19:29
小女讀緊P4,我都經常回校做義工,過去三年完全唔覺時常有老師走(退休嘅唔計);不過最近新學年發現有新老 ...

多謝回復!請問覺得聖安當校風怎樣?老師有無愛心!你的小朋友讀書開心嗎?、吾該曬你呀!因爲揀小學真系好重要!希望培養小朋友讀書有興趣!

doubleday 發表於 17-9-11 16:06
每學年有三次考試,紙筆功課平均每日大概7-8樣(包括改正)。

請問聖安當家長, 小四開始係咪成日要用iPad, 我擔心小朋友會近視同用慣晒電子產品

回覆樓主

我都係舊生有20分,但已搬離好多年,都冇乜留意而家聖安當變成點

回覆 babyhk 的帖子

小四開始有電子教學(部分科目都用電子書),但唔係全年級,有兩班係電子班,三班唔係,家長可以自行選擇決定。

tracyko006 發表於 17-9-12 10:48
多謝回復!請問覺得聖安當校風怎樣?老師有無愛心!你的小朋友讀書開心嗎?、吾該曬你呀!因爲揀小學真系 ...
學校以德育品格行先,重視小朋友學習態度,老師多有愛心,特別係低年級老師好有耐心。我小朋友返學好開心,可以識到好多好朋友,成績都唔差,所以佢幾有滿足感,放假都想早啲返學。佢可以喺開心中學習,係我哋一直嘅追求。

請問聖安當有幾多位NET teacher?

請問蛇年15分有無機會呢?

elizayyn 發表於 17-9-17 22:21

only 1位

doubleday 發表於 17-9-17 17:39
學校以德育品格行先,重視小朋友學習態度,老師多有愛心,特別係低年級老師好有耐心。我小朋友返學好開心, ...

吾好意思阿!請教多件事,請問聖安當是用哪套英文教材?朗文嗎?

elizayyn 發表於 17-9-17 22:21
學校現時有三位net teacher,一位full time,兩位上午/下午part time。另外有好多外判到校嘅全英興趣班。

‹ 上一主題|下一主題