用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想搵言語治療,仔仔2歲半仲未開口講嘢
go

[聽/語障] 想搵言語治療,仔仔2歲半仲未開口講嘢

請問大家有冇介紹。謝謝

回覆樓主:

係ㄧ個字都無講過?

lulumelody 發表於 17-4-14 14:37
係ㄧ個字都無講過?
有時念口黃咁:爸爸,媽媽,曳曳

回覆樓主:

其實初其找特殊幼兒導師先!等佢再講多D才找ST。

lulumelody 發表於 17-4-14 21:43
其實初其找特殊幼兒導師先!等佢再講多D才找ST。
系恊康幼兒訓練已上左12堂,都系吾講嘢,導師教果d我仔全部都識,老師話佢咩都識就系吾開口,有時逼佢講,就喊,所有嘢都做吾到,所以我想再上多4堂就cut左,轉上言語治療。

Shiawasena 發表於 17-4-15 01:23
系恊康幼兒訓練已上左12堂,都系吾講嘢,導師教果d我仔全部都識,老師話佢咩都識就系吾開口,有時逼佢講, ...

好坦白,如果佢無動机,你有時要迫佢講。其實要係日常生活着手,幼兒導師應該會教你!

lulumelody 發表於 17-4-15 01:33
好坦白,如果佢無動机,你有時要迫佢講。其實要係日常生活着手,幼兒導師應該會教你!
...
幼兒導師話佢有溝通動機,就系吾開口講,例如:佢食左盒藍莓,佢去攞本有藍莓圖片既書,指俾妳睇,再指住自己個嘴,eerr講外星話 。我同佢講:藍莓。佢系吾肯跟講。再逼佢會喊。有時佢手指d嘢。我扮吾知,逼佢講 ,佢寧願吾要,再逼就喊。導師如果逼佢講嘢,佢會喊到上吾到堂,所以連導師都吾敢逼佢。

Shiawasena 發表於 17-4-15 01:23
系恊康幼兒訓練已上左12堂,都系吾講嘢,導師教果d我仔全部都識,老師話佢咩都識就系吾開口,有時逼佢講, ...
睇落仔仔理解無問題, 係暫時唔想講咁, 呢D要俾時間佢, 佢想要某D野個時, 試下叫佢跟你重覆一次, 例如攞香蕉, 就叫佢跟你講, 香, 蕉, 佢跟到幾多都讚佢, 下次佢要食個時會開始同你講, 蕉, 蕉, 然後都教佢多一次, 香, 蕉, 之後佢有機會會突然講香蕉, 你可以試下

bbjoanna 發表於 17-4-15 11:52
睇落仔仔理解無問題, 係暫時唔想講咁, 呢D要俾時間佢, 佢想要某D野個時, 試下叫佢跟你重覆一次, 例如攞香蕉 ...
謝謝妳,阿仔系好想講嘢,我發現佢系發吾到音,例如我話:啊!佢即刻:啊!我話:咦!佢即刻:咦!我話:車!咁佢就嘴仔郁吓,諗左陣就吾出聲。咁我再講:曳曳!佢即刻:曳曳!咁我再講:車!佢又系嘴仔郁吓,之後又吾出聲。咁我再講:包包!佢又即刻:包包。我發覺佢好多音發吾到

Shiawasena 發表於 17-4-16 11:39
謝謝妳,阿仔系好想講嘢,我發現佢系發吾到音,例如我話:啊!佢即刻:啊!我話:咦!佢即刻:咦!我話:車 ...
如果你覺得佢係發唔到音而唔係唔識,咁有可能係口肌發展遲緩喎,阿仔平時食野點架?"趙"野okay嗎?會唔會話有流口水之類既情況?

mama.olive 發表於 17-4-18 10:06
如果你覺得佢係發唔到音而唔係唔識,咁有可能係口肌發展遲緩喎,阿仔平時食野點架?"趙"野okay嗎?會唔會話 ...
佢趙嘢一向ok.d核桃,杏仁都系咁食冇問題。一向冇口水,冇用過口水肩。

yumichan530 發表於 17-4-18 11:43
回覆 Shiawasena 的帖子

甘睇落,我覺得有少少似發展遲緩窩,先前有冇做過咩評估呀? ...
我都有諗過呢個問題,但佢認知,大小肌都符合年齡。佢認知一向都幾好。幼兒導師,pg老師都話佢好醒。2歲果陣兒科醫生有評估佢,話佢淨系言語delay一年。佢系咩都識,又肯出聲,就系吾講嘢,真系R爆頭,吾知點解。

Shiawasena 發表於 17-4-18 13:36
我都有諗過呢個問題,但佢認知,大小肌都符合年齡。佢認知一向都幾好。幼兒導師,pg老師都話佢好醒。2歲果 ...
咁既然醫生評估過只係言語Delay,你擔心係其他問題?如果係既話,佢有冇咩表癥?

我仔都係唔講嘢,下個月3歲了但認知冇問題,只係點/搖頭答,但自從過年後開始會講唔好/唔要,但細聲,之後開始越嚟越大聲,2個星期前開始突然跟妳口水尾講嘢.....我之前成日同阿仔講:媽咪知道你明我地講咩,但唔想講,係咩?唔緊要,記住先,如果你想講就要出聲講,好冇?佢會點頭。我照舊同佢講嘢,有時要佢望住我個咀講嘢時點郁...之後我見到佢好努力郁個咀,當佢出聲時,我同佢講:嘩!原來你講嘢把聲好好聽喎,記得講多啲呀,知唔知?佢會答知....所以講嘢迫唔到架,我有時都會心急架(但擺喺心,冇同人講),但真係要耐性,加油(emoji)(emoji)

MaMaTracy 發表於 17-4-18 17:15
我仔都係唔講嘢,下個月3歲了但認知冇問題,只係點/搖頭答,但自從過年後開始會講唔好/唔要,但細聲,之後 ...
謝謝分享,咁健康院有冇跟進呀?我都知個個小朋友吾同,冇得比較,但見到一樣大既小朋友已經好似小大人咁對答,自己個仔吾開口,都系擔心。

mama.olive 發表於 17-4-18 14:37
咁既然醫生評估過只係言語Delay,你擔心係其他問題?如果係既話,佢有冇咩表癥? ...
吾講嘢就有d擔心自閉,我自己就咁睇睇吾到有d咩自閉徵狀,但我見有好多post話吾覺小朋友有自閉,但評估出來系自閉。我仔就比較活躍,坐吾定,手多多周圍摸,周圍琴。一有咩吾鍾意就喊。(有機會系用言語表達吾到,就情緒發洩)但佢有眼神接觸,會應人,好鍾意同小朋友玩,會模仿小朋友d動作。冇固執行為,冇話鍾意車轆,圓形轉果d.2歲果陣我都有問兒科醫生,系咪自閉,醫生就話如果今日佢系3歲,就會系,但佢得2歲,可能仲細。

Shiawasena 發表於 17-4-18 23:24
吾講嘢就有d擔心自閉,我自己就咁睇睇吾到有d咩自閉徵狀,但我見有好多post話吾覺小朋友有自閉,但評估出來 ...
有冇留意阿仔同其他人嘅交流係點?會唔會都係唔出聲多?始終男仔語言發展係會慢D,如果佢無咩表癥你又唔洗太擔心既

mama.olive 發表於 17-4-19 12:30
有冇留意阿仔同其他人嘅交流係點?會唔會都係唔出聲多?始終男仔語言發展係會慢D,如果佢無咩表癥你又唔洗 ...
會同其他小朋友玩,都系eerr 外星話。啱啱收到電話,cac下個月去做聽力測試同見兒科醫生。

Shiawasena 發表於 17-4-21 14:12
會同其他小朋友玩,都系eerr 外星話。啱啱收到電話,cac下個月去做聽力測試同見兒科醫生。 ...
咁您唔好咁擔心了,乜野都等做左評估先,聽下專業人士意見睇下點可以幫到佢