用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教沙田band2頭學生選校
樓主: SzeTse
go

請教沙田band2頭學生選校   [複製鏈接]

mch411 發表於 17-8-11 11:12
今年BAND 1生派 馬崇 NO GOOD
過兩年BAND 1生派 馬崇 安慰獎
(中一生人數勁升, 到時英中學位唔夠BAND1生分) ...

我的朋友搬了,以下是他的經歷

「5月從九龍城搬到沙田區裡馬鞍山,才認真細看附近中學。

最附近的是馬崇B2B中中。如果大抽獎跌落何文田胡兆熾B2B中中或以後志願,倒不如叩入馬崇。仔成績表見得人,應穩叩入。

但心想唸英中。直資德信B2C英中可以步行回校。但仔是次精英班頭4名,心中還是有點猶疑。。。

全沙田最好的直資是培基B2A英中也近。所以在考慮之列。

土瓜灣直資顏寶鈴B1C英中,有IB和優良英語環境,但很遠。如果能叩入,亞仔只好留在九龍姑母家居住。

馬鞍山其他津中都是B2的。陳震廈B2A中中是大抽獎志願4。陳震廈差不多接近英中,但始終是中中。如果派中了,還是考慮直資英中。而且,雖是同區,但交通是行路25分鐘,而坐車是20分鐘,那應該行路還是坐車?

馬鞍山另一間熱門聖若瑟B2A
中中,但我真不知在那裡。胡忠B2A中中也不知,基督B2A中中實在太遠。

B2中中其實不在考慮之列。

沙田區B1英津都不在馬鞍山,而本區B1英津因有君子協議不收派同區學校的學生叩門。大部份索性完全不收叩門。餘下的只有林裘謀要求級頭5才能叩和沙官。其他熟悉的英津都不設叩門。

一直掙扎到7月10日也未定叩門路線圖,只希望第二天不用叩門,跟這些這考慮說再見。

結果,收到派位紙,上面寫著何文田胡兆熾。

即時腦海裡叩門圖形成了:

顏寶鈴→培基

派位當天11:00am顏寶鈴只是後補,1:15pm註冊了培基。」

我家有個踩界的男仔...唔知佢係Band 1 尾定Band 2 頭...

做左一年第一班精英班中最尾果個..我地唔想再玩喇..所以都想考直資...如果沙田區考到培基/培橋就好啦,另外都想考慮埋顏寶玲同李國寶 (不過就要諗交通問題)

再其次唔知考唔考王錦輝,羅定邦同德信好...

如果考太多驚小朋友太攰, 影響表現, 唔考多D又驚無位....

nicolemummy 發表於 17-8-11 13:40

沙田區校網小學生實在太幸福了.

培基DSE 係你哋眼中係B2A, 培基DSE成績係北區應該好過B1C英津陳融, 緊緊追住東記李嘉誠呢!

小時了了 發表於 17-8-11 15:25

培基DSE 係你哋眼中係B2A, 培基DSE成績係北區應該好過B1C英津陳融, 緊緊 ...

沙田一個區已經有5間直資,還有13間英中加1間體藝。可惜英中無得叩門。

培基DSE 係你哋眼中係B2A, 培基DSE成績係北區應該好過B1C英津陳融, 緊緊 ...
其實沙田係B1位相對充裕。我哋九龍城, B1有唔同程度, 連B2/B3都有較好選擇添。大埔同北區差唔多, 係好在位充裕, 但有D英中成績其實同九龍城B2A唔差好遠, 仲要B2學位好缺, 所以做唔到B1就好麻煩。就係因為咁, 所以我當年選擇跨區返學, 因為我唔肯定自己小朋友係咪一定係B1, 所以只可以盡人事, 搵最好既校網俾佢。
有其他家長話, 「點會一早就覺得自己小朋友做唔到B1架」。其實, 學校入面總有B1, B2, B3, 做唔到B1都無乜出奇, 所以我要熟書。好多家長, 真係升小揀學校時, 都唔知升中既玩法, 所以揀小學或揀校網時, 會唔去了解校網既中學分布同小學既升中情況。始終知己知彼, 百戰百勝。

nicolemummy 發表於 17-8-11 15:52
沙田一個區已經有5間直資,還有13間英中加1間體藝。可惜英中無得叩門。
...
可惜並沒有一線既直資, 對於想入一線直資既小朋友, 就要行遠D了。但對於B2小朋友, 真是一個好好既選擇, 考入咗, 就唔駛等大抽奬了。

nicolemummy 發表於 17-8-11 13:40

陳震廈B2A中中......

呢間中學過去3年校務報告都只係夠膽講 "XX科合格率在上升中", 竟然有人當佢B2A??

又嚟平行時空?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但我朋友做沙田區中學老師既,她話培基DSE今年考得唔好,大約band 2B水平。因我唔識睇,你有冇留意它今年DSE成績呢?我認識一個朋友囝囝band 2成績一樣叩門入到培基。

"沙田區"中學Banding十分""鮮明"",好好揀嘅升中校網呢!!

yaumuimui 發表於 17-8-11 16:10
但我朋友做沙田區中學老師既,她話培基DSE今年考得唔好,大約band 2B水平。因我唔識睇,你有冇留意它今年D ...

培基既DSE成績的確今年係差咗, 不過你果位做老師既朋友, 似乎根本唔瞭解現今中學既水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-11 16:13
培基既DSE成績的確今年係差咗, 不過你果位做老師既朋友, 似乎根本唔瞭解現今中學既水平 ...

我都一樣唔太了解可以指教下解釋一下嗎?謝謝你!

little_yolky 發表於 17-8-11 16:02
可惜並沒有一線既直資, 對於想入一線直資既小朋友, 就要行遠D了。但對於B2小朋友, 真是一個好好既選擇, 考 ...
其實沙田區有一個大問題, 係一間出色既B2A官津中學都可能無...... 當然, 如果鄭榮之, 林漢光, 聖母無玷聖心成績再下跌, 大家會多三間B2A中學揀

yaumuimui 發表於 17-8-11 16:10
但我朋友做沙田區中學老師既,她話培基DSE今年考得唔好,大約band 2B水平。因我唔識睇,你有冇留意它今年DSE成績呢?我認識一個朋友囝囝band 2成績一樣叩門入到培基。

我記得培基 DSE (33222)
舊年2016年印象中6X%
今年2017年           57% http://www.spkc.edu.hk/home/index.php?subsection=news&file=news_detail&school_news_id=983&mid=123

舊年培基有6X%拋離咗少少長沙灣崇真5X%

今年培基確實倒退咗少少又去返5X%. 咁咪同長沙灣崇真又再差唔多?

仲之培基及長沙灣崇真係其他校網口碑係B2, 真係好過北區B1C津校

hkpapa852 發表於 17-8-11 16:16
其實沙田區有一個大問題, 係一間出色既B2A官津中學都可能無...... 當然, 如果鄭榮之, 林漢光, 聖母無玷聖心 ...
咁你認為九龍城區呢? B2A女仔有培道, 進取可搏九真, 男仔可揀陳喇, 仲有無邊間B2A官津?

小時了了 發表於 17-8-11 16:35
今年2017年           57% http://www.spkc.edu.hk/home/ind ...
培基呢個3322率, 真係只可以叫B2A而已。我間聯繫除咗第一年DSE得59.X%, 之後一直都係穩守6X%, 大家都認為佢係B2, 毫無爭議。

little_yolky 發表於 17-8-11 16:39
培基呢個3322率, 真係只可以叫B2A而已。我間聯繫除咗第一年DSE得59.X%, 之後一直都係穩守6X%, 大家都認為佢係B2, 毫無爭議

所以呢, 真係讀外區B2中學, 好過讀北區B1C英津. 北區B1C英中都唔知有無6X%?

小時了了 發表於 17-8-11 16:46
所以呢, 真係讀外區B2中學, 好過讀北區B1C英津
係架, 係跨區時辛苦D, 但留北區, 狂谷都係辛苦。我有個朋友仔, 已經係入到惠州小學, 都叫一線啦, 但數學差, 小四係咁谷數學想小五入精英班, 我知佢其他科都補, 成日補習補到喊, 最後可能辛苦過頭, 弄巧反拙, 小四下學期成績仲好似食咗瀉藥咁狂瀉, 科數仲要唔合格。暑假移咗民去加拿大了, 依家返學好開心。

小時了了    發表於 17-8-11 16:53

今年2017年           57% http://www.spkc.edu.hk/home/ind ...

明白,謝謝你解釋。

崇真如何呢, 要問吓相關家長了.
又睇吓培道同培基既比較:

業年度

中學名稱

3322率

人均4+數/平均4+率

主科4+率

主科2+率

主科4+率平均

主科2+率平均

2012-2013

培基書院

54.5% (33222)

?/41.9%

?/45.5%/51.7%/39.3%

/ (95.5%)

2012-2013

培道中學

28.7%/42%/?/64.1%

97.8%/97.8%/96.1%/99.4%

97.78%

2013-2014

培基書院

65.4% (33222)

?/46.4%

37.8%/54.2%/54.8%/37.4%

91.7%/100%/97.4%/97.4%

46.05%

96.63%

2013-2014

培道中學

99.4%/100%/97%/100%

99.10%

2014-2015

培基書院

62% (33222)

?/46.1%

27%/52.6%/51.1%/38.7%

92.7%/100%/99.3%/94.2%

42.35%

96.55%

2014-2015

培道中學

64.46% (33222)

~43%/~16%/~37%/50%

~98%/100%/~96%/100%

36.50%

98.50%

2015-2016

培基書院

69.70%

?/47%

32.4%/49%/53.8%/??

98.6%/100%/97.2%/99.3%

98.78%

2015-2016

培道中學

* 80.3% (33222)

~55%/~33%/~45%/~53%

~99%/100%/98%/98.7%

46.50%

98.93%

2016-2017

培基書院

57.1% (33222)

?/37%

97.4%/100%/95.5%/96.8%

97.43%

2016-2017

培道中學

33222率, 培道好似都高過培基喎? 不過留意主科4+成績, 你會見到分別

little_yolky 發表於 17-8-11 16:37
咁你認為九龍城區呢? B2A女仔有培道, 進取可搏九真, 男仔可揀陳喇, 仲有無邊間B2A官津?  ...
其實都係得呢3間, 另外比較接接既, 算係何官了
‹ 上一主題|下一主題