用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教沙田band2頭學生選校
樓主: SzeTse
go

請教沙田band2頭學生選校  

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-23 13:14
胡中肯定非 b1啦,但陳得 46個位就唔係太明?係資料表寫 46?如果係唯有睇彩數。 ...
係呀,老師派果本沙田NT7網資料表係咁寫,得咁少位可以大抽獎
胡中係中中,但老師話B1喎,有時都唔知信唔信佢好

kittypo 發表於 17-4-23 15:36
係呀,老師派果本沙田NT7網資料表係咁寫,得咁少位可以大抽獎
胡中係中中,但老師話B1喎,有時都唔知信唔信佢好 ...

是否保良局小學提供的?

不是,應該是政府教育局發放出來的,佢尾頁有印住

kittypo 發表於 17-4-23 15:52
不是,應該是政府教育局發放出來的,佢尾頁有印住

我想説的是如何你來自保良局小學,他們可能欺瞞家長指胡忠是Band 1, 希望谷起同系學校。如果不是,就是老師資料不對了

哦~我們不是保記小學,所以有時也怕老師的信訊有所出入
所以我要來EK請教下各位,在這真係好多謝你們的分亨

kittypo 發表於 17-4-23 16:32
哦~我們不是保記小學,所以有時也怕老師的信訊有所出入
所以我要來EK請教下各位,在這真係好多謝你們的分亨:f ...
保記小學的確好落力推介胡,有家長仲話老師不斷講成績升好多,但因有家長小朋友讀緊胡,所以知道根本冇升反而跌左先係真。

胡中 2012 DSE:
'同學成績符合本地四年制學士學位課程的基本入學要求高達 47.9%'

所以 ~Band 2 中 or above

洋蔥頭媽咪  仲要之後沒再公佈成績,有幾大進步自己想像下啦  發表於 17-4-24 08:10

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-23 17:54
保記小學的確好落力推介胡,有家長仲話老師不斷講成績升好多,但因有家長小朋友讀緊胡,所以知道根本冇升反 ...
胡忠係咪仲有一班英文班?

洋蔥頭媽咪  印象中係,唔知明年有冇變  發表於 17-4-24 12:12
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

請問基督是否Ok?老師話基督學校裏面有好多有問題的學生

kittypo 發表於 17-4-22 15:54
但陳派位得46個,而基督多d位有72個
陳震夏是龍校 (大圍張煊昌), 當年有同學家長因為一條龍選張煊昌. (現在已脫龍).
所以應該有張煊昌B3生直升.

回覆 ah_wa 的帖子

張煊昌直升陳震夏依然是一條龍。因我仔女讀張煊昌。今年女兒要升中了,依然有得簡直升上去的。

回覆 ice99 的帖子

我住左喺基督書院旁邊7年。我房窗對住該學校。平時出入。唔見有學生喧嘩嘈吵同做不檢點行為。出入見都好正經。學生喜歡留校打波。這意見純粹眼見

回覆 BLouie 的帖子

暫時胡中依然是band2 a-b。始終係中中,唔會係band1 的。該位老師資料唔可靠了。 同埋我囡老師都話係band2中學

回覆 Fayme 的帖子

我仔讀陳震夏精英班。除中文科普教外。其他都係英文教。但好多功課,唔知係咪因為精英班問題谷d。教科程度都算ok. 課外活動都多選擇,老師落力提升學生運動項,我仔參加運動活動多,所以這點較留意倒。而一班有幾位班主任的,上堂小組形式。每次我去學校。見師兄姐都好樂於幫人。整體上, ok啦。未至於十分滿意,但又冇反感既。而基督書院,我住喺旁邊7年, 你碌去後面我回應既post,我提供左少量資料。你可參巧下

回覆 happyyu 的帖子

多謝分享

回覆 happyyu 的帖子

個班主任見我填基督,著重同我講話佢既舊同學同佢講話有好多有問題,比如智障的特殊學生就讀,搞到我無填另外仲話胡中系B1

happyyu 發表於 17-4-25 00:19
回覆 ah_wa 的帖子

張煊昌直升陳震夏依然是一條龍。因我仔女讀張煊昌。今年女兒要升中了,依然有得簡直升上 ...
讀小一時是一條龍, 就保證升中時可直升. 所以當年有同學家長因為一條龍選張煊昌 (今年升中可直升).
我所知今年小一已脫龍 (好似是轉聯繫, 但我唔知幾時開始脫龍), 他們升中已不保證可直升.

ah_wa 發表於 17-4-25 12:38
讀小一時是一條龍, 就保證升中時可直升. 所以當年有同學家長因為一條龍選張煊昌 (今年升中可直升).
我所知 ...
不少學校近年都想辦法脫龍、脫離直屬,原因就是不想收太多小學成績較差嘅學生,以致拖累中學整體成績,聖心/沙官/鄭榮之 或多或少都因此原因降 band, 不過鄭榮之好快就回復自由身,相信有望收到更多b1生而升番 level 。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-26 08:38
不少學校近年都想辦法脫龍、脫離直屬,原因就是不想收太多小學成績較差嘅學生,以致拖累中學整體成績,聖心/沙官/鄭榮之 或多或少都因此原因降 band, 不過鄭榮之好快就回復自由身,相信有望收到更多b1生而升番 level 。.

鄭榮之今年已回復自由身 (非保留位:72 / 聯繫位:0).

洋蔥頭媽咪    發表於 17-4-26 12:08

回覆 ice99 的帖子

可唔可以問下你小朋友讀邊間小學呀?

我兩個囡都讀保記,由舊年家姐升中老師已經不斷推銷胡忠
囡話學校解釋胡忠係因為當年教局微調後先變左中中,但仲係band 1學校
但家姐係Band 1 生當然冇考慮揀胡忠啦 (即使家住馬鞍山都寧願出沙田讀)

今年輪到細囡升中,佢係band 2頭,早兩個星期家長日,老師又繼續hard sell胡忠
我同老師講我自己都係胡忠舊生,都好清楚呢幾年胡忠的走向同老師質素,我講明唔會揀

利伸︰細囡自行聖若瑟、陳震夏,乙1 馬祟, 2 陳震夏, 3 聖若瑟

洋蔥頭媽咪    發表於 17-4-26 12:11