用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band2生點填好
go

九龍城band2生點填好

如果係九龍城band 2生,乙一填丘中會唔會有機會,乙二填陳喇,如派唔到丘中重有無機會派到陳喇,定係穩陣d乙二填何官止蝕。

Isaac_Ma 發表於 17-4-12 16:51
如果係九龍城band 2生,乙一填丘中會唔會有機會,乙二填陳喇,如派唔到丘中重有無機會派到陳喇,定係穩陣d ...
B2生, 乙二填何官都唔一定可以止蝕。

Eat_Sleep_Play  你我睇法相同  發表於 17-4-12 17:43

Isaac_Ma 發表於 17-4-12 16:51
如果係九龍城band 2生,乙一填丘中會唔會有機會,乙二填陳喇,如派唔到丘中重有無機會派到陳喇,定係穩陣d ...
如果係band 2生,乙二何官不是止蝕,係有機會派唔到,九龍城有幾間學校是band 2生首選包括九真、培道及何官,band 2男仔好多填何官第一,有機會第二派唔到,不是穩陣之選

little_yolky  B2男乙一好多時填陳喇。  發表於 17-4-12 17:57

little_yolky  B2男乙一好多時填陳喇。

除非好想讀男校,如果唔係比我情願㨂何官,寧買當頭起吖嘛

little_yolky  有好多家長對英中係有迷思的。  發表於 17-4-18 13:31

回覆樓主:

九龍城band 1位多過band 1生,所以想放間band 1博吓有無機會。
如果乙二放陳喇,係咪機會好微。

今年多左兩間學校調到九龍城,再講出生率已開始回升,所以請三思

請問邊兩間?

Christyleungcm  呢兩間學校本屬黃大仙,而家搬左去啟德發展區,小學校網而家屬於34網  發表於 17-4-14 15:06
Christyleungcm  保良局何壽南小學同聖公會聖十架小學
今年呢兩間學校畢業同學可選黃大仙或九龍城區
相信正路都會選九龍城區   發表於 17-4-14 15:04

如果band2男,先揀1-何官,2-CSK, 3-胡/五旬;能否乙二止鉵,但又怕何官唔夠人爭得50個位,但似乎何好過CKS, 請指教!

回覆樓主:

陳喇係英中,banding不是比何官高一點嗎?照理應比何官受歡迎,不是嗎?

想試男女校多D

Isaac_Ma 發表於 17-4-18 12:05
陳喇係英中,banding不是比何官高一點嗎?照理應比何官受歡迎,不是嗎?
除咗是否英中, 仲要看看學校既DSE成績。何官同陳喇其實好接近。Once upon a time, 陳喇主力收區內B1生(唔係就做唔到英中了), 但現今落得如斯田地, 所以JM有咁既回饋。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

Eat_Sleep_Play  Once upon a time  發表於 17-4-19 00:04