用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 請教, 小朋友上playgroup 被其他小朋友打, 應怎處理? ...
go

請教, 小朋友上playgroup 被其他小朋友打, 應怎處理? [複製鏈接]

小朋友歲半, 剛上playgroup就遇上一個慣性推撞其他人的小朋友, 我應該點處理?
該小朋友是無原因地行過就一把打我小朋友面, 我有即是向老師投訴, 但老師說暫時未聯絡到小朋友父母, 所以未有回我。
   0    0    0    0

很同情你的遭遇,但咁細個小朋友,加上慣性推撞其他人的小朋友可能有ADHD之類... ...老師可能怕擔心另一家長嬲又唔敢通知果位打人小孩的家長(私人機構更加唔敢講)。不如你STOP唔好返。因為「無計」,除非學校承諾會睇實果位小朋友或會同佢家長傾O下個問題。

我小朋友都試過interview完,學校送鴨仔, 有個小朋友以為我小孩拿左佢隻鴨走來搶仲打到到佢耳仔, 佢全家(父母祖父母)居然無人同我地say sorry就走左....我小朋友好唔開心... ...

我只能按住心中的火(費事當街鬧佢啦),(同時教小朋友:「佢唔小心gel,可能佢父母未教佢say sorry,我地大方d原諒佢地啦...

有時d家長真係好差、好無家教。 其實佢地咁唔識教小朋友,大個咪家長自己受返。

因為上playgroup 要大人一齊上, 所以當時都在場親眼睇到, 我仔仔比個位小朋友打時亦有其他家長睇到。 當時個位小朋友既家長(唔係父母, 係工人姐姐同一位老人家)只係向小朋友say no, 同樣冇同我講對唔住之類。
我唔想標籤個位小朋友係咪有問題, 不過佢係一堂時間裡面(個半鐘)打左我仔仔3次, 其中一次好大力打面, 所以我落堂後就同左老師投訴, 老師話會report比校長同搵個位小朋友父母傾下再覆我。
Playgroup 雖然係可以上可以唔上, 但我報呢個playgroup 係幼稚園搞, 我想小朋友可以熟習下環境及同其他小朋友相處, 比佢可以K1 interview 時唔會甘怕醜, 所以唔想因爲甘而唔讀。

未打完
所以諗緊除左唔讀仲有咩方法?
我好心痛我個仔無啦啦比人兜巴星, 搞到我個仔沉日好唔開心, 訓覺都突然扎醒狂喊

我諗自己留意住坐開D離開哥位小朋友遠D...如果哥個小朋友或者再打另外D小朋友, 或者同其他媽咪向學校投訴話會退PLAYGROUP 或者學校會肯正面去處理衣件事...

moledy 發表於 17-4-13 13:54
我諗自己留意住坐開D離開哥位小朋友遠D...如果哥個小朋友或者再打另外D小朋友, 或者同其他媽咪向學校投訴話 ...

其實已經唔係一齊坐, 個小朋友係行過/經過時郁有。而家都已經同學校講左, 老師未覆我會點處理, 暫時唯有睇下之後會唔會再有同類事件出現
‹ 上一主題|下一主題