用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2017~2018 TTCA 基督教祟真中學 ~~~ 中學交流區 ...
樓主: Mayyuen18
go

2017~2018 TTCA 基督教祟真中學 ~~~ 中學交流區  

回覆 hugub 的帖子

hugub, 家長日有無資訊同大家分享一下呀!

想問問, 小女今年升中, 祟真係唔係每年有多過一次收生面試架? 通常係邊幾個月呀?  

大家好,小女都會報此校,面試難攪嗎?謝謝

想問問, 剛上網睇到可以開始交表, 25/11截止, 2/12面試, 但我女間小學要9/12至派呈二成績表, 咁我只可以比小五成績表, 有冇問題架?

妹妹頭 發表於 17-10-9 16:19

想問問, 剛上網睇到可以開始交表, 25/11截止, 2/12面試, 但我女間小學要9/12至派呈二成 ...
可以先比p.5

妹妹頭    發表於 17-10-10 09:23

請問第一輪同第二輪的學額係咪一樣架?

回覆 chanwendy 的帖子

好似第一輪係多d架

妹妹頭 發表於 17-10-10 09:24

好似第一輪係多d架
我記得上年好似第一輪12月尾1月頭就收OFFER. 如果好彩考到註冊咗交咗小六証, 係咪連自行都報唔到架喇?

好似1月至出offer

大家好,想請教高中選科問題
係咪8人才開班?
藝術發展、視覺藝術 近這幾年能成功開班嗎?
女兒熱愛視藝,希望能找一間高中有視藝選修的中學

我都想問高中選科彈性大嗎, 我見有啲學校某啲科目列入同一組合, 只能選其中一科, 咁就有點局限.

聼講1c 班化学測驗比其他班早,漏答案和題目俾其他班学生,有其他班最高分可以拿28/29(30分滿分)好不掂喎!

其實大家家長知吾知係咪真㗎?

學校安排測默的時間必有深究

就算係事實, 應是個別事件

相信現今的細路好醒目, 漏答案和題目比人, 使自己的成績比下去, 這不合邏輯和蠢的做法吧!  況且, 這世界從來無不勞而獲. 下星期的UT ,不久張來的期考,見真功夫, 別太緊張, 小quiz 吧!

那位同學能獲得優秀成績, 應該是下了苦功+上堂留心的結果!

joe0307 發表於 17-10-14 09:57
大家好,想請教高中選科問題
係咪8人才開班?
藝術發展、視覺藝術 近這幾年能成功開班嗎?
Visual Arts(HKDSE)(VAD-B2-VA-BLK-2)
呢科年年有開班... 今年F.4 , F.5 , F.6都有

回覆 CheungAA 的帖子

吾了解係唔係個別事件,咁都可大可小嘅,所以先來問下其他中一家長。

我仔今日全班放學留校做數學,係咪得我地班?仔仔遲番,學校冇通知我! 手提收咗仔冇得打俾我,中學係咪習慣吾駛知會家長.
仲想知家長受邀請與校方高層食早餐! 完咗家長大家whatsaap交流我地班班都有家長都話中文中史英文通識都深到不得了,都吾係中一水平,教得又吾通,淨係叫人死背死記! 大人都背吾掂! 何況同學?

小朋友都有好大壓力,嚴重打擊同學自信,校方好似仲話同學好enjoy上中史堂! 吾否認有同學會enjoy; 唉! 咁叫家長來嘅目的係了解溝通,大家家長同學已經真誠地分享咗意見啦,真係班班家長都反映;學校回應仲話同學enjoy。

想請教中二家長尼d情況你地係咪好習慣?定係今年係咁㗎?

回覆 letitgogo 的帖子

我地班都有被邀請跟學校早餐會議,
完左之後大家都覺得學校有咁嘅安排幾好,
她們亦都真誠地聽家長意見, 我見有紀錄低.

我諗剛剛開學, 學校同學生都要磨合一下, 對同學黎講升上中一好多科目都係新接觸, 可能會感到吃力, 而且通識用英文教都唔易應付.  唯有要加加陪努力.
不過我又覺得有D 詞語一定要死背死記先得.  

黎緊UT見真章, 學到幾多領悟幾多相信會反映到, 希望UT之後教學會有所調整.

回覆 letitgogo 的帖子

首先, 有安學生用校務處打電話通家人留校, 或者你問下仔仔點解佢無打比你.

其次,用的書,有其中學(中一)用緊.通識一般中文教, 學校選用英文教通識.要理解課文內容和詞, 當然要下點苦功. 中史科,書本內每章節也寫得清楚每件歷的始. 大量資料需要消化,大家努力吧!

我識幾個家長都冇收到。
家長意見可以吾一樣! 大家教仔冇話邊d先叫努力不努力,邊d係吾努力
家長、包括你我都係想孩子好
相信學校目標也一樣

樂團都有多位家長有意見,仲打電話反映,因為落差太大!

請問崇真多唔多NET?