用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 協康會雷瑞德夫人中心S位
go

[學校] 協康會雷瑞德夫人中心S位 [複製鏈接]

請問協康會雷瑞徳夫人中心OK嗎?有無小朋友讀緊雷瑞德的家長可以分享一下。在網上沒有多少評論這中心,我幫兒子揀S位學校毫無頭緒,現正苦惱中。
   1    0    0    0

推! 我都想知, 有無家長可以分享. 謝謝!

推! 我都想知, 有無家長可以分享. 謝謝! 因為我仔派左呢間

cheukyin223 發表於 17-4-12 13:14
請問協康會雷瑞徳夫人中心OK嗎?有無小朋友讀緊雷瑞德的家長可以分享一下。在網上沒有多少評論這中心,我幫 ...

小兒曾經就讀雷瑞德1年,感覺導師、治療師、社工每一位都非常有愛心和專業,小兒亦在雷照顧下進步很多,中心也顧及學童家長須要,經常舉辦家長親子活動,讓家長可以一同減壓以及增進親子關係

babecat1 發表於 17-4-14 09:19
小兒曾經就讀雷瑞德1年,感覺導師、治療師、社工每一位都非常有愛心和專業,小兒亦在雷照顧下進步很多,中 ...
請問之後小朋友係畢業升小還是轉出主流?我想問插班難嗎?還是出I位?

我的小朋友黎緊8月入讀, 佢情況感覺係有點擇界, 如果小朋友繼續留S位當然唔駛煩,但如果可以轉出主流, 我想搵下方向, 謝謝你解答

vivilala1025 發表於 17-6-19 12:20
請問之後小朋友係畢業升小還是轉出主流?我想問插班難嗎?還是出I位?

我的小朋友黎緊8月入讀, 佢情況感覺 ...

小兒讀了一年雷瑞德後,轉回主流K3另加E位訓練,即是一年K1、一年K2、一年雷瑞德再加一年K3共4年,由雷瑞德轉回主流期間,雷不斷提供意見和協助,當然父母也要將就一下(例如讀下午班)

回覆 babecat1 的帖子

明白, 謝謝分享。可以再分享一下如何選擇I 或 E位嗎?

cheukyin223 發表於 17-4-12 13:14
請問協康會雷瑞徳夫人中心OK嗎?有無小朋友讀緊雷瑞德的家長可以分享一下。在網上沒有多少評論這中心,我幫 ...

我仔仔已經讀咗2年,第一年會比多資源去照顧小朋友。但踏入第二年,比較失望。因為老師注意只會放係新生和家長。

Useless 發表於 17-6-22 19:55
我仔仔已經讀咗2年,第一年會比多資源去照顧小朋友。但踏入第二年,比較失望。因為老師注意只會放係新生和 ...

都係,第二年很少個別治療師堂。所以選擇出主流讀K3了。

回覆樓主

呢間3T流失率好高,試過有成個學期冇咗個PT. (肢體小朋友除外)
老師和姐姐都有愛心,但最高管理層就.....
可能山高皇帝遠啩

齊齊加油 發表於 17-6-30 19:49
呢間3T流失率好高,試過有成個學期冇咗個PT. (肢體小朋友除外)
老師和姐姐都有愛心,但最高管理層就.....: ...

我剛剛收到信呢間,阿仔9月本來讀出面幼稚園K1,有到校服務,加上有另加ST,現在都唔知點算!

3T成日都唔做 搞到d仔無服務

hklau 發表於 17-8-13 00:09
3T成日都唔做 搞到d仔無服務

可唔可以講多D?3丅係1對1?

limlimhimhim 發表於 17-8-13 23:52
可唔可以講多D?3丅係1對1?

St 一對一 30mins 可以陪上
Ot 開小組,要家長一齊上,四人一同30mins
Pt 之前大半年冇了,完全唔記得個點上法

回覆 齊齊加油 的帖子

無左都得? 佢機構大把PT都唔可以調配? 講真s位重點係有3T先真正幫到小朋友.
OT新加入, 感覺缺乏經驗.  希望有熱誠搭夠.

回覆 TNS102 的帖子

我小朋友都剛入左另一間協康讀S位,個OT都係好細個,好學生feel,聽講舊年先入黎。。。我都冇啲擔心

我UPDATE 一下, 我仔今年剛入左, 3T分配如下:
每星期個別: ST(30MIN)
每星期小組: PT& OT & ST (各30-40MIN)

今星期完成左面見, 今年OT係新的, 舊的調左去另一中心。見完感覺都OK

請問返左2個月覺得小朋友習慣嗎?
除左3T之外, 課程如何?

熊大與兔兔 發表於 17-11-24 14:49
請問返左2個月覺得小朋友習慣嗎?
除左3T之外, 課程如何?

請問今年入讀的媽媽可以分享一下入讀後情況嗎?仔仔9/16開始排,好大機會18年9月會有位。謝謝

小朋友習慣呀!進步得好快!S位資源好充足, 老師們亦好有耐心、計劃同經驗 訂制學習計劃比小朋友。
由9月開始入讀, 10月正式開展計劃, 到目前我小朋友既自信心以及各方面都進步左好多。
‹ 上一主題|下一主題