用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港最強五區
樓主: Sinman68
go

全港最強五區 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-14 13:53
還有,我沒有實質証據,你不要信!
其實學校會知道上年有多少個呢類學生,但學校根本無法確定今年邊D人會係呢類學生。
不過咁樣同學生講,俾話佢知係邊緣人或者V2學生,學校可以煩少D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以想知道自己跨區能否upgrade最安全係睇睇自己小學過往業績係屬於強校定弱校,好過比較強區定弱區。如hkpapa852所說你睇九龍城孖寶每年有成40%派神校,80-90%派band one, 就係强校典範。
至於強區(band one學额較充裕)其實去schooland search下,就發現band one 學校都幾平均(當然再度B1ABC就閣下自己睇睇),反而弱區就只有幾區(如果第時搬屋可以避下)。
當然升中派位真係好多學問,真係要多謝EK高手khmama, hkpapa852, yanamami, 王家爸爸……指點指點

hkpapa852  我講係41網孖寶: X山 同 XX堂, 唔係APS同KTS  發表於 17-4-14 19:51

謝謝大家的意見
我仔就是「全港b1,本區B2頭」

回覆樓主:

其實,問下邊區入 band 1 學校最易比夠實際啲 ^_^

這問題不會有標準答案,

我見有些地區男仔升band 1的數據不是最高, 但該區有一兩間全港知名度較高的名校, 一樣吸引唔少人搬過來.  

相反, 有些地區band 1率表面上好高, 但你較少聽到人專登搬過去博抽獎.  

IloveJJ 發表於 17-4-14 15:56
咁我就唔知學校點推斷出嚟。之前都有個case,個樓主係話老師咁同佢講。
我就會盡量避免個仔跌落呢個位啦! ...

若想評估吓學校學術於全港水平,我估參考吓強直資中學收生資料會有D啟示,若佢地肯每年收某小學2位學生起,某小學水平就應有一定認受性,純用體藝因素除外。

‹ 上一主題|下一主題