用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港最強五區
樓主: Sinman68
go

全港最強五區 [複製鏈接]

afternoontea372 發表於 17-4-13 17:51
我都係人父母,我都緊張自己子女選校,如果我批評就係高登,咁閣下又唔係响度高登?又話者建議版主定一些詞 ...
樓主問的是地區,不是個別學校。如果用當區Band 1學校數目來甄別的話,其實十分客觀,不算沒有公信力

這個全港排名我真的問過老師。他說普遍來説 港島區 > 九龍 > 新界 , 其中 中西區~灣仔區 > 東區。

其實作用是: 例如你在沙田本區是band 1, 心雄雄想甲部揀 KC/QC, 可能打錯算盤,以全港 Band 2 身份去揀。
即使沙田本區是band 1跨區去港島區用乙部揀 KC/QC, 也有機跌去 Band  2。

所以也未必全部沒用。

SingMom  評論中肯  發表於 17-4-14 12:30

如果想睇各區band one生同band one 學校數據,不如睇下置頂khmama做嘅2016升中數據參考下

回覆 晴晴小B 的帖子

我所指最強是競爭比率,即band 1生 vs band 1學額,所以D較成熟區分如沙田,屯門競爭無咁大!

2jkidsfather 發表於 17-4-13 19:38
這個全港排名我真的問過老師。他說普遍來説 港島區 > 九龍 > 新界 , 其中 中西區~灣仔區 > 東區。

其實作 ...

九龍城區 不是强區嗎?

jonleelee 發表於 17-4-13 22:06
回覆 晴晴小B 的帖子

我所指最強是競爭比率,即band 1生 vs band 1學額,所以D較成熟區分如沙田,屯門競爭 ...

我明你指的是該區小六畢業生相對區內英中學額的競爭程度,但這並不代表該區整體學生水平優劣

回覆 晴晴小B 的帖子

我所指最強是競爭比率,即band 1生 vs band 1學額,所以D較成熟區分如沙田,屯門競爭 ...

強區應該係指該區普遍學生程度較高,而每區分的B1、B2、B3其實就係將個區學生順序由最叻排到最差,頭1/3叫B1,之後1/3叫B2,最後1/3叫B3。
而因為有啲區啲學生太勁(也許因為有太多名校,吸引到其他區啲勁人跨區報讀),本來成績不錯既學生因排唔到係頭1/3而變成B2學生,但其實佢哋如果係其他無咁勁既區域內,或全港計(即統一既甲部)本應係B1生。
呢啲強區既B2A學生,如果轉區去啲弱區,好大機會會變返做B1生。
弱區情況剛好相反,因本區啲人太差,令到本來B2學生變成B1,如果一轉去他區,即變回B2。

回覆 晴晴小B 的帖子

強區內有弱學校,弱區內有強學校。一般多傳統名校集中既區會強啲,例如九龍城同灣仔。

樓主要問既話最好A校 VS B校。

lovebb2 發表於 17-4-13 22:24
九龍城區 不是强區嗎?
九龍城區當然是强區,區内多Band 1 生。
我想說出的是 在中西區灣仔區,你是Band 1, 全港你也非常大機會是 Band 1。
在東區(或屯門)是 Band 1,全港只是Band 2。

回覆 晴晴小B 的帖子

如果屯門啲B1C學生轉出市區,好大機會會跌Band

2jkidsfather 發表於 17-4-13 23:23
九龍城區當然是强區,區内多Band 1 生。
我想說出的是 在中西區灣仔區,你是Band 1, 全港你也非常大機會是 ...

灣仔區既B1,肯定係高於全港水平,但問題係,灣仔升中資訊估算出來既B1生,未必一定係B1生呢~

mcl203 發表於 17-4-13 23:52
灣仔區既B1,肯定係高於全港水平,但問題係,灣仔升中資訊估算出來既B1生,未必一定係B1生呢~
...

因為學校啲往績包含唔少B2生因本區英中學位太多而抽到英中

2jkidsfather 發表於 17-4-13 19:38

其實作 ...
似乎貴校既老師對升中都係一知半解

關於轉網升/跌Band, 甚麼強弱校網, 其實一直都只係以訛傳訛, 大家不求甚解.

我又再去解釋番一次:

以前升中版資深會員khmama整咗份18區英中學額比例統計出嚟, 原意係要大家睇吓邊區英中學額較充足. 但久而久之加上人云亦云, 呢D資料變咗"中/小學強弱網", 英中學額充足既就被視為係強網, 反之為弱網. 然後再衍生話強網轉弱網會升band, 弱網轉強網會跌band呢種講法. 但實際上, 根本唔可以憑呢D基本資料知道.

轉網會否升/跌Banding, 我認為係取決於小學本身既學術能力多D. 如果小學本身學術能力高, 過往學生既學術表現自然有番咁上下, 咁佢地Pre-S1既表現理論上都會好D, 小學過往升B1中學既比例亦會高D. 該小學擁有全港性B1學生比例亦會高D.

學生轉網後, 估計會將佢既全港性次第同新校網學生再排過, 咁樣嚟決定是屬於那一個band/組別. 如果你個小朋友本身間學校學術能力唔係below average, 加上唔係Banding邊緣人, 再加上係新校網大多數學校水平亦只和你小朋友間小學相若或差一點, 轉網會跌Banding既機會應該極低.

點先知學校學術能力係唔係below average? 可以睇下校務報告, 有冇講過去學生TSA既表現, 同埋用過去學校既升中派位表現嚟評估.

再唔係, 用簡單一點既常理去諗, 深水埗係大家所謂既弱區, 咁理論上用強弱網既概念, 深水埗區SFA既B1學生, 轉去強網九龍城區應該死得, 做硬B2學生. 反之, 九龍城41網孖寶既學生, 轉去深水埗區係咪可以即刻變B1學生呢?

不求甚解去搵甚麼強弱區, 其實好戇居!

cubixluk    發表於 17-4-18 13:21
limehouse    發表於 17-4-14 14:10
Ktfk  明白哂....  發表於 17-4-14 11:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jigsaw 發表於 17-4-13 16:35
又唔使—句就話人無聊咁高登,上得EK都係父母緊張兒女。宜家香港為口奔馳,唔係個個咁得閑追thread, 有時心 ...
同意你看法!

IloveJJ 發表於 17-4-13 23:42
我仔學校就有本區B2,全港B1生。
是不是教育局局長跟你講你仔學校區B2生就是全港B1生?你有無實質理據?

hkpapa852 發表於 17-4-14 10:57
似乎貴校既老師對升中都係一知半解

關於轉網升/跌Band, 甚麼強弱校網, 其實一直都只係以訛傳訛, 大家不求 ...

補充小小資料,以SFA學生為例,如果有個小朋友本身係全港計係屬於第二組別(B2)頭頭既學生,因為SFA位於深水埗區,而該區小學整體學術水平較全港平均為低,個同學仔就真係會成為深水埗區既B1

cubixluk  不過SFA 既學術水平, 應該高過晒SSP 既學校  發表於 17-4-18 13:23

‹ 上一主題|下一主題