用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2017富昌協康S位揮手區
go

2017富昌協康S位揮手區

我今日收到信囝囝派左富昌協康,有冇媽咪都派左呢間吖?

love_son 發表於 17-4-11 21:49
我今日收到信囝囝派左富昌協康,有冇媽咪都派左呢間吖?

你幾時開始排?

回覆 kittyeva 的帖子

2015年8月,你呢?

回覆 love_son 的帖子

我仔仔上年入讀了,現讀了大半年,適應得不錯

waniwong 發表於 17-4-21 16:48

我仔仔上年入讀了,現讀了大半年,適應得不錯

你仔仔幾多歲?佢地比一般幼稚園多唔多假?

回覆 waniwong 的帖子

好高興見到你正面既回應吖,因為我淨係知長沙灣中心果間好出名,富昌呢間就唔知實際情況係點,你囝囝入去時幾多歲吖?都係A仔對嗎?學校大約情況係點同埋老師經驗如何?謝謝你

回覆 Shirleychansl 的帖子

我仔現時三歲幾.....我覺得這學校比傳統學校少D假

也是A仔,我仔現時三歳幾,我覺得學校幾好,老師亦有經驗handle此類小朋友,亦會主動聯絡家長講番情況.....總之令我很放心仔仔在此返學🙂你小朋友幾多歳?

都係三歲幾吖,仲有兩個多月四歲,你咁快排到既?富昌有幾多班A仔班同埋點樣分班架?同埋有冇室外運動堂架?而OT,PST及ST有幾多堂架?

waniwong 發表於 17-4-21 22:00

也是A仔,我仔現時三歳幾,我覺得學校幾好,老師亦有經驗handle此類小朋友,亦會主 ...

我仔四歲幾,今年8月入讀,希望趕得到黃金6歲前得到訓練。因為我們現在每月6堂去裕明做訓練,

那我囝囝同你囝囝有機會做同學,我都係黎緊學校開學,但你有裕明堂即是本身有E位offer?

love_son 發表於 17-4-21 23:47

那我囝囝同你囝囝有機會做同學,我都係黎緊學校開學,但你有裕明堂即是本身有E ...

我地冇e位服務,只在全統幼稚園返全日,我地自己帶他去裕明上訓練,初忉利初在尙徳感覺不太好,所以轉去裕明。雖然地方不太方便,但導師暫時ok

請問各位媽媽:如果派到S位之後,仲有冇傷殘津貼?

Shirleychansl 發表於 17-4-22 17:25
請問各位媽媽:如果派到S位之後,仲有冇傷殘津貼?

love_son 發表於 17-4-21 22:34

都係三歲幾吖,仲有兩個多月四歲,你咁快排到既?富昌有幾多班A仔班同埋點樣分班架 ...
我仔一歲幾時開始輪E位,到2歲時再評估話係A仔,轉輪S位。。。。富昌大部分係A仔班,按照小朋友能力分組,5-6人一組,能力相若的同組,我仔較弱 (未有語言、用尿片、需餵食。。。。)

咁你都好叻,識得咁快轉介去CAC先,我囝過左兩歲先排CAC,我囝都未有語言同埋叫會表達去廁所既需求,但就會自己食飯,希望去到富昌可以有個好開始,有更大既進步。

仲有冇其他媽媽收富昌協康既offer吖? ^-^

七月中協康富昌s位果個簡介會因為不在港而參加唔到,有冇媽咪黎緊小朋友會入讀富昌有參加呢個簡介會可以話我知有冇啲咩重要既資訊要留意架?謝謝!