用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃*南的排放位置
go

黃*南的排放位置 [複製鏈接]

請教各位,九龍城區B1女仔,如果把黃*南放在乙部第三,有冇機會?謝謝
   3    0    0    0

cchunman 發表於 17-4-10 17:02
請教各位,九龍城區B1女仔,如果把黃*南放在乙部第三,有冇機會?謝謝
咁你第一第二係乜呀? 佢今年靚靚校舎, 學童又多咗, 多咗人揀喎。

第一迦密,第二民生,第四丘左榮,其實第二都覺得希望唔大

回覆 little_yolky 的帖子

因為新校舍,我都覺放第三,驚冇位。但學校老師話甘填都冇問題哦

回覆樓主:

我地油尖旺區,老師話舊年有個 band 2 頭放第6 定第 8 入左

Chowying 發表於 17-4-10 18:29
我地油尖旺區,老師話舊年有個 band 2 頭放第6 定第 8 入左
你間學校唔錯吧。今年學位減少,學生多左,黃*南又係新校舍,好爭

cchunman 發表於 17-4-10 18:42
你間學校唔錯吧。今年學位減少,學生多左,黃*南又係新校舍,好爭

應該唔關學校事喎,不過佢校舍靚左咁多,今年應該冇咁容易執雞

Chowying 發表於 17-4-10 23:05
應該唔關學校事喎,不過佢校舍靚左咁多,今年應該冇咁容易執雞

但係果次係家長會,校方校長給與的感覺好差,好似hea 做甘

YinKiuLam 發表於 17-4-10 23:12
但係果次係家長會,校方校長給與的感覺好差,好似hea 做甘

我女咁啱病左,冇去到呀

cchunman 發表於 17-4-10 18:06
回覆 little_yolky 的帖子

因為新校舍,我都覺放第三,驚冇位。但學校老師話甘填都冇問題哦 ...
民生咁少位, 放乙二好似好驚咁, 如果鐘意黃笏南, 不如放乙二啦, 多D位丫嘛。

cchunman 發表於 17-4-10 17:02

黃笏南,我估"放"乙1必入,乙2可能有人入到有人失望競爭最大,乙3就要睇今年家長們的意向了,未必一定有剩餘空缺呢!就算有,可能只有幾個而矣!

little_yolky  今年校舎靚仔返,應該多返人揀。  發表於 17-4-12 08:59

little_yolky 發表於 17-4-11 10:00
民生咁少位, 放乙二好似好驚咁, 如果鐘意黃笏南, 不如放乙二啦, 多D位丫嘛。 ...

最想入迦密,次選就係民生了,自己都好擔心甘樣排法,第二,第三都冇機會.但又好想搏下民生睇睇,好凌亂mouth:" />mouth:" />

little_yolky  如果係咁,唯有咁排了。  發表於 17-4-12 08:58

cchunman 發表於 17-4-11 22:59
最想入迦密,次選就係民生了,自己都好擔心甘樣排法,第二,第三都冇機會.但又好想搏下民生睇睇,好凌亂 ...

其實分別不大,跟隨自己想法去排吧!

little_yolky  今年校舎靚仔返,應該多返人揀。  發表於 11 分鐘前

十分認同,原先我認為"黃笏南"可能在""乙1""已經額滿收工添,但這幾個月來,我的WhatsApp訊息傳過不停,七成言論皆是jm們聽完她們的簡介會後的負面印象,紛紛改變初衷把"黃笏南"調到""自2""也,有些甚至放棄不要,起初我都有奇怪,"黃笏南"回歸九龍塘後理應積極要客,但反而比人感覺絕不親民,後來明白校長此舉為的是"""嚇"""退一些(B1b至B1c)和(B1c)學生,留番多些成績更優良的學生進駐,無論係點,"黃笏南"都係不斷""積極""為學校提升進步,這乃是家長孩子們的"""佳訊"""呢!

YmOra 發表於 17-4-12 09:32

十分認同,原先我認為"黃笏南"可能在""乙1""已經額滿收工添,但這幾個月來,我的WhatsApp訊息傳過不停,七成言 ...

無論校舍幾靚都好,「一中」同區內的幾間大熱la學校相比,級數仍然有一定距離。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-4-12 10:18
無論校舍幾靚都好,「一中」同區內的幾間大熱la學校相比,級數仍然有一定距離。

...

認同,"九龍城區"B1a英中才是大多數人杯茶,反而(B1b)或(B1b-B1c)或(B1c)或更多嘅(B1c靠近B2a)嘅學生會搏一搏呢!不境,"黃笏南"係有實力的英中,只是要慢慢再提升家長們的信心係需點兒時間.

奥脫福 發表於 17-4-12 10:18

...
但是你覺得B1C既學生會(或應該)揀B1A學校嗎? 水平有D距離啊, 我都叫阿女唔好揀B1A學校, 盞自己辛苦喎。

任何"""嚇"""退學生方法
都絕對不利於收生
以現在收生方法
只要你果區有4/5學生家長唔填你間學校落表
好快就變咗唔係你去選擇學生
而係教育局踢d咩學生比你
當9/10學生家長唔填你間學校落表
我肯定間學校已經係band 3

YmOra 發表於 17-4-12 09:32
十分認同,原先我認為"黃笏南"可能在""乙1""已經額滿收工添,但這幾個月來,我的WhatsApp訊息傳過不停,七成言 ...

但問題如果係band1a 又會選她嗎?

回覆樓主:

其實都好想知,到抵有幾多人自行報了黃笏南, 只知面試就有三百人。
‹ 上一主題|下一主題