用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗B1A應該點填
樓主: bb豬媽媽
go

元朗B1A應該點填   [複製鏈接]

引用:Quote:tungtung131+發表於+17-4-18+10:59+

原帖由 hkpapa852 於 17-04-22 發表
基元連B1C水平都未達,竟然有人話佢係B1B?
請問基元好些,定盧中好些?

band 1頭學生究竟應該填晒band 1學校才填band 2?
老師要求第三志願要填band 2, 正確嗎?

星期一要交表,求意見,謝謝大家!

sammag 發表於 17-4-22 18:33
請問基元好些,定盧中好些?

band 1頭學生究竟應該填晒band 1學校才填band 2?

我自己填B1,填頭三個,第四個填B2,填左五個B2就隨意填。

引用:Quote:sammag+發表於+17-4-22+18:33+ 請問

原帖由 minglam49 於 17-04-22 發表
我自己填B1,填頭三個,第四個填B2,填左五個B2就隨意填。
咁係咪唔可以在6,7,8,9,10填返band 1頭中尾既學校? 我自己諗,反正第5之後都係隨意填,所以我在6,7,8,9,10 塞返冇填的剩餘band 1學校,塞晒之後先塞band 2尾 band 3 , 但係老師話 咁塞都係浪費左band 1學校,唔應該再擺band 1學校,咁點可以塞晒30間?

sammag 發表於 17-4-22 21:11
咁係咪唔可以在6,7,8,9,10填返band 1頭中尾既學校? 我自己諗,反正第5之後都係隨意填,所以我在6,7,8,9,10 ...

我填到15,16才填b1

引用:Quote:sammag+發表於+17-4-22+21:11+ 咁係

原帖由 minglam49 於 17-04-22 發表
我填到15,16才填b1
之係在15,16先塞返剩餘band 1學校?

sammag 發表於 17-4-22 21:35
之係在15,16先塞返剩餘band 1學校?

我是這樣。過兩天睇下会否打回头。

回覆樓主:

其實band1生填十五間就得啦,我當年好似都係填15間。band3選唔落呀

blee427 發表於 17-4-22 22:10
其實band1生填十五間就得啦,我當年好似都係填15間。band3選唔落呀

打後求其填!

minglam49 發表於 17-4-22 21:43
我是這樣。過兩天睇下会否打回头。

我張form比班主任改晒, 第一間band 1受歡迎學校, 第二間band 1尾, 第三間開始填band 2, 第五間開始填band 3, 咁打後咪要填晒band 3, 跟唔跟好, 明明係band 1學生, band 3學校都要填到咁前, 呢個遊戲真係唔識玩

bb豬媽媽 發表於 17-4-24 18:34
我張form比班主任改晒, 第一間band 1受歡迎學校, 第二間band 1尾, 第三間開始填band 2, 第五間開始填band  ...

第五間就band3....傻的嗎

我仔b2我重唔識填, 老師要求乙一同二填b1, 跟住先填b2, 但好多都揀唔落手, 又唔可以填返b1, 又無理由填b3, 夾住中間真係唔知點好

引用:我仔b2我重唔識填,+老師要求乙一同二填b1,+

原帖由 lovesmyfamily 於 17-04-24 發表
我仔b2我重唔識填, 老師要求乙一同二填b1, 跟住先填b2, 但好多都揀唔落手, 又唔可以填返b1, 又無理由填b3,  ...
元朗區 band 1位都唔夠比晒 bamd 1生,點解你個老師會要求 band 2生揀乙一二都係band 1學校? 要知道派晒band 1 生先會派bamd 2生,咁乙一乙二咪自尋死路?!

sammag 發表於 17-4-24 20:41
元朗區 band 1位都唔夠比晒 bamd 1生,點解你個老師會要求 band 2生揀乙一二都係band 1學校? 要知道派晒ba ...
唔好玩啦, 假期前學校開家長會, 校長話夠位架喎, 重話約有100個位左右淨返添, 你唔好嚇我呀

引用:Quote:sammag+發表於+17-4-24+20:41+元朗區

原帖由 lovesmyfamily 於 17-04-24 發表
唔好玩啦, 假期前學校開家長會, 校長話夠位架喎, 重話約有100個位左右淨返添, 你唔好嚇我呀
...
哩度d 姊妹一直都話元朗區係band 1位少過bamd 1生架,究竟係點架??我都好想知

sammag 發表於 17-4-24 20:51
哩度d 姊妹一直都話元朗區係band 1位少過bamd 1生架,究竟係點架??我都好想知

...
你地話元朗區b1位少過b1生, 有無計埋天水圍既b1校先, 但亞仔學校校長真係話有位剩喎, 我唸佢唔會老點家長吧, 否則到時派位全部學生一齊欖炒就大鑊啦, 校長都係想大部份學生入到頭三志願啫, 佢老點家長無著數架.....

引用:Quote:sammag+發表於+17-4-24+20:51+哩度d+

你地話元朗區b1位少過b1生, 有無計埋天水圍既b1校先, 但亞仔學校校長真係話有位剩喎, 我唸佢唔會老點家長吧 ...
天水圍都係屬於元朗區校網,而且天水圍咪就得信義一間band 1 校。

其他元朗區家長知唔知實情係點?

sammag 發表於 17-4-24 20:58
天水圍都係屬於元朗區校網,而且天水圍咪就得信義一間band 1 校。

其他元朗區家長知唔知實情係點?
其實點定b1定b2呢, 我問老師, 佢又話有d中學係b1/2, 正如我上網睇, 都有網頁話翁祐同天官都係b1, 有d又話b1/2, 甚至有d好肯定話係b2添.....
而家連點表都唔知可以點填, 我怕我以為果間係b2, 但原來係b1既咁就大鑊了.....

引用:Quote:sammag+發表於+17-4-24+20:51+哩度d+

你地話元朗區b1位少過b1生, 有無計埋天水圍既b1校先, 但亞仔學校校長真係話有位剩喎, 我唸佢唔會老點家長吧 ...
你睇下。。。

sammag 發表於 17-4-24 22:34
你睇下。。。
多謝你既資料, 我剛去刨其他帖都見到了, 睇嚟我乙一都係填返b2穩陣好多, 但可惜b2既學校都無幾多間

回覆 bb豬媽媽 的帖子

我女, 老師話係B1, 第一次試填個陣, 老師都係話要填B3 學校, 我只係俾左頭三志願位置我囡, 其他就叫佢同老師傾, 填完俾我睇, 我同朋友傾完後, 朋友叫我唔好理佢, 萬一唔好彩, 真係派B3咪c, 佢叫我差極都係派B2 學校, 有咩理由填B3....第二次, 係另一個老師, 佢睇完我第一次填既時候, 有B3 學校, 佢都係叫我唔填, 佢話派學校都係派左B1先, 差極都係B2, B3既學校叩門都入到, 唔使填
‹ 上一主題|下一主題