用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙BAND2尾BAND3頭點選
go

黃大仙BAND2尾BAND3頭點選 [複製鏈接]

開完家長會,老師給出仔仔甘的LEVEL,心都碎埋,為有寄望大抽獎,請問甘樣選,會不會進取過頭,請俾D意見
甲部
1、陳瑞祺(喇沙)書院
2、香港神託會培敦中學
3、天主教伍華中學

乙部
1、天主教伍華中學
2、五旬節聖潔會永光書院
3、佛教孔仙洲紀念中學
4、樂善堂余近卿中學
5、聖文德書院

乙部填10個,但其它5個真系填唔落手,點算
   2    0    0    0

非常能理解你感受,阿仔直情系BAND3,我都好頭痕,昨晚終於填好初稿比個仔交學校,乙部點樣都填唔曬,個仔眼濕濕提住我填band3學校上去,好唔份輸,哎,無辦法啦,都唔肯努力唯有接受現實。反正先交翻學校提下老師點調整啦,你都加油啊!

開家長會時,覺得老師咖態度都好似唔系甘好,唔知系系我錯覺,感覺好似我個仔差想放棄巨甘感覺,我同巨提議話想甘填,巨只系話我個仔點差點差,唔好博,穩陣D,甘我問巨,巨整體點,因為呈分只系三次,唔能代表巨甘多年咖表現,而且我個仔好搞野,次次考試先失蹄,所以想博博巨,唔好扼殺佐巨,而且小朋友學習好講求環境,我都想巨升到中學能夠俾認真學習芬圍帶領下,等巨重提興趣,當俾次機會大家

momamy 發表於 17-4-10 16:22
非常能理解你感受,阿仔直情系BAND3,我都好頭痕,昨晚終於填好初稿比個仔交學校,乙部點樣都填唔曬,個仔 ...
經一事長一智啦! 就算Band3都唔代表讀得唔好! 繼續努力! 香港人人有書讀。
其實仔唔開心都好的, 代表他心裡面都唔想,希望加油。 比積極鼓勵, 人生漫長時間總有風浪, 今天的失敗成為將來的重要財富.

ELSA_LI 發表於 17-4-10 12:45
開完家長會,老師給出仔仔甘的LEVEL,心都碎埋,為有寄望大抽獎,請問甘樣選,會不會進取過頭,請俾D意見:i ...

......

一定會搏B2學校,同時都有時不時同個仔講下B3學校未必一定差,其實個仔自己都驚日日死讀書,知道去左好學校自己都未必跟到,而且舊年去中學巡禮時都有見到好多B3中學都好著重發展興趣小組,反而可能更適合個仔個性發展,而家呢個階段情緒始終有抵觸,覺得B3一定系差,希望他可以快D接受到啦!其實好多B3小朋友的家長都係同樣心態,但求唔好派到校風差中學以免小朋友學壞,尤其系男仔添,中有就係一邊填表一邊心急想穩後路,打算7月份唔得就叩門,急起上來方向都亂曬,呢幾日就係時刻心裡交戰

momamy 發表於 17-4-11 10:03
一定會搏B2學校,同時都有時不時同個仔講下B3學校未必一定差,其實個仔自己都驚日日死讀書,知道去左好學校 ...

舊年有B3同學仔博到 保良局唐乃勤,應該可以試下

Band3入唐乃勤要考慮讀唔讀得上,佢英文教學架

978212 發表於 17-4-11 12:07
Band3入唐乃勤要考慮讀唔讀得上,佢英文教學架

我見佢甲部都揀得陳瑞褀,咁唐乃勤都應該OK

我揀陳瑞褀,系之前网上D评论都OK,試來博下,唐乃勤未稳過資料,全無認識

其實有d band3生,英文惦,中文唔惦,比中文拖落band 3, 呢d又不妨試下有英文班的band2學校,可能合適。
‹ 上一主題|下一主題