用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 升福中情况
go

升福中情况 [複製鏈接]

1. 成績怎樣才可升福中?
2. 福小與福中銜接得到嗎?
3. 如福中唔收, 有甚麼其他中學可選擇嗎?

5    0    0    0

1. 成績怎樣才可升福中?  全部合格及操行 B
2. 福小與福中銜接得到嗎? 有溫書一定得.
3. 如福中唔收, 有甚麼其他中學可選擇嗎?其他直資也會收的, 看同學成績.

qwe591 發表於 17-7-11 18:18
係唔係合格,今日會收到信收呀?
你是福小升定係自己叩門?

請問福附六年班有考呈分試嗎?如無呈分試,想出去找其它學校會否較難?如福中只收85%的學生,那麼余下15%學生出去找學校會否較難?

kattylam 發表於 18-1-15 12:48
請問福附六年班有考呈分試嗎?如無呈分試,想出去找其它學校會否較難?如福中只收85%的學生,那麼余下15%學 ...

有呈分試。冇升福中的有升男拔、聖保羅、英華、匯基、德望、協恩,派位有沙田蘇浙、聖言。

申請福中的學生裡面,好似話有十個八個最後冇升。超過九成都係升福中。唔升的有啲係主科唔合格,有啲係覺得福中要求太高最後唔揀。但升唔到的學生去咗第二間都係成績好好。(emoji)(emoji)已升中家長分享

回覆 Mathew0214 的帖子

謝謝你的詳細解說,讓我更加了解學校,十分感激!

想了解多小小,不好意思,問題多多:
1.學校每年多少次小測和多少次大考呢?
2.學校會否教深一年的書本?
3.每天功課量多嗎?
4.三年班開始是否無雙班主任呢?一般班主任是本港老師 還是 外籍老師?

謝謝你的回複!
感激感激

大家好!我是 今年6年級家長:
我兒子全部合格及操行 B , 加體育校隊(有數個獎牌)
福中不收。
有被玩的感覺!

tonyleungBB 發表於 18-2-1 09:56
大家好!我是 今年6年級家長:
我兒子全部合格及操行 B , 加體育校隊(有數個獎牌)
福中不收。

學校有無解釋點解唔收你個小朋友呢?

Munma 發表於 18-2-2 22:15
學校有無解釋點解唔收你個小朋友呢?

吓⋯⋯以我所知,呢個階段冇人唔收喎⋯⋯只係話俾多些時間觀察同學仔表現,叫他們努力啲,有進步嘅都會收返喎

Paulfok 發表於 18-2-3 08:35

8樓家長話佢小朋友附合哂福中要求但唔收佢,所以我都唔明點解

回覆樓主

最近福小小六生收到福中收生信,但很多符合福小小一入學提及福中收生資格的同學只是候補,家長感到受到欺騙是無可置疑。

pw2011 發表於 18-2-3 21:07
最近福小小六生收到福中收生信,但很多符合福小小一入學提及福中收生資格的同學只是候補,家長感到受到欺騙 ...

大概有幾多百份比唔收呢?如唔收就用呈分自行/抽獎或自己考直私?

flowerva 發表於 18-2-4 10:03
大概有幾多百份比唔收呢?如唔收就用呈分自行/抽獎或自己考直私?

百分比不太清楚,但很多收後備資格信的小朋友已經符合小一入學時提及福中收生要求,但現在是後備,而其他外校考生已於一月底註冊,感覺非常不好。

而且很多一心以為自己可以入福中,所以自行報考的學校不多,兩頭不到岸。

pw2011 發表於 18-2-4 10:44

百分比不太清楚,但很多收後備資格信的小朋友已經符合小一入 ...

問咗老師,其實每年都有候補,福中留晒位的。只是同學學習態度未如理想(即係比較hae), 所以要佢哋努力啲。老師話只要學習態度有改善,最後都一定收。與其話人哋呃你,不如花多啲時間關心下小朋友,加強與老師溝通,幫小朋友積極啲學習仲學啦。

Mathew0214 發表於 18-2-4 11:19
問咗老師,其實每年都有候補,福中留晒位的。只是同學學習態度未如理想(即係比較hae), 所以要佢哋努力啲 ...

我非本屆小六生家長,只是認識一些小六家長。其中一個小朋友小六學習已積極很多,成績操行無論小五,六也達收生要求,但現在只是後備,班主任亦沒有說出任何具體要求,只叫他成績好一點,家長很徬徨。

我也曾經是升中小學生家長,很明白在學位確定前家長的憂慮,小六已經很少家長不陪跑,如果學校出有條件取錄,家長見到明確目標,感覺可能好一點。

學校一直只說達到基本收生要求即會取錄,但現在達到要求又成為後備感覺不好,這才是家長不平的原因。

pw2011 發表於 18-2-4 13:09
我非本屆小六生家長,只是認識一些小六家長。其中一個小朋友小六學習已積極很多,成績操行無論小五,六也 ...

只有當時人才知實際情況,其實自己做父母,最清楚孩子什麼情況吧!

如果是我的朋友,我肯定勸他找學校了解一下,在這裡把不盡不實聽來的消息繪形繪聲,言之鑿鑿咁,又有什麼用?找福中的面試老師問問他為何合最低要求都仲要睇埋之後考試表現先收更實際。

回覆樓主

首先,我並不是描述家長聼來不實資料,而是家長自身情況。高小時,各家長巳加強督促小朋友學習,該家長當然明白考好六年級餘下考試才是重點。她不認識福中老師,只可向班主任查詢。

也許貴子弟已被福中錄取,我只表述現實中有的情況,若學校安排清淅明確,建議主動向家長解釋情況,提供更多資料,減少家長們的不確定性。

我的理解:
符合requirement -->waiting 後備 (是搬龍門),破壞互信。

到最last minute 可能跟您說, 好了, 收你, 幫你了。 你要感謝學校幫你啊!

我十分反感。

家長和小朋友也難受。

回覆 tonyleungBB 的帖子

我就是那家長。
‹ 上一主題|下一主題