用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀雜談 — 兩個閱讀喪志的少年
樓主: eviepa
go

閱讀雜談 — 兩個閱讀喪志的少年 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-11 14:26
即係你細女都鐘意?咁咪好囉!
我又覺得唔係個個女仔都鐘意女校,尤其是感覺上,你母校係比較傳統重規矩嗰 ...
校舎靚成咁, 點抗拒丫。

我細女鐘意女校, 佢話男仔好麻煩, 好曳。而且, 我母校重視傳統但唔係好重視規矩, 比起九龍塘果間, 鬆好多喇。

little_yolky 發表於 17-4-11 15:24
即係你認為阿妹乜都有興趣睇,但又無乜邊樣最鐘意係無問題?
小學冇問題,仲要妳個細既只係初小,如果佢大個都樣樣鍾意,恭喜妳,可望出現現代女版達文西

little_yolky  有乜可能呢。  發表於 17-4-11 15:45
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

樓主所講既"閱讀",唔係太容易去駁,因為佢巧妙地加上"考進大學"呢四隻字.

有咩問題?信耶酥得永生,信耶酥得水牛,邊個吸引多人信?

今時今日考進大學就唔值錢,以前,天之驕子!

我要強調一點,一個人擁有大量知識,卻知而不為,對社會係冇產生任何好處.
反之,只知道一點點,卻放大去作出回饋,就係呢一丁點知識,累積下來就是對社會作出貢獻.

我開頭以為又是一些覺得eviepa太市儈、閱讀應該有閱讀以外的清高人士踩場,原來不外如是。誰說擁有大量知識,就要為社會作貢獻?知而不為,對社會係冇產生任何好處,有咩問題?

eviepa喜歡談閱讀,今次又冇踩着講補習的條尾,你就讓佢自弹自唱吧!

fatchoibaby 發表於 17-4-10 22:58
我以前都好鐘意閲讀,七、八歲已經完成十萬個為什麼、中國古代神話故事、格林童話、十歲已經讀希特拉傳、西 ...
你就好, 點解我阿細唔係資優生? 佢上堂一邊發夢一邊聽書, 不過, 因為佢都算乖, 所以老師都好錫佢。好彩。但係.............佢就唔係B1囉。

回覆 IloveJJ 的帖子

如果讀 Law、Medic 等等呢種有大量英文生詞、寫論文多嘅,呢類科目英中學生居多,英中多為名校,師資有一定水平,而且佢地一向習慣用英文讀書,唔多唔少都有優勢,畢竟爛船三分釘。但係唔代表中中讀唔到嘅,有心有毅力,能力正常,點都唔會差,只不過可能開頭有少少難適應,心理上覺得難度姐。肯睇參考書,翻譯下自己嘅已有知識,一定讀得上。
就好似我我咁,成個 Department 得我一個係香港人,又冇讀過相關科目,但係我都適應到,保持到 2:1 至 middle first,成績仲好過唔少本地學生。所以有心有能力肯去鑽研,想追一定追到。

只不過,真係有一個現象就係中中學生高分入大學嘅原因係努力背補習社筆記同埋技巧,熟讀 DSE marking scheme,上到去大學就追唔上,不過呢類學生唔多。

//令千金讀中中,上到大學有無適應困難?英語讀既科目點?因為常常見大家話讀中中上大學好難跟,想聽下你既經驗。//

從來英文好不好,主要看你閱讀了多少英語讀物。大抵上,英中的學生英文閱讀量遠高於中文中學的學生。這就造成兩者的差距。不過,我女兒是例外,在從少的大量閱讀下,雖然讀中中。她的英語在大學同學中是中上。比如說,她在入大學時的英文試中,是她讀的大學該年度新生的25%,即是說,平均而言,四個同學中,她就勝過了三個。她從來沒有英文的困難。

相對地,她的老爸雖然讀英中,而但閱讀量及閱讀物的質素都遠比女兒低,所以在入大學時,英文比她差得多。

回覆 NCSC9 的帖子

//樓主也曾在以上連結帖子說自己的天賦是top10%,但對於一般沒上進心和沒天賦的孩子而言,要令他們如樓主般愛上學術是不容易的,樓主有何建議?//

我也沒法讓女兒喜愛學術,我成功地培養了女兒的閱讀興趣,但興趣只局限小說,而不是學術性的書籍。我覺得又看小說,又看學術性的書籍是比較理想的。

從小二下學期開始,每晚大概半小時至45分鐘的閱讀,直至到考文憑試。

論親子關係,我相信我和女兒可算是非常罕見。直到中三四,女兒仍然要求我晚晚睡前坐在她床邊和她聊天,聊到她有睡意為止。直到文憑試前大概三個月,她一直喜歡我指導她、監督她學術進度。到文憑試前的衝刺時,我才功成身退。

可以參看:

一個愉快而有效學習的個案

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2701200

女兒非常肯遵從我的教導,我覺得是有原因的,視乎家長肯不肯放下身段。比如說,在女兒讀小學時,我就向她明確地表明,終此一生我都不會用打、罵、哦的方法作為管教工具。有那個家長肯這樣做?

女兒二十歲了,長大成人了。然而,當我們一起吃飯時,總有講不完的話題,這樣當然惹人羨慕。其實大家都可以做到,但問題是你肯不肯而已。

Doray    發表於 17-4-13 09:53

我是一個很supportive的爸爸,女兒有困難,我絕不會先問責,數落女兒做錯了甚麼才弄至如斯境況,而是馬上分析情勢,提出解決方案。所以女兒很願意和我分享生活的細節。

little_yolky 發表於 17-4-10 13:14
如果你既預測真係準確就好了, 我有個不思進取既細女, 有書唔溫, 勞死口氣, 但好鐘意睇唔同類型既書。:igive ...
我好有信心你細女將來成就會比大女高
‹ 上一主題|下一主題