用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 閱讀雜談 — 兩個閱讀喪志的少年
go

閱讀雜談 — 兩個閱讀喪志的少年 [複製鏈接]

記得讀中一時,坐在小弟旁邊的同學,非常喜歡天文學,經常和同學們提起天文的話題。但可惜,這是一個冷門的範疇,班中除了一個同學外,就沒有任何同學對這題目到興趣,知音難尋。唯一例外的人並非別人,正是小弟我。

我讀小學時,博覽群書,被我所住區內的一間小圖書館管理員視為「最大的客戶」,借書量不僅是區內第一,而且是鶴立雞群的第一。

我閱讀過無無謂謂的書多得很,多到父母偶有微言:「要讀書就要讀有用的教科書,課外書多看無益」。有一次,媽媽見到我閱讀一本名為《趣味天文學》的書,馬上責備我:「你多麼的不長進,有趣味的課外書就看得津津有味,沒有趣味的課本你就不看!」

回到我和同學的天文研究吧。中一這一年,我們時常交流天文的心得,一起看星星,認星座、星星,研究如何自製天文望遠鏡,好不愉快。不過,始終是閱讀喪志,報應來了。學期尾,我試升中二,他留級。我們都被認定是讀書不成的人。

我清清楚楚地記得,我和他最後一次見面是八零年代中期,我有幾個醫學問題要澄清一下,就穿著拖鞋,徑自往他的宿舍走去,詢問了這個醫學院學生幾個醫學問題,再聊了一會便返回自已宿舍去。

xxx   xxx   xxx   xxx   xxx

我讀小學時,學校非常差勁,像我這樣對學術有濃厚興趣的同學一個也沒有,但到中學時,這樣的同學起碼有幾個。

一個同學很喜歡研究第二次大戰歷史及軍事知識。

一個同學很喜歡研究中國歷史及戰爭科技。

一個同學博覽群書,而且有一套絕技:將全世界的主要國家、首都、重要城市、山川河嶽都記下來 — 這點和我一樣!

連同我上文說研究天文的同學,中一班的同學內,起碼有五個人是自發地研究學問的。當時以我校的戰績,平均每班大概有五人可以考進港大及中大。剛才所說自發研究學術的五人當中,兩個研究天文的是在留級邊沿,另外三個亦只有一個勉勉強強名次在五六名左右。但不知怎的,後來全部都越讀越好,不是入了中大就是港大。

中四時,學校附近的一間社區中心舉行常識問答比賽,小弟的學校作為區內成績最好的學校,和小弟參加這次比賽的參賽者,不少都是自已的同學、師兄、師弟。結果冠軍是我的同學,就是上文所說,記盡全世界首都、山川河嶽的同學。我和幾個人拿了優異獎。很有趣,無論冠軍以及優異獎得獎者,我所認識的,日後全都入了兩大。

讀預科時,考完大學入學試等放榜,參加了一個青年中心的義工組。當時中心舉辦了一個常識問答比賽,我們的義工組也組隊參加。每組三人。結果我們拿了冠軍。我扮演了最重要的角色,但另兩名組員的學識也很廣博。

一個月後,港大或中大都取錄了我們三人。

知識廣博是不是入大學的必要條件呢?不是。

讀大學時,遇到很多只懂教科書內的東西,其他學術性書藉都不碰的校友。但無可否認的是,博覽群書,讀過很多公開試不會考的東西的人是不成比例的高。如果全港平均有兩三個巴仙的人可以界定為博學的話,中大港大裡可能有兩成人可以界定為博學。

知識廣博絕不是入大學的必要條件,但知識廣博的學生能考進大學的機會遠高於知識貧乏的人。

出來做事後,每當我見到一個孩子看書看得津津有味,尤其是學術性書藉時,我都會發出會心微笑:儒子可教也!

這幾十年來,我預測所有博覽群書的人都能入大學。這樣的預測,命中率非常高,比任何指標都要準確。

我也有一個孩子,很喜歡看書,現在也正在讀大學。

10    0    1    1

做左呀媽先明閱讀重要。現在我去圖書館開心過行街

eviepa 發表於 17-4-10 00:36
記得讀中一時,坐在小弟旁邊的同學,非常喜歡天文學,經常和同學們提起天文的話題。但可惜,這是一個冷門的 ...
如果你既預測真係準確就好了, 我有個不思進取既細女, 有書唔溫, 勞死口氣, 但好鐘意睇唔同類型既書。

回覆 little_yolky 的帖子

我看好任何一個肯花時間、心血去鑽研普通人覺得很沉悶的學術的孩子。我敢和妳打賭,日後八大會取錄妳細女。我覺得我的勝算很高。

little_yolky  10年後華山見!  發表於 17-4-11 10:13

eviepa 發表於 17-4-10 18:21
回覆 little_yolky 的帖子

我看好任何一個肯花時間、心血去鑽研普通人覺得很沉悶的學術的孩子。我敢和妳打 ...

如果不誤交損友, 真的勝算高。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

路過,其實開卷有益,不論看什麼書,自己看得很雜,如漫畫等,25歲才會考,當中重覆留班及踢出校,肯努力會考都OK,但未能上大學。自己孩子讀書不叻,有學習問題,小學教佢打機看漫畫,中文中學考全級尾尾,現在也是讀大學,平時很喜看書及做義工。。。不要看低D漫畫,鼓勵性及減壓作用。。。

回覆樓主:

我以前都好鐘意閲讀,七、八歲已經完成十萬個為什麼、中國古代神話故事、格林童話、十歲已經讀希特拉傳、西遊記....

我懷疑我以前係資優生(以前冇呢個名詞),因為自己上堂半邊腦聽書,半邊腦思考緊其他書,所以班主任好討厭我。小學唔使點讀就考到band one, 我記得小學畢業老師仲同全班講,呢d人都考到band one中學....

中學又係經常比班主任鬧,又見家長,話我古怪,但最尾兩年先發力,又入到大學。

但係有小朋友之後,我覺得現今小朋友閱讀太廣泛並唔係好事,升中之前,閲讀必須由廣闊轉深度,找出最想鑽研的,尤其是現今的知識太廣泛,更新得太快,高中前最好可以收窄點。

樓主曾說自己小學時只愛玩樂,缺上進心,不會溫習,功課求其 :

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ;page=1#pid39221621

但現在才知原來樓主小學時博覽群書,對學術有濃厚興趣。失敬失敬!

樓主也曾在以上連結帖子說自己的天賦是top 10%,但對於一般沒上進心和沒天賦的孩子而言,要令他們如樓主般愛上學術是不容易的,樓主有何建議?

IloveJJ 發表於 17-4-11 09:49
樓主:
我睇完你呢篇分享兩日,先思考到想問乜?
首先,很認同睇多啲書,係好好。我仔都係咩都鐘意睇,又喜 ...
都話咗好多次, 讀中中上大學係無困難, 呢個唔駛樓主答你。

除非你係讀神科, 例如法律。否則, 中中上大學一D問題都無, 因為中中學生唔係唔識英文, 只係無用咁多, 無識咁多生字。如果學生夠上進, 生字量都唔會差好多, 只係响學校既實戰會差過人。我同屆除咗我, 仲有一個同學係中中, 同系亦有好多係中中, 佢哋全部無適應問題。我自己因為英文底差, 所以第一年追得辛苦D, 但之後都OK。另一位同學就無乜問題。

另一位同學係培正的。

shadeslayer 發表於 17-4-10 20:27
如果不誤交損友, 真的勝算高。
.....佢係完全無focus既........睇書包括恐龍、偵探書、童話、歷史、科學.............但就無一樣係特別鐘意。呀!最鐘意漫畫。

佢完全無特別愛好, 根本唔知佢鐘意D乜。不過, 好鐘意整手工就是。佢細個時睇弟子規(當然又係漫畫版), 用雪條棍整咗本竹簡出嚟。我今朝坐火車同C6講, 唔好迫佢讀書, 好好keep住B2, 入聯繫輕輕鬆鬆咁讀, 等佢有多D空間, 佢可能以後會變得好出色都唔定。

fatchoibaby 發表於 17-4-10 22:58
我以前都好鐘意閲讀,七、八歲已經完成十萬個為什麼、中國古代神話故事、格林童話、十歲已經讀希特拉傳、西 ...
小學橫向廣泛學習,中學縱向深入學習,冇衝突,閱讀廣泛冇乜問題,到中學自然會搵最鍾意既去沉迷 (當然沉迷唔係好事)

little_yolky  即係你認為阿妹乜都有興趣睇,但又無乜邊樣最鐘意係無問題?  發表於 17-4-11 15:21
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-4-11 10:20
但前兩年你都有份話讀英中好啲,又話唔好限死讀大學讀中文,仲有好多選擇咁架!(唔好意思)
...
有得揀緊係讀英中啦(除非培正收我), 但係又無話中中入大學會跟唔上。但係做律師呢D, 英文要講到中文咁好, 唔由細浸到大, 我諗都幾難了。我母校剛剛果年都入咗一個HKU法律。所以, 無話唔得既, 但要知道自己想要D乜, 然後努力囉。

我到依家都覺得可以的話應該入英中, 因為普遍依家英中收既學生平均係叻D, 咁你班同學進取D, 對自己學習一定係有正面作用既。但如果真係入咗中中, 又無乜所謂, 最緊要學校校風好, 唔好學壞。最多唔好揀神科囉。

IloveJJ 發表於 17-4-11 10:39
啱呀!俾啲空間佢就啱啦!其實你哋已有聯繫B2,唔需要怕啦!除非佢唔喜歡/唔適合自己中學啫。
...
唔會有唔適合/唔鐘意既學生的......又大, 又靚, DSE又好, 點會唔鐘意呢。B2女仔見到個個對眼閃閃發亮。

不過, 阿妹要做到B2至得架, 我哋學校全科B都係B3了。
‹ 上一主題|下一主題