用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗 B1 女, 選校排名求指教
go

深水埗 B1 女, 選校排名求指教 [複製鏈接]

3次評分後是 55/150

如果咁排, 會太進取嗎?
謝謝各位

甲1 - 聖母玫瑰
甲2 - 保祿六世
甲3 - 黃棣珊

乙1 - 聖母玫瑰
乙2 - 黃棣珊
乙3 - 德雅
乙4 - 瑪利諾神父

elbar  不錯   發表於 17-4-10 13:27
   1    0    0    0

Band 1 女不抽/選上智?

Ktfk 發表於 17-4-10 00:04
Band 1 女不抽/選上智?

老師評阿女係B1C.

我地驚佢係邊緣人.
唔敢咁進取
入到聖母玫瑰已經好滿意
德雅係我既止蝕位

定係我應該要進取d?

回覆樓主:

如果是B1就無問題,一估錯就很大鑊,建議乙4選1間心儀B2,因為瑪中只有10個街位,到乙4應該派晒,無謂浪費資源,頭5個志願要小心排。

baby-yung 發表於 17-4-9 23:12
3次評分後是 55/150

如果咁排, 會太進取嗎?

呢個名次唔搏上智亦無可厚非,不過亦無必要太早放德雅;而瑪神放在德雅之後
亦唔係咁合邏輯性,恐怕浪費了乙四。或者可以咁諗:

乙一:聖母玫瑰
乙二:黃棣珊
乙三:銀禧
乙四:德雅
乙五:培道

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-4-10 11:26
呢個名次唔搏上智亦無可厚非,不過亦無必要太早放德雅;而瑪神放在德雅之後
亦唔係咁合邏輯性,恐怕浪費了 ...
想請教如果band 1男點排好.  乙一會揀長天, 其他諗唔到了, 同埋唔想揀銘賢.

yaya_c 發表於 17-4-10 15:35
想請教如果band 1男點排好.  乙一會揀長天, 其他諗唔到了, 同埋唔想揀銘賢.

黃棣珊如何?另外他區的Bl校亦可一諗。

回覆 yaya_c 的帖子

男仔可以試吓跨區。我女學校老師建議揀沙田區,因BAND 1學生比例低過深水埗。深水埗係7:1,沙田係5:1

我都想請教一下, BAND1 女, 深水埗區, 平均名次31/155, 以下選擇算唔算進取 ? 深水埗區實在太少Band 1校

自行1 :銘賢 (有2nd interview)
自行2 :聖母玫瑰 (所有考生只得一次interview)

甲1 : 銘賢 (保留扣門機會, 以防萬一)
甲2 : 聖母玫瑰
甲3 : 上智

乙1 : 上智 (較多位, 而且小了男生競爭)
乙2 : 銘賢
乙3 : 聖母玫瑰
乙4 : 黃棣珊
乙5 : 德雅

銘賢放第二仲有位嗎?既然銘賢有2nd in, 點解唔放第一?

baby-yung 發表於 17-4-10 00:12
老師評阿女係B1C.

我地驚佢係邊緣人.
其實仲要睇下入左上智弟時搞唔搞得掂!因為升到中二又要諗下選科問題。名次後,未必比你選心儀科目。讀上高中會打折扣
:-D :-?

奥脫福 發表於 17-4-10 11:26
亦唔係咁合邏輯性,恐怕浪費了 ...

但銀禧和培道各只有2個位比深水埗區,
我驚到時連德雅都無機會

MariaTsui 發表於 17-4-10 10:11
如果是B1就無問題,一估錯就很大鑊,建議乙4選1間心儀B2,因為瑪中只有10個街位,到乙4應該派晒,無謂浪費 ...

如果乙4放佛教大雄或唐乃勤,
是否好d?

baby-yung 發表於 17-4-10 23:40

但銀禧和培道各只有2個位比深水埗區,
我驚到時連德雅都無機會

B1生乙四入唔到德雅?!

奥脫福 發表於 17-4-10 23:54
B1生乙四入唔到德雅?!

其實是有機會乙4入不到德雅,其實上智,聖母玫瑰,德雅各有捧場客,分別B1頭 ,中,尾,只要這派學生都是放乙1,就算B1頭去到乙4都未必有位,加上德雅是B1尾的保險線,邊沿人又會博這間,所以值博率不高。

baby-yung 發表於 17-4-10 23:43
如果乙4放佛教大雄或唐乃勤,
是否好d?

其實唐初和大雄都是B1生首選B2學校的保險線,因為唐初是全英,大雄有2班英文班,其他B2校只有1班英文班。至於選那一間,各有捧場客。

回覆 奥脫福 的帖子

銀禧vs聖母玫瑰,成績邊間好d?

MariaTsui 發表於 17-4-11 06:40

其實是有機會乙4入不到德雅,其實上智,聖母玫瑰,德雅各 ...

照你咁講,豈不是連一個非德小的B2生也入不到德雅?!而你的假設亦不過是
建基於:

1. 上智,聖母玫瑰,德雅各有捧場客,分別B1頭 ,中,尾,只要這派學生都是放乙1
2. 德雅是B1尾的保險線,邊沿人又會博這間

然而這極端程況只會出現於:

一)德雅的乙一Bl生捧場客已令統一學額爆滿,非德小的B2生已無機會。
二)B1尾全部死火,執左德雅的呢條保險線。

雖然我無具體証據拿出來反駁你,不過我仍對你的說法有極大保留。除非德雅將
來能回復全開英文班,否則我看不到她有「連一個非德小的B2也進不來」的機
會出現。

話分兩頭,如果我係區內B1生家長,我會十分歡迎Bl生將德雅有咁前放到咁
前,因為乙四有機會入唔到嘛!黎緊升中人數回升,條保險線可能要拉下高d,
拉下又高d。。。拉拉下乙一就至夠穩陣啦,起碼可以做定校服!

christy2011 發表於 17-4-11 07:36
回覆 奥脫福 的帖子

銀禧vs聖母玫瑰,成績邊間好d?

男女校同女校,成績難以直接比較;而坊間的banding就似乎玫瑰稍高。

因近年B1學額競爭較細,銀禧亦收不少B2生。

奥脫福 發表於 17-4-11 09:45
照你咁講,豈不是連一個非德小的B2生也入不到德雅?!而你的假設亦不過是
建基於:

你說得對,機會率是有的,是否博得過就要想一想,除非可以肯定B1位足夠所有B1女生,這點卻無法確定,以樓主的case,德雅排乙4,其他B1生只要排乙1,2,3,已經fill左個位,大抽獎是講運氣,講填表策略,不是講實力。
‹ 上一主題|下一主題