用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎策略
樓主: bboc
go

大抽獎策略  

os_ecu 發表於 17-4-20 17:00
呢啲就係統一派位帶嚟既後果, 小朋友唔[識]負責任多數係家長促成; 佢上到高班你都唔會旨意佢會改變, 因為佢 ...
我而家希望佢阿媽負責任,揀間岩佢個小朋友讀既中學。我覺得有心讀唔怕收,冇心讀又影響學習氛圍先大件事,我都唔想見倒佢地話題離不開韓星咩星咩星,咩遊戲邊個網好玩。精唔精英有時真係上到中學先知,但態度呢家野到而家都建立唔倒真大件事,最離譜係個家長好似由得佢自由發展

請教高人,如果一心返直屬,係咪甲一填直屬之後,甲二,三就唔應該填,呢部分我真係忽略左,只顧乙部。我在模擬表甲二填本區(九龍城)超名校,甲三填他區熱門名校。老師又冇叫我唔好填甲二甲三,佢知我小朋友一心返直屬。其實我知甲二甲三抽到的機會微乎其微,但就怕世事難料(姊妹可能覺得我傻傻地)。我係驚我突然又唔填老師會搵我問,定話照填根本冇影響。

ANNAFRIEND 發表於 17-4-26 13:49
請教高人,如果一心返直屬,係咪甲一填直屬之後,甲二,三就唔應該填,呢部分我真係忽略左,只顧乙部。我在 ...

唔好填甲2,3,只填甲1直屬。甲2,3萬一中左去唔到乙1,甚或甲1都唔填,乙1近100%入梗。

mcl203 發表於 17-4-26 14:05
唔好填甲2,3,只填甲1直屬。甲2,3萬一中左去唔到乙1,甚或甲1都唔填,乙1近100%入梗。
...

正常老師會叫你甲1+乙1填中學部,留空甲2+3 ~~~

mcl203 發表於 17-4-26 14:05
...
點解甲一唔填會令乙一變成 100% 入梗呢 ?

os_ecu 發表於 17-4-26 14:29
點解甲一唔填會令乙一變成 100% 入梗呢 ?

唔係咁意思,甲一可以懶D唔填,反正乙1直屬入梗~

ANNAFRIEND 發表於 17-4-26 13:49
請教高人,如果一心返直屬,係咪甲一填直屬之後,甲二,三就唔應該填,呢部分我真係忽略左,只顧乙部。我在 ...
甲二同甲三入咗你會唔會開心過直屬入呢 ? 如果係你咪填囉.

os_ecu 發表於 17-4-26 14:31
甲二同甲三入咗你會唔會開心過直屬入呢 ? 如果係你咪填囉.
係我小朋友唔肯去其他學校,所以先至驚填左甲二甲三去左第二度。我當然like啦,Maryknoll, 伊中,但讀書果個唔係我呢!

mcl203 發表於 17-4-26 14:09
正常老師會叫你甲1+乙1填中學部,留空甲2+3 ~~~
佢就係冇叫,可能老師覺得甲部派到機會超細,但我覺得都係有機羅,所以問清楚。

甘我只填甲一,謝謝mcl203

ANNAFRIEND 發表於 17-4-26 15:42
係我小朋友唔肯去其他學校,所以先至驚填左甲二甲三去左第二度。我當然like啦,Maryknoll, 伊中,但讀書果 ...
我都有同樣情況,但甲部我都無理小朋友意願,選擇一定比直屬好。

wanmum 發表於 17-4-26 15:53
我都有同樣情況,但甲部我都無理小朋友意願,選擇一定比直屬好。
我最後都填埋,跟返模擬表志願。其實我甲二,三的學校係超熱門又係神校又少位(瑪利諾修院/伊利沙伯),唔放甲一根本冇可能抽倒,但我今日忽然傻傻地諗如果萬分一機會都比我抽倒咪唔跟小朋友意願咪大件事。問過前同校家長,佢叫我照填甲二,三,話甘都比我抽到的話係個天要我小朋友讀喎,叫我放心填根本冇可能抽倒甘話喎

ANNAFRIEND 發表於 17-4-26 18:10
我最後都填埋,跟返模擬表志願。其實我甲二,三的學校係超熱門又係神校又少位(瑪利諾修院/伊利沙伯),唔放 ...
我會填甲1 ~~~

我最後都填埋,跟返模擬表志願。其實我甲二,三的學校係超熱門又係神校又少位(瑪利諾修院/伊利沙伯),唔放 ...
甲二、甲三是用黎"表示誠意"(叩門時)之用的

mcl203 發表於 17-4-26 18:12
我會填甲1 ~~~
Maryknoll甲一好正常啊

小鹿揀學校 發表於 17-4-26 18:17
甲二、甲三是用黎"表示誠意"(叩門時)之用的
甘即係多餘

雖然我仔發夢都話要入番直屬中學,但他根本不知道父母甲部的選擇是量了各方面如交通、學校水平等的因素。當然我在選擇時也比較務實點,不會單考慮名氣,反而地區較好的band 1中學及有較多學位的會優先考慮。