用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎策略
樓主: bboc
go

大抽獎策略  

bboc 發表於 17-4-10 14:17

老師要照顧全班同學,都明白佢好難一下子教你填晒。我家近九龍塘,所以揀近九龍塘為先。咁我放1黃笏南2銀 ...

SRL就在馬鐵站附近,交通不應成為問題。以校論校,佢唔差得過
你果六間之中的任何一間。

little_yolky  就係有D谷囉  發表於 17-4-10 14:52
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

小夢夢 發表於 17-4-10 14:03
st. rose 得6個位, 放乙四仲有機會?
因為中學部响沙田, 小學家長可能住响九龍多, 九龍B1學校多, 唔想入沙田(maybe), 所以年年都有保留位剩。保留位用剩係入九龍城的

bboc 發表於 17-4-10 13:31
咁係咪應該填晒所有英中,第幾先填2A中中好?
你小朋友最終名次係18/130, 即係約頭13.8%。

如果:
1. 上述係總呈分次第而唔係校內級名次 (呢點好重要); and
2. 貴校唔係寶校

咁, 呢個次第都應該係B1既 (不過, 你知啦, 仲有教育局個調整分, 只有天知地知)。如是者, 你可以填咗心水既B1校, 然後再填比較鐘意既B2校。不過, 當然有D一定要填乙一至有位既, 你就唔好填乙四五啦, 例如乙一華英乙二迦密, 浪費機會彈你去B2就唔好了。記得B2都唔好只填一間, 都要填多D。

N咁多年前, 有個女仔, 個阿爸大安旨意以為佢係B1生, 咁只填咗幾間B1校就交表。誰不知放榜派咗間未揀過既B3尾。當然晴天霹靂啦。雖然最終叩門叩到B2, 但呢個故事教訓我哋, B1生都唔可以大安旨意, 因為有D學校只有乙一有位, 有D可能乙三已經無位, 咁只填幾間B1, 轆到最後個間都派唔到, 又無填B2止蝕, 電腦就是旦揀間俾你。另一個可能係小朋友經過教育局個調整分, 可能變咗B2, 咁填就真係死實。又有一個可能係, 學校老師話俾你聽個banding, 純粹係依校內名次, 唔係真係呈分次第, 兩者可以差好遠, 好遠。試過有二線學校小朋友21/100, 都係B2, 學校同家長講話係B1, 家長就當B1選校。好彩小朋友福大命大, 响九龍城網, 執到雞入到間B1。

mcl203 發表於 17-4-9 17:12
通常,坊間評B1學校都係英中,中中係B1C 你自己要問清楚老師好D。九真坊間係評B2A學校,除左培正係B1中學 ...

我一直都如你所說咁介定B1中學, 有朋友話我知屯門間譚伯羽係B1, 但佢係中中喎, 真係唔明白.

little_yolky 發表於 17-4-12 11:19
你小朋友最終名次係18/130, 即係約頭13.8%。

如果:
點解教育局要咁玩我地, 唔肯直接話比我地知學生次弟, 擔心BANDING 仲要擔心隨機編號~

little_yolky    發表於 17-4-12 11:55

oiyau2005 發表於 17-4-12 11:36
我一直都如你所說咁介定B1中學, 有朋友話我知屯門間譚伯羽係B1, 但佢係中中喎, 真係唔明白. ...
其實B1係英中係好正路既諗法, 因為B1中學=大部份係B1學生, 咁因為英中有個先天條件, 要有85%係前40%既學生, 其中只有7%係B2A, 而剩餘既15%可以係B2/B3, 所以, 英中一定佔較大比數既B1學生。

不過, 我會睇埋DSE成績同入U率。就算俾你中一時100%係B1又如何, DSE唔好即=0。又或者就算中一生全是B2/B3生, 但DSE亮麗, 即學校高增值, 呢D學校就更值得入。教「好學生」既學校, 不如教好「學生」。

peipeiwong    發表於 17-4-12 16:00
CheungAA  very true  發表於 17-4-12 12:08

oiyau2005 發表於 17-4-12 11:36
我一直都如你所說咁介定B1中學, 有朋友話我知屯門間譚伯羽係B1, 但佢係中中喎, 真係唔明白. ...

最簡單既答法,因為根本中學係無分banding, 只有分英中 和 中中 ~~~

簽名被屏蔽

回覆樓主:

老實講,呢個排法好有問題

Hoining 發表於 17-4-12 13:06
呢個故事曾發生喺我自己身上,所以每次同仔選校我都會做定功課,唔想害死個仔
...
so do I. 不過, 回頭看入B2也是一片良辰美景。但當年真係恨得咬牙切齒。

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-4-12 13:15
放榜喊到豬頭咁,我媽連幫我扣門都唔想,我同學仔同我一齊去咋
我當年無叩門呢支歌仔唱, 唯有接受。不過我堅強好多, 無喊到, 阿爸仲安慰我間學校好好架, 當年大家姐想考都考唔到架(不過大家姐係讀協恩既)

Eat_Sleep_Play  你阿爸好識安慰人  發表於 17-4-18 00:26

little_yolky 發表於 17-4-12 12:01
其實B1係英中係好正路既諗法, 因為B1中學=大部份係B1學生, 咁因為英中有個先天條件, 要有85%係前40%既學生, ...
你呢個只係主觀意願, B1 校大部份係 B1 生, 底子已經好, 學校如果無犯大錯, DSE 大體上唔會差得去邊。相反 B2 校收唔到好既學生,理論上學習氛圍無咁好,巧婦難為無米炊. 學校再努力都事倍功半 .  (你睇港華就係咁了,俾龍小拖累,而家就要狠下心腸剳蓆)

小夢夢 發表於 17-4-12 11:36
點解教育局要咁玩我地, 唔肯直接話比我地知學生次弟, 擔心BANDING 仲要擔心隨機編號~ ...
唔係玩你,喺EBD佢角度,學校係無 Banding 的. 次第係用嚟俾佢更公平咁將"英中"資源分配, 理論你你根本唔需要知 rank order.  而隨機編號我個人覺得就有少少多餘,真接用 rank order 同 banding 學生之間去排咪得囉,考得好有得揀先其實仲公平.

回覆 optman88 的帖子

我就是不太懂,希望大家幫手研究下,比D意見

os_ecu 發表於 17-4-12 14:54
你呢個只係主觀意願, B1 校大部份係 B1 生, 底子已經好, 學校如果無犯大錯, DSE 大體上唔會差得去邊。相反  ...
你咁講啫, 事實真係有咁既學校丫嘛。唔駛遠, 九龍城已經有晒例子。培正中學用盡方法都要收返晒小學部既學生, 中學部九成係小學上既, 得19個大抽獎位, 加埋甲部2個, 佔小學全級都七成以上啦, 我又唔信小學部咁勁七成人都係B1。佢哋想收好學生, 自行就放位收街外人啦。人哋DSE成績咪又係咁亮麗。

行多幾條街, 你睇下培道, 主要收B2生丫, 但係DSE成績都絕對唔失禮喎, 就算唔計舊年突飛猛進, 以前都一直都keep到6X% 33222, 叫做唔差啦, 咁咪即係補底功夫做得足囉。位校長講到好似俾華小拖累咁, 咁到底B2尾有幾多先, 所有B2一齊抽, 係咪個個B2尾咁好彩抽得入, B2頭抽唔入先。講到好似果幾個B2尾可以拉低晒D成績咁, 想轉直資就轉啦, 咁多借口。

little_yolky 發表於 17-4-12 17:04
你咁講啫, 事實真係有咁既學校丫嘛。唔駛遠, 九龍城已經有晒例子。培正中學用盡方法都要收返晒小學部既學生 ...
你喜歡點諗悉隨專便,我剩係知出名小學為咗唔想有 B2生拖累都想盡法唔參加大抽獎或者擺脫一條龍. 呢個係事實.

只於呢度啲邊緣人家長有幾唔想自己小朋友入 B2 你自己有眼睇,just my two cents.

little_yolky 發表於 17-4-12 17:04
你咁講啫, 事實真係有咁既學校丫嘛。唔駛遠, 九龍城已經有晒例子。培正中學用盡方法都要收返晒小學部既學生 ...
N年前, CSK都係盡收B1學生既, 葵青間陳記英中, 都有90%B1學生, 至於中西區名男校, 仲可以保到全英中, 咁收生水平應該唔會太差, 但呢堆學校出嚟既DSE成績呢.......

所以就算盡收B1生, 底子好唔一定有好成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bboc 發表於 17-4-12 15:43
回覆 optman88 的帖子

我就是不太懂,希望大家幫手研究下,比D意見
我唔係專家, 祇係一個有小明友升中, 而之前睇過下自己個區啲料嘅家長.
首先大約要 confirm 自己小朋友嘅 banding , 列出心儀嘅學校, 先可因應當區嘅資料, 加上自己可承受嘅風險, 去定一個止蝕位. 所以你之前個 list order 冇乜意思.

hkpapa852 發表於 17-4-12 18:24
N年前, CSK都係盡收B1學生既, 葵青間陳記英中, 都有90%B1學生, 至於中西區名男校, 仲可以保到全英中, 咁收 ...

多謝回覆.

無錯B1校係唔一定會必出好成績,但你唔可以否認會係比B2校有更大比例學生比一般好嘅成績,直接影響入 U 率。B2校爆一兩個出嚟唔奇,個人質素夠唔受朋輩影響爆出真係恭喜佢 (&佢父母), 但其他大部份同校既唔得我諗都係事實.

同校好學生數量多,peer 好,互相影響呢個 factor 我覺得係好重要。互相鼓勵良性競爭下有正面影響到時父母擔心都少啲。你隔離嗰個 hea 讀 你本來有鬥心都攪到 hea 埋一份,因為超越佢哋太容易了,池中無魚蝦自大。

古人講 "近朱者赤" 真係至理名言.