用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友五音不全, 但又想入到學校合唱團 ...
樓主: little_kid
go

小朋友五音不全, 但又想入到學校合唱團   [複製鏈接]

little_kid 發表於 17-4-10 13:20
如果去到咁, 我唔會比佢再學, 因為我好清楚俾佢學嘅目的。  而且我現階段唔會話我小朋友有無天份。
...
要練就唔會好玩,我會建議你和仔仔約法三章:定些目標,不可中途放棄,免得三分鐘熱度。
有冇試過葉氏?不過要aware會有越雜費

回覆樓主:

小朋友有幾多個係先去学唱歌 (仲要講到係聲樂), 然後才去入學校合唱團? 小學的合唱團普遍都唔洗視唱, 唔好令到d小朋友覺得要先比錢揾老師學好先至有資格去唱歌。其實合唱团本身已是訓練一種, 只不过不同人可因應自己的能力及興趣去參加不同的団隊訓練。

既然小朋友喜歡唱歌, 我做法係叫小朋友在家多唱, 令到佢有音樂感及有自信地唱。入唔到學校合唱圑唔緊要, 可在外面找其他合唱團 給小朋友參加。世上不是只得學校的合唱团。

IloveJJ 發表於 17-4-10 18:39
咁我就好少會要求人哋俾咩老師既,唔想太保護佢哋。但入合唱團又未必同泳班噃。
其實我仔細個時參加過葉氏 ...
當佢有興趣時, 練習係好enjoy的。阿妹好開心成日彈歌仔我聽。

唱合唱團一大班人,真係開心為主,睇表演,d細路哥口噏噏唔記得歌詞濫竽充數的,其實唔少ga。樓主仔仔鍾意,日日同佢睇youtube,大聲一齊練習,一定好過唔練。

小朋友學嘢,天份只係有headstart,興趣和心機先係最重要。我女學咗幾年體藝,觀察所得,慢慢玩得出色的,唔一定係開頭係威係勢、好有潛質果個。Grit係成功最重要的要素。

你可以留意下熊熊兒童合唱團, 幼稚園的就一定冇試音, 肯比錢就收.  大小小的你要問下.  我女就好享受一班人一起唱及一年一度的大匯演.

回覆樓主:

感謝各位的意見同資料,很有用。  正查詢JM 們提過的聲樂班/ 合唱團資料。 希望揾啱地方俾我小朋友。

回覆樓主:

港島區可以試香港童聲(天后)。

初步不如買支咪係屋企唱飽佢,網上有K apps,再玩advance d 可買 garage band 自彈自唱。我估合唱timing 和聲線控制(合作)會重要

唔怕同你講
五音不全呢樣嘢係冇得救 (唔敢話絕對,但一般係)
可以唱啱音呢個ability係與生俱來的。
有些人有perfect pitch, 9成生出嚟
而tone deaf 就係相反
冇得搞
搵過第二樣興趣好過

yiqiyihui 發表於 17-4-15 22:50
唔怕同你講
五音不全呢樣嘢係冇得救 (唔敢話絕對,但一般係)
可以唱啱音呢個ability係與生俱來的。

我也覺得是,我自己也五音不全,但努力地練唱卡拉ok仍然是走哂音。
不如帶小朋友返教會,一大班小朋友上台唱聖詩,都有滿足感的。

有個實例,我阿爸本身是個五音不全的人,唱歌時總是高低左幾個key,一唱歌就笑死全場。退休後佢去學唱歌,不出一年現在音準、拍子全無問題,但未算好聽。
幾十歲都得,無理由幾歲無得救。

回覆 little_kid 的帖子

可以試葉氏或者香港兒童合唱團, 利申, 我個女由9歲唱到16歲, 見到試音好多都五音不全都入到, 但要一段好長時間去浸喎.

何必呢?

bobbob  x2  發表於 17-4-18 13:58

若是小朋友的決定,我覺得應支持,家長唔應該用自己的角度去批判孩子是否可以做到一件事,孩子有無限可能。

我希望自己是一個facilitator, 提供環境,資源,知識讓孩子完成他自己定下的目標。

little_kid 發表於 17-4-8 23:34
小朋友兩年試音都失敗, 佢想出年入到學校合唱團。 點幫佢好呢? 我小朋友無學樂器, 我又唔識教唱歌。 但 ...

標題似:五窮六絕,又想賣樓。。。

所以成功要父幹?!

呵呵,開個玩笑,唔好介意。

我細路音樂油麻地,但上左小學後老師既薰陶,仲有其他細路既表演,佢而成日哼歌,亦想加入合唱團。

想講既係,有時唔係家長想點,要睇細路想點。

唱歌係興趣,入合唱團係目標。

不要太過目標為本,首先係細路鍾唔鍾意唱。

Kavvathas 發表於 17-4-18 11:42

香港兒童合唱團, 利申, 我個女由9歲唱到16歲, 見到試音好多都五音 ...
都唔易考ga,雖然初班表演都不是很pro,高班個d都幾好聽,聽聞出國表演個d都要付出很多effort

Kavvathas 發表於 17-4-18 11:42

可以試葉氏或者香港兒童合唱團, 利申, 我個女由9歲唱到16歲, 見到試音好多都五音 ...

呢兩間都好多人想入。 聽說若有表演活動要彩排時, 同學要向學校請假去合唱團彩排, 真的嗎?

little_kid 發表於 17-4-19 22:53
呢兩間都好多人想入。 聽說若有表演活動要彩排時, 同學要向學校請假去合唱團彩排, 真的嗎?
...

葉氏好商業化,入唔難。

表演的彩排在平日,所以要參與就要請假。

星星的後裔 發表於 17-4-19 23:41
葉氏好商業化,入唔難。

表演的彩排在平日,所以要參與就要請假。
Agreed! They even force parents to buy ticket for their concerts. Hong Kong Childrens Choir is less commercial, and the kids are mostly from very good schools or international school.
‹ 上一主題|下一主題