用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教高人指點, 湾仔區 (男生) 選校
go

請教高人指點, 湾仔區 (男生) 選校

三次呈分, 级50, 男40, 全级125人, 屬B2, 甲部和乙部怎樣填呢?
(Bank 1, 首35名内同學大部份填QC), 有聯系位, 過去幾年考級60名内都大部份升英中

老師建議SKH TSK, 其他怎排? 有家長建議甲部可進取些, 華仁太冒險嗎?

多谢指教

hei0327 發表於 17-4-8 12:46
三次呈分, 级50, 男40, 全级125人, 屬B2, 甲部和乙部怎樣填呢?
(Bank 1, 首35名内同學大部份填QC), 有聯系 ...

軒小生,小學分流建議,本區B1/B2边緣生,  全港應係B1, 本區係多B1位~

甲部:
當自己係全港B1生, 任填, 反正機會都係細

乙部:
1. 唔理37 21,當自己B1生,乙1搏到盡QC, 乙2 SKHTSK
2. 都想搏吓, 唔理係B1/2, 乙1 WYC  /  RC, 乙2 SKHTSK
3. 聽老師建議,乙1 SKHTSK, 乙2 WYC / RC, 目標乙1搞定, 乙2執雞
4. 聽老師建議,乙1 SKHTSK, 乙2 B2中學

自行評估下風險 ~~~

hei0327 發表於 17-4-8 12:46
(Bank 1, 首35名内同學大部份填QC), 有聯系 ...
你有何心儀中學??

全级125人----> 1/3 band 1 = 42人
首35名内同學大部份填QC------------------->無女同學? 有band 2 男填QC ???

回覆 hei0327 的帖子

之前听老師講,有個考級五六十,攪入左皇仁,中一留班,留完一年都系讀吾掂轉左校

心儀華仁, 可惜位太少。聽人講每年都有級36-45男生搏QC, 有得有唔得, 靠運氣,

elbar  Rai   發表於 17-4-10 09:37

hei0327 發表於 17-4-8 16:40
心儀華仁, 可惜位太少。聽人講每年都有級36-45男生搏QC, 有得有唔得, 靠運氣, ...
"之前听老師講,有個考級五六十,攪入左皇仁,中一留班,留完一年都系讀吾掂轉左校"

級五六十 可攪入左皇仁,你級五十, 如我是你,心儀華仁,
甲一華仁
甲二 SKHTSK  

乙一 華仁
乙二 SKHTSK

等老師 comment

老師提議甲一, 乙一都SKH TSK

2jkidsfather 發表於 17-4-8 23:33
"之前听老師講,有個考級五六十,攪入左皇仁,中一留班,留完一年都系讀吾掂轉左校"

級五六十 可攪入左皇 ...

咁如果級40,点好?
乙一 QC
乙二 WY / SJ
乙三 已经唔知点填好

elbar  還可以   發表於 17-4-10 09:42

aaawong 發表於 17-4-9 14:56
咁如果級40,点好?
乙一 QC
乙二 WY / SJ

乙二WY,會不會好危險?是否老師建議的?

darkbson 發表於 17-4-9 16:25
乙二WY,會不會好危險?是否老師建議的?

唔係老師建議㗎(emoji)

aaawong 發表於 17-4-9 20:53
唔係老師建議㗎(emoji)

我有個朋友佢個仔都係讀軒小到,考到20名(Band 1),老師建議佢選擇如下;
乙一:皇仁
乙二:華仁
乙三:鄧肇堅
乙四:高主教
乙五:金文泰

佢老公覺得好進取,風險大。
我覺得OK喎!大家點睇呀?

darkbson 發表於 17-4-9 21:33
我有個朋友佢個仔都係讀軒小到,考到20名(Band 1),老師建議佢選擇如下;

我認為,如果 乙1 唔得,多數去到 乙3, 再唔得 ( 雖然機會微 ),  就會入乙 5, 但如個係正正常常嘅 band 1, 扣入乙 2 應該冇問題

darkbson 發表於 17-4-9 21:33

他怕皇仁抽不到,華仁得9個位,乙二又抽不到。到乙三鄧肇堅已經無位。最終只能入到Band 2中學!

darkbson 發表於 17-4-10 08:30
他怕皇仁抽不到,華仁得9個位,乙二又抽不到。到乙三鄧肇堅已經無位。最終只能入到Band 2中學!
...
B1位 數字上多成咁...雖則今年本區少咗1X位...但影响不大...派唔到B1入B2既機會唔算大

有興趣睇吓D舊料 ~~~
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3255108&fromuid=1443469

darkbson 發表於 17-4-10 08:30
...

如果係 band 1 生 ( 真係 band 1 ),  乙3 應該都有機會嘅,係微啲啫

但比著我係B1生, 入左鄧肇堅既話, 都會幾唔開心....

boojiji 發表於 17-4-10 15:48
但比著我係B1生, 入左鄧肇堅既話, 都會幾唔開心....

如果是你個兒子又是真Band 1,你地會點排乙部抽獎?

Band 1 生大抽獎, 乙 2 用 TSK 基本上係正路的