用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙BAND3仔仔如何填大抽獎??
go

黃大仙BAND3仔仔如何填大抽獎??

今晚學校開統一派位介紹會,早上學校派了模擬表及組別參考表,學校建議填乙部全部三十個填組別C(band3)的學校,仔仔早上拿到參考表非常失望,前面兩次呈分試成績不理想,第三次已經好努力進步不少,原本有信心以爲可以保住係BAND2,結果學校比出甘樣的建議。。。。我們作爲父母同樣失望但係亦要裝作輕鬆安慰。其實内心十分矛盾,學校比出的參考組別能否盡信?全港及校網之内的組別又是否一致?要唔要搏一下BAND2學校?望住張報名表甲乙部的一排排小方格,頭腦中疑問不斷。    仔仔屬於有小聰明外向型,學新事物快但無毅力,讀書一向都欠缺積極性,其實我同爸爸都覺得仔仔唔屬於可以靜心讀書的類型,嘗試過高壓手段反而結果更壞,所以已經默認因材施教算了,或者係讀書以外的領域會有發展。但畢竟臨近升中學,仔仔開始意識到何爲進取心,今日接到參考表除左失望都有少少唔服輸,堅稱一定唔會報BAND3學校。班主任建議如果要搏都最好甲1同乙1填BAND2一間好啦,其他都係報BAND3穩陣,問完后我都几擔心仔仔的情緒,衹有周末兩天考慮報名策略(周一交初稿),還要想辦法勸服仔仔要認清楚形勢。請教一下各位家長,黃大仙區真係點樣填好??甲部3間全部填BAND2(九龍文理/彩虹邨天主教/培墩);乙部依然3閒BAND2+其他band3???目前考慮的策略會唔會太激進??希望大家比D意見,多謝!!

定係聼學校講全部都填BAND3學校會好D呢?哎。。。。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=1389083

睇下幫唔幫到你

會唔會考慮BAND 2的直資中學?

考慮經濟因素之前都無想過去讀直資,原先估計可以係BAND2位,希望寄托係大抽獎,而家反而有D後悔無提早準備一下直資,經過一晚時間,大家心態都平復左,啊仔竟然還可以有心情玩游戲,樂天派!記得前段時間阿仔問過我對他以後有咩野期望,我好平和講話無論去到邊閒中學,希望可以穩到學習的樂趣,結交到一班好好的朋輩,中有可以遇到一位良師,至於讀唔讀大學就提自己想法,如果想就要靠自己努力,唔想的話就係中學階段穩到自己的興趣,發展一下。當時阿仔同我講都想都大學,可能我都係放得太鬆啦,無使出强硬的手段來管教,導致老油條的心態出現。焦慮經過一晚都沉澱消去,兩天時間仍要好好研究排位,多謝各位媽媽的關注及回復,多謝多謝!

回覆 momamy 的帖子

我都係黃大仙區,B3的話有無留意余近卿呀,我住附近,聽街坊講轉左新校長後學校改革左好多,唔比低年班出黎食飯,同埋佢係搵好多資源既學校,即是好多唔同既野學,我好朋友仔仔都讀緊,佢話老師好有愛心~值得考慮~...我自己都煩緊,囡囡B2唔知點填
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

我想問全港排名係 Band 2A.
我想入德愛會唔會好難?
自選我都好寫德愛及有面試
機會高唔高?

比著我一定博band2, 反正係唔係都band3的話,博到band2皆大歡喜,博唔到最worst只係去返band3. 樓主你只係難在選擇校風良好的band3. 呢度d媽咪好有經驗,呢排我都知唔少。份表我都未填,好煩

Zoeso2008 發表於 17-4-8 22:14
我想入德愛會唔會好難?

.

我個仔仔都是Band2尾,好煩呀
BB2月11日出世2月11日 重 2.72kgs[img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10718;28/st/20050211/n/fu+tin/dt/12/k/fdd2/age.png[/img][img align=left]http://lilypie.com/pic/050504/7f5a25d.jpg[/img]

終於交左初稿出去,黃大仙中學唔多,扣除遠路同口碑特別差的學校外,乙部30間都無辦法填曬,填唔曬會唔會有風險呢?各位有經驗的媽咪可否講一講???

Zoeso2008 發表於 17-4-8 22:14
我想入德愛會唔會好難?

舊年都有B2同學仔入德愛,我覺得可以博

德愛系1C,可能系隨機編碼有運氣所以抽到上去,點都好啦都會抱住希望去搏一搏,聽講今日學校會派翻初稿落來,放完假再交修訂稿上去,今晚要提提學校比出乜嘢意見先,中有兩個禮拜時間好好研究一下。

甲部可以搏band 2, 返正揀你自己想入的
乙一搏一間band 2, 之後都要留心揀,band 3也有校風好壞的,唔好話反正band 就亂填!

momamy 發表於 17-4-10 16:29
終於交左初稿出去,黃大仙中學唔多,扣除遠路同口碑特別差的學校外,乙部30間都無辦法填曬,填唔曬會唔會有 ...
冇風險,我都只填15間,去到十幾,打後你都填唔落手啦,比你填哂,派著果d比你,你讀唔讀呢?

momamy 發表於 17-4-8 00:09
今晚學校開統一派位介紹會,早上學校派了模擬表及組別參考表,學校建議填乙部全部三十個填組別C(band3)的學 ...

可試

永光
余近卿

momamy 發表於 17-4-8 00:09
今晚學校開統一派位介紹會,早上學校派了模擬表及組別參考表,學校建議填乙部全部三十個填組別C(band3)的學 ...

如仔仔係屬band3 填band2學校放甲或乙頭3其實=自動棄權,特別揀文理呢類band2大熱,跟本band2生已抽盡曬所有學位,無位再比band3抽,而你因為甲乙頭3都跳過曬,到乙456先揀band3大熱學校,有機會其他band3生甲乙頭3已揀左band3大熱學校,到你甲乙456,band3大熱已無位比你,咁你就會跳到去乙部既???
隨著出生率愈來愈高,咁填我會覺得太冒險

ANNAFRIEND 發表於 17-4-9 07:48
比著我一定博band2, 反正係唔係都band3的話,博到band2皆大歡喜,博唔到最worst只係去返band3. 樓主你只係 ...

小學填表都仲有得博,但中學係跟banding去抽,黃大仙區band1學額咁緊張,部分band1生都跌落band2大熱學校,見樓主話博文理、培敦,呢兩間超熱呢,本身band2生都爭崩頭,band2生都收唔曬,點會有位收band3生?

回覆 susi1024169 的帖子

樓上媽咪分析得好有道理,其實理智少少都知道搏BAND2都係希望好渺茫。但第三次呈分試學校一直拖到5月頭限期前都無公佈排名,結果要衝去學校問先知道第三次依然系考得一般般,亦即係坐實band3,哎,其實都係一個心路歷程,無論小朋友定家長都係需要時間去接受現實,所以最終爸爸覺得反正都係band3放盡搏一搏,甲部填跨區的band2直資位,乙部填左band2尾2間後就全部填嗮band3,而家唯有等等等,雖然都係預左派band3,為左大家心裡好過D都要開始做叩門的準備。

momamy 發表於 17-5-31 16:13
回覆 susi1024169 的帖子

樓上媽咪分析得好有道理,其實理智少少都知道搏BAND2都係希望好渺茫。但第三次呈 ...

我都只係經驗分享,如屬band3揀band2大熱真係無可能博到,反而揀唔熱門既band2尾學校都仲可能或者有機(博佢無人揀)band3其實都有校風好既,最緊要校風好,唔學壞,祝派位順利