用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求教! I 位同到校服務點揀好?
go

[其他] 求教! I 位同到校服務點揀好? [複製鏈接]

仔仔排緊I位,今年開始用到校服務。如果I 位收佢, 點揀好呀?
轉左, 就冇得用返本來嘅服務, 點揀好呀?
大家可唔可以比啲意見我呀?
   0    0    0    0

smilekris 發表於 17-4-7 16:29
仔仔排緊I位,今年開始用到校服務。如果I 位收佢, 點揀好呀?
轉左, 就冇得用返本來嘅服務, 點揀好呀?
...

真係好難答妳,假如妳覺得到校做得好的,妳可以唔要I位,所以妳都要睇下情況先

回覆樓主:

I 位 和到校服務,應該冇得比

funghon 發表於 17-4-12 13:08
I 位 和到校服務,應該冇得比

冇得比,即係邊樣好啲呀?

如果小朋友嘅大小肌相關需要比較大,
兼收位的3-6月 一次嘅物理治療同職業治療未必足夠

始終兼收位嘅服務對象唔係需要每個月一兩次OT 或者PT 嘅小朋友

非牟利幼兒教育機構議會

P.2  #5

更多資料亦可參考

學前兒童的康復服務

lobb2015 發表於 17-4-15 19:29
冇得比,即係邊樣好啲呀?

緊係I位 ,起碼全日幼稚園有I位老師睇住。

其實樓主的小朋友已經使用到校服務,
不妨問吓特殊幼兒導師同治療師,始終佢哋比較知道你同你小朋友嘅需要

到校服務原意作為小朋友等待I, E,S 位期間嘅暫時幫助
如果大小肌落後超過一年以上,就真的需要比三個月一次更密集既訓練。
不過如果平日冇去公園玩,又成日坐車唔駛自己行,食飯要快就工人姐姐餵嘅另計

l 位老師其實係萬能嘅,除咗要睇住I位嘅仔,
重要兼顧好多學校其他嘅大小事務。

你自己問吓業界人士就會更加清楚

如果小朋友經過醫生評估又已經等緊:
有資源 --》馬上排  自費服務 或 私人訓練
有限資源 -》排 到校服務(唔係間間有,而且都要排隊,記得同就讀嘅學校講方便跟進)

到排到嘅時候就:睇情況按小朋友及家庭需要選擇;
小朋友情況 輕微 (自己問吓治療師)+ 家長完全去唔到學校跟進 --》 I 位
                   有定期訓練需要 (按治療師評估)--》 E 位

‹ 上一主題|下一主題