用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 5歲8個月升小一。
樓主: Karening
go

5歲8個月升小一。   [複製鏈接]

學術上中英文不是最難,數學才是最難跟,如果你小朋友數感好也可做細B

964000 發表於 17-4-14 05:58
學術上中英文不是最難,數學才是最難跟,如果你小朋友數感好也可做細B

十分同意,正所謂喞喞復喞喞,(未發展到)唔識就唔識

回覆 MrBeast 的帖子

有些東西他不明白就是不明白,心智發育未到不可強求

山海兒女 發表於 17-4-8 00:23
同性別冇關。大仔同細女也是十月,哥哥仲係尾添,但哥哥學習上一直冇問題,反而妹妹就有「上學期的數要到 ...

我女12细B現小一,情況同你女一樣。我覺得她慢了一學期,所有科成績好差。我唔知她洗唔洗repeat 小一?

回覆 uns 的帖子

睇你讀乜嘢小學啦,我哋小學係普通屋村津小,冇精英班,冇名次,平日小測默書唔計分,每年兩測兩考。小一至小四,只要有7x,我就收貨。當然我會在其他方面幫佢,只係唔比分數上的壓力佢,佢又真係慢慢跟到。
到現在小五,佢應該可以順利係級頭1/3。

uns 發表於 17-4-21 11:43
我女12细B現小一,情況同你女一樣。我覺得她慢了一學期,所有科成績好差。我唔知她洗唔洗repeat 小一?
...
通常到小二差異收窄,除非學校要求,不如你盡量找方法幫下先

請問各位又有沒有聽過/試過超大b,K2直上小一?可行嗎?

細女當年N班三個12月細B,三個其中兩個選擇做大 B(包括小女),升小一後表現好好,自信自律自覺。
另外一個當年幼稚園表現 最好,寫字等都可以應付,所以決定早一年讀小一,做細B,入名津。結果一年級讀的好唔開心,就算還有細佬跟尾,都放棄名津唔讀,轉私小repeat小一,整個人開心嗮。

b3410 發表於 17-6-26 22:27
細女當年N班三個12月細B,三個其中兩個選擇做大 B(包括小女),升小一後表現好好,自信自律自覺。
另外一 ...

請問你小朋友有否問你為什麼她比同班同學年紀大,或生日比別人早?

MrsSunshine 發表於 17-6-26 22:56
請問你小朋友有否問你為什麼她比同班同學年紀大,或生日比別人早?
我小孩只K1,已經很抗拒自己比同班同學 ...
整班小朋友,點都有人最大,有人最細。大概因為比較成熟,老師比的機會也比較多,例如做班長,代表班級表演,比賽等等。
平時教佢要多多幫助其他小朋友,老師又次次安排全班最曳男同學坐隔離,因為只有佢可以約束到。
所以非常自信主動。

MrsSunshine    發表於 17-6-26 23:21

要九月一日夠5歲8個月 - 7歲先有 大抽獎"適齡兒童" 果5分

MrsSunshine 發表於 17-6-26 22:12
請問各位又有沒有聽過/試過超大b,K2直上小一?可行嗎?
通常k3尾都會有些適應小學課程,有個case,k2有offer 後跳級上k3,你「有offer後」可問下你kg 批唔批

MrBeast 發表於 17-6-27 06:57
通常k3尾都會有些適應小學課程,有個case,k2有offer 後跳級上k3,你「有offer後」可問下你kg 批唔批 ...

多謝前輩提點

LeeCC 發表於 17-4-8 00:00
識得人三兄弟都係年尾細仔,三兄弟小學時都有同一經驗,上學期的數學,下學期先明,下學期的數學升左班先明 ...

細女可能數學會差D
我女12月細B,見佢K階段表現ok就比佢上。小一分班試數學科級12以為好勁,下學期考差點不合格。小二入輔導班,但都不合格要重考。到小三才有點起色,在6x和7x之間浮沈。今年小四終於見返久遺了的8字頭。
中英差可以賴少睇書,數學就是硬打硬,不明就是不明。強操亦沒用。

JohnGrisham 發表於 17-6-27 10:03
細女可能數學會差D
我女12月細B,見佢K階段表現ok就比佢上。小一分班試數學科級12以為好勁,下學期考差點 ...
未必架。我女都係12月尾細,數學一向都無問題, 初小試過全年測/考都係100。

MrsSunshine 發表於 17-6-26 22:56
我小孩只K1,已經很抗拒自己比同班同學 ...
suggest 你定一些目標,達到先跳級,小朋友有意見,找機會understand 下

回覆樓主

兒子8月b,黎緊要報P1,龍年效應甘激烈,如果repeat K3,下一年再報P1,會好d嗎?  可否給些意見

ee_you 發表於 17-6-27 14:18
兒子8月b,黎緊要報P1,龍年效應甘激烈,如果repeat K3,下一年再報P1,會好d嗎?  可否給些意見
...
8月幾乎冇人repeat,因為到9月1開學時已超過7歲,冇咗適齡果個分數,除非有證明你小朋友真系學習上有問題,又或者除非你唔介意冇咗個適齡分數
‹ 上一主題|下一主題